PATARIMAI VERSLUI: GRĮŽIMAS Į DARBĄ BIURE KARANTINO METU

PATARIMAI VERSLUI: GRĮŽIMAS Į DARBĄ BIURE KARANTINO METU.

2020 m. gegužės 6 d. Vyriausybė apsisprendė karantiną pratęsti iki vasaros, tačiau ėmėsi karantino sąlygų laisvinimo. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokiomis pat darbo organizavimo formomis kaip ir viešajame sektoriuje. Reaguodamas į tokius sprendimus, verslas iš lėto pradėjo grįžti į biurus. Pagyvėjimas aiškiai jaučiamas didžiuosiuose biurų pastatuose.

Visgi siekiant sklandžiai ir be didesnių trikdžių atnaujinti veiklą biuruose yra būtina sumažinti galimybes užsikrėsti COVID-19 darbo vietoje. Žinoma, kad saugiausiai ir toliau dirbti nuotoliniu būdu, tačiau, jei būtina grįžti į biurą, reikėtų atsižvelgti į keletą svarbių taisyklių:

  • Mažinant galimybę perduoti virusą vienas kitam, reikėtų kuo labiau sumažinti darbuotojų fizinį bendravimą. Pavyzdžiui, jeigu įmanoma, pasirūpinkite, kad darbuotojai galėtų vieni dirbti tuščiame biure, kabinete, darbuotojų poilsio erdvėje, valgykloje arba posėdžių salėje. Gamybiniams susitikimams ir bendroms pietų pertraukoms dar ne metas.
  • Biuro darbuotojams sugrįžtant į darbo vietą, reikėtų pakoreguoti darbo vietos erdvės išplanavimą ir darbo organizavimą taip, kad būtų sumažintas viruso plitimas. Apsvarstykite galimybę atnaujinti darbą etapais, kad darbuotojai galėtų kabinetuose dirbti po vieną, o jei dirbama atviro tipo (open space), biure reikėtų išlaikyti ne mažesnį nei 2 metrų atstumą tarp darbuotojų stalų.
  • Darbuotojų atskyrimui ir fizinio kontakto sumažinimui reikėtų įrengti nelaidžias užtvaras, ypač jeigu jie negali išlaikyti dviejų metrų atstumo vienas nuo kito. Tai gali būti specialiai tuo tikslu pagamintos arba savadarbės užtvaros, padarytos, pavyzdžiui, iš plastiko lakštų, pertvarų, ratukinių stalčių spintelių arba lentynų.
  • Rekomenduojama, kad pamainos pradžioje ir pabaigoje susitiktų kuo mažiau skirtingų pamainų darbuotojų. Būtina atsižvelgti ir į valgymo pertraukas, kad valgykloje, darbuotojų poilsio erdvėje arba virtuvėlėje vienu metu būtų kuo mažiau žmonių. Tokios patalpos turėtų būti reguliariai vėdinamos ir dezinfekuojamos. Pasirūpinkite, kad tualetų patalpoje ir persirengimo kambaryje vienu metu būtų tik vienas darbuotojas. Galima imtis papildomo ženklinimo, iš kurio būtų matyti, kad vienas iš tualetų užimtas, kad į patalpą įeitų tik po vieną asmenį.
  • Stebėkite darbuotojų sveikatą ir užtikrinkite, kad biure dirbtų tik sveiki darbuotojai, kurie neturi virusinio susirgimo požymių (pvz., sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.).
  • Paprašykite, kad labiausiai viruso pažeidžiami darbuotojai (vyresnio amžiaus žmonės ir sergantieji lėtinėmis ligomis) ir nėščios darbuotojos dirbtų iš namų. Darbuotojams, turintiems artimųjų, kuriems iškilusi didelė rizika, taip pat rekomenduotina dirbti iš namų.
  • Rekomenduotina atsisakyti fizinio bendravimo su klientais. jei įmanoma, priimkite užsakymus internetu arba telefonu, o jeigu artimas bendravimas su klientu neišvengiamas, jis turėtų trukti ne ilgiau kaip 30 minučių.
  • Apsvarstykite pamaininio darbo organizavimą, kai viena dalis darbuotojų biure dirba iki pietų, o kita dalis po pietų ir šių pamainų darbuotojai nesusitinka. Šių darbuotojų pamainų tarpe vėdinkite ir dezinfekuokite patalpas.
  • Valdykite klientų patekimą į patalpas – planuokite susitikimus taip, kad tarp klientų apsilankymų būtų pakankamas laiko tarpas patalpoms išvėdinti ir dezinfekuoti. Klientams atvykus siūloma patikrinti šių kūno temperatūrą bekontakčiu termometru bei prieš susitikimą pasiūlyti šiems nusiplauti ir dezinfekuoti rankas. Pakvieskite klientus susitikimo metu dėvėti kaukę.
  • Būtinai informuokite darbuotojus apie tokius pokyčius ir pasirūpinkite, kad prieš jiems sugrįžtant į darbą, šie būtų supažindinti su nauja tvarka.

Pasirūpinkite individualia darbuotojų apsauga

  • Informuokite darbuotojus, kad šie turi pareigą pranešti apie savo užsikrėtimą virusu arba patekimą į rizikos grupę. Tai kyla iš Darbo kodekso 24 str. 1 d., 25 str., 31 str. 2 d. Darbdavys turi teisę klausti ir sužinoti, kurioje šalyje buvo ir kokiu maršrutu keliavo darbuotojas. Tokie asmeninio pobūdžio klausimai šiomis aplinkybėmis yra leidžiami, nes tik jų pagalba darbdavys gali imtis reikiamų apsaugos ar prevencinių priemonių.
  • Užtikrinkite, kad net keliose vietose būtų tinkamų rankų dezinfekavimo priemonių bei darbuotojai būtų informuoti apie dažną rankų plovimą bei dezinfekavimą.
  • Aprūpinkite darbuotojus visomis būtinomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis (vienkartinėmis pirštinėmis, pertvaromis, veido skydeliais ar kaukėmis). Išmokykite darbuotojus tinkamai naudoti asmenines apsaugos priemones. Vis dar galioja nurodymas, kad viešose vietose privaloma būti su kauke,  respiratoriumi, skarele, šaliku ar kita priemone. Biure jas gali atstoti pertvara tarp darbo vietų, darbas atskiroje patalpoje.
  • Jei įmanoma, sudarykite galimybes darbuotojams naudotis jų asmeniniu, o ne kolektyviniu transportu, pvz., suteikite vietą automobilių stovėjimo aikštelėje arba vietą dviračiams saugiai laikyti.

Šios taisyklės parengtos vadovaujantis Valstybinės darbo inspekcijos rekomendacijomis darbdaviams darbuotojų saugos ir sveikatos prevencijai.

Vienodų taisyklių visiems verslams nėra ir reikia pasirinkti tas priemones, kurios geriausiai jums tinka, tačiau minėtų rekomendacijų laikymasis padėtų saugiai ir sklandžiai grįžti į biurus ir saugiai vykdyti veiklą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close