dav

Pasaulinė COVID-19 pandemija ir įvesti karantino reikalavimai paralyžiavo visą gyvenimą. Nesame tokie, kokie buvome anksčiau, bijome vieni kitų, jaučiamės nesaugūs – kiekvieną dieną baiminamės ne tik koronaviruso, bet ir ekonominės krizės. Tačiau gyvenimo ratas sukasi. Laiko nesustabdysi, pavasario neatšauksi ir neuždrausi. Yra tokių darbų, kuriuos reikia padaryti. Ir kai kur jie daromi sėkmingai. Apie didelius darbus Jiezne paprašiau mintimis pasidalinti Jiezno seniūną Algį Bartusevičių.

„Jiezne malonių pokyčių metas, nes pagaliau prasidėjo viešųjų erdvių tvarkymas, kuris labai pakeis miesto įvaizdį. Prienų rajono savivaldybės administracijos Investicijų skyriaus specialistai parengė Jiezno viešųjų erdvių tvarkymo projektą pagal vietos bendruomenės poreikius. Buvo pasirinktos svarbiausios Jiezno miesto erdvės: prie autobusų stoties, centrinė aikštė, teritorija prie buvusių šaulių namų ir parkas su futbolo stadionu paežerėje. Pagal jiezniečių sudėliotus prioritetus projektuotojai parengė optimistinius planus, kuriems įgyvendinti reikėjo dvigubai daugiau lėšų, nei skiria Europos Sąjungos fondai. Bendra projektų vertė su Prienų rajono savivaldybės prisidėjimu – nepilnas milijonas eurų, todėl teko labai koncentruotai dėlioti lėšas svarbiausiems bendruomenės poreikiams“, – džiaugėsi seniūnas.

Dėmesys Jiezno ežero teritorijai ir centrinei aikštei

Pasak A. Bartusevičiaus, iš pasirinktų penkių viešųjų erdvių daugiausia lėšų nuspręsta skirti teritorijai prie Jiezno ežero ir centrinei aikštei sutvarkyti, nenuvertinant ir kitų likusių erdvių.

Jiezno miestas įsikūręs labai gražioje vietoje ant ežero kranto, todėl svarbu tokią erdvę išnaudoti poilsiui ir turizmui. Pagal parengtą techninį projektą dviejų hektarų teritorijoje bus įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai su moderniu apšvietimu, o daugiausia dėmesio skiriama poilsio zonai įrengti buvusio paplūdimio vietoje. Rangovai iš Alytaus UAB ,,Daugesta“ jau baigia įrengti automobilių stovėjimo aikštelę su prieiga prie vandens. Šiuo metu statomas lieptas su pontonine prieplauka, greitai bus pastatyta vaikų žaidimo aikštelė su treniruoklių aikštele. Jau užsakyti nauji futbolo vartai, todėl atsiras patraukli erdvė jiezniškių mėgstamos sporto šakos – futbolo fiestoms. „Tikiu, kad kitų metų tradicinė Joninių šventė galės vykti šioje vietoje. Gaila, kad neužteko lėšų planuotai scenai prie vandens ir vietai šlaite žiūrovų suolams įrengti“, – apgailestavo seniūnas.

Jiezno parke nuo vasario mėnesio darbuojasi MB ,,Girosta“. Šiems rangovams teko bene mažiausias objektas, kuriame jau įrengtas pėsčiųjų takas su apšvietimu ir maža aikštele. Šis parkas yra kultūros paveldo objektas, todėl jame negalima planuoti didelių pokyčių.

Intensyviausi darbai vyksta centrinėje miesto aikštėje, kurioje sparčiai darbuojasi ,,LITHOS“ įmonė. Šiuo metu kasamas ir išvežamas viršutinis gruntas, ruošiamasi kloti trinkelių dangą, keičiami gatvių bortai, tiesiami kabeliai naujiems šviestuvams. Nepriklausomybės aikštė pasikeis labiausiai iš visų tvarkomų viešųjų erdvių. Ji bus pritaikyta įvairiapusiams visuomenės poreikiams: laisvalaikio praleidimui, švenčių ir mugių organizavimui. Aikštėje numatytos vietos skulptūroms ar kitiems akcentams, kurie pagyvins kuriamą aplinką. Pro juos bus nutiestas vingiuotas takelis, kuris susijungs su pėsčiųjų šaligatviu Kudirkos gatvėje. Dekoratyviniai šviestuvai, suoleliai, skoningai parinktos vietos daugiametėms gėlėms suteiks aikštei puošnumo.

Seniūnas sako, kad iš Nepriklausomybės aikštės Jiezno miesto svečiai ir turistai galės nueiti į apžvalgos aikštelę, nuo kurios atsivers ežero panorama. Lankytojų patogumui bus įrengti suoleliai su lauko šviestuvais.

„ Ir vėl norisi apgailestauti, kad dėl lėšų trūkumo negalėjome įgyvendinti subrandintų svajonių šioje vietoje įrengti laiptus į ežero pakrantę su lieptu vandenyje. Norėjosi šioje vietoje nedidelio paplūdimio su aikštele, kur gyventojai galėtų leisti laisvalaikį. Galbūt ateityje pasiseks sulaukti kitų investicijų, svarbiausia, jog turime aiškią viziją“, – sakė A. Bartusevičius.

Seniūnas dar minėjo, kad šiuo metu vyksta konkursas rangovui pasirinkti paskutiniam projekto dalies etapui prie senos autobusų stoties Vytauto gatvėje. Jieznui labai svarbu turėti patrauklų vaizdą prie pagrindinio įvažiavimo. Daugelis Jiezną pamato pro šalį važiuodami automobiliu, todėl reikia, kad jie susidarytų gerą įspūdį. Visų pirma, bus nugriauta sena autobusų stotis, o jos vietoje įrengta šiuolaikiška automobilių aikštelė, teritorija su želdynais ir takelis į Jiezno gimnazijos centrinio įėjimo pusę. Taip pat bus suformuota vieta pagrindiniam šios erdvės akcentui – Jiezno simboliui. Seniūnas tikisi, kad, paskelbus konkursą šiam simboliui sukurti, Jiezne gyvenantys skulptoriai pasistengs sukurti meno kūrinį, patinkantį Jiezno bendruomenės daugumai. Ant suprojektuotų šviestuvų bus įrengtos stebėjimo kameros, kurios suteiks didesnį saugumo pojūtį. Beje, numatyta vaizdo kameras pastatyti visose tvarkomose viešose erdvėse.

Sutvarkytų viešųjų erdvių laukia visi jiezniečiai

Algis Bartusevičius pasakojo, kad sutvarkytų viešųjų erdvių labai laukia kiekvienas jiezniškis. Iššūkiai laukia ir pačios seniūnijos, juk atsiras nauji plotai, kuriuos reikės nuolat prižiūrėti. Kovo mėnesį Prienų rajono savivaldybės administracija Jiezno seniūnijai nupirko naują nedidelį traktorių „Branson F 42“ su papildomais agregatais teritorijų priežiūrai. Jau išbandyta prie traktoriaus pakabinama šluota, kuria bus šluojamos gatvės ir šaligatviai, o traktorinė priekaba labai padeda surenkant augalines atliekas kapinėse, išvežant iš viešų vietų susikaupusias šakas, medžių lapus ir kitas šiukšles. Kitas seniūnijos pirkinys bus šienapjovė žaliesiems plotams ir pakelėms šienauti. Šiuo metu seniūnijos darbininkai renka iš pakelių akmenis, kad dirbant negestų brangūs agregatai. Turėdami geras technines galimybes, seniūnijos darbininkai galės prižiūrėti didesnius viešųjų erdvių plotus.

Šiais metais bus asfaltuojamos ir gatvės. Rengiamas projektas dėl J. Basanavičiaus gatvės asfaltavimo ir šaligatvio įrengimo vienoje jos pusėje. Bus sutvarkyta šios gatvės atkarpa nuo Nepriklausomybės aikštės iki senojo malūno, kuris praeitais metais buvo įtrauktas į kultūros paveldo registrą. Greitai bus pakeista asfalto danga Trakų gatvėje ir atnaujintas šaligatvis.

Jau parengti S. Nėries g. ir Tiesos tako asfaltavimo projektai, o per vasarą bus atlikti numatyti darbai.

Gaila, bet sustojo senųjų Jiezno kapinių sutvarkymo projektas. Iš tiesų rangovai praeitais metais galėjo vykdyti darbus, tačiau Kultūros paveldo departamentas pasiskubino visą kapinių teritoriją įtraukti į kultūros paveldo registrą, todėl atsirado daugybė reikalavimų, trukdančių įgyvendinti paruoštą projektą. Seniūnas tikisi, kad šiais metais bus išspręstos kilusios problemos, o metų pabaigoje Jiezno gyventojai galės džiaugtis gerais rezultatais.

Galima būtų paminėti ir daugiau planuojamų darbų tvarkant viešąsias erdves, tačiau nelaukta pandemija gali daug ką pakeisti.

Anot seniūno, belieka džiaugtis vykdomais projektais ir laukti gražios jų pabaigos. „Tikiuosi, kad nebus nusiskundimų dėl laikinų nepatogumų.

Viliuosi, kad keičiantis miesto vaizdui, keisis ir privačių namų savininkų požiūris į tvarkymąsi. Tikrai nesinori neigiamo kontrasto tarp sutvarkytų erdvių ir blogojo senų laikų paveldo nušiurusių namų kontekste. Dėl šių problemų sprendimo nūnai daugiau klaustukų. Būkime optimistai, o kol kas džiaukimės gegužio žiedais ir skelbkime Lietuvai: Jieznas atsinaujina!“ – sakė Jiezno seniūnas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close