Gaisras kilo dėl neatsargaus elgesio su ugnimi

Pavasarį, ypač vyraujant šiltiems ir sausiems orams, padaugėja gaisrų viešose erdvėse. Dažnai žmonės prie namų degina susikaupusias po žiemos šiukšles, senus lapus, o kai kas sugalvoja padegti ir pernykštę žolę. Dėl neatsargaus elgesio su ugnimi galimai kilo gaisras ir Birštono seniūnijos Panartiškių kaime.

Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai gavus pranešimą, kad Birštono savivaldybėje, Birštono seniūnijoje, Panartiškių kaime dega miškas, atvykę ugniagesiai išvydo, kad atvira liepsna dega keli pamiškėje esantys pastatai, miško paklotė, žolė. Degė kartu sujungti garažas ir 4 ūkiniai pastatai. Gaisro metu visiškai sudegė 277 m2 pastatų, 2 lengvieji automobiliai („Honda CRV“ ir VAZ 2101), traktorius T-16, traktorius-žoliapjovė ARIENS APEX 52, dvi lengvojo automobilio priekabos, 10 m³ malkų, sandėliuojamos statybinės medžiagos ir daug namų apyvokos daiktų. Išsaugoti už 10 m esantis gyvenamas namas ir už 5 m lauko virtuvė. Gaisro gesinti atvyko Prienų ir Birštono ugniagesių gelbėtojų komandos bei Jiezno, Šilavoto bei Stakliškių seniūnijų komandos.

Miško paklotę ir žolę (2–3 ha) padėjo užgesinti miškų urėdijos darbuotojai. Pastatams gesinti buvo pasitelkta seniūnijos technika su 10 m³ vandens, nutiesta magistralinė linija (100 m) nuo atviro vandens telkinio.

Pasak Prienų PGT vyresniojo inspektoriaus Mindaugo Čiukšio, šis gaisras galimai kilo nuo neatsargaus elgesio su ugnimi. Gesinti buvo gana sudėtinga, nes vandenį teko imti iš Nemuno, tačiau su šia užduotimi gelbėtojai sėkmingai susidorojo. Nusileisti prie kranto pavyko Prienų PT Stakliškių komandos dviejų tiltų varomu automobiliu. Pasak Prienų PGT inspektoriaus M. Čiukšio, gaisrą gesino Prienų ir Birštono savivaldybių komandos ir trys seniūnijų – Jiezno, Stakliškių ir Šilavoto – komandos Prie budinčių ugniagesių prisijungė ir du ugniagesiai savanoriai. Iš viso gaisrą Panartiškės kaime gesino 5 ugniagesių ir viena VĮ VMĮ Prienų regioninio padalinio autocisternos. Gaisravietėje dirbo ir vienas miškininkų automobilis, kuris saugojo miško paklotę.

Gaisras buvo gesinamas iki vėlaus vakaro, t.y. 24 val. Per naktį budėti liko Jiezno gelbėtojų komanda.

Kilus gaisrui visi, kas gali ir sugeba, skuba į pagalbą. Ir šiame gaisre pagelbėjo ne tik savanoriai, bet ir Birštono savivaldybės ūkininkas Jonas Gradeckas – jis atvežė didelę cisterną labai reikalingo vandens.

Prienų PGT atstovas pasidžiaugė, kad savivaldybės teritorijoje vis mažiau kyla gaisrų nuo pavasarį deginamos pernykštės žolės. Žmonės supranta, kad deginant žolę padaroma žala ne tik gamtai, bet ir sau, nes tenka atlyginti žalą gamtai, nebegaunama tiesioginių išmokų. Jeigu dar nukenčia ir paties žmogaus turtas, tai nuostoliai labai akivaizdūs.

Taigi, saugokime save, saugokime gamtą ir vieni kitus. O ugniagesius gelbėtojus sveikiname su artėjančia profesine švente – Šv. Florijono diena.

Straipsniui panaudota ir Kauno PGV Prienų PGT informacija

D. Giraičio nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close