Birštono įstaigos dirba nuotoliniu būdu

Birštono meno mokykla

Darydama apklausą laikraščiui, kaip ir visi, nuotoliniu būdu, noriu paklausti, kaip jums sekasi dirbti pakitusiomis darbo sąlygomis. Kaip vyksta nuotolinis darbas meno mokykloje, su kokiais sunkumais ir iššūkiais tenka susidurti? Kokių renginių tenka ar jau teko atsisakyti?

Esame nusiteikę darbingai. Visi mokytojai dalyvavo nuotolinio mokymo seminaruose. Dabar organizuojamas nuotolinis mokymas. Meno mokyklos internetinėje svetainėje veikia virtuali paroda. Muzikos mokytojai moko mokinius nuotoliniu būdu groti, dainuoti, konsultuoja, kai iškyla problemų. Kiekvieną pirmadienį organizuojame virtualius susitikimus. Karantinas atneš įvairių idėjų, kaip organizuoti ugdymą kitaip. O dailininkai rengia virtualias parodas. Gaila, kad dėl besitęsiančio karantino teko atšaukti tradicinį avangardinės mados festivalį ,,Avangardas“.

Kaip pavyzdį pateikiame Dizaino studijos nuotolinio mokymo užduotis

balandžio 14–30 d.:

„Kolekcijų arba vieno modelio kūrimas iš ekologiškų medžiagų. Kolekcijų ir vieno modelio kūrimas ir aptarimas.

Konsultavimas ir pasitarimas vyksta nuotoliniu būdu: elektroniniu paštu, socialiniais tinklais ir telefonu.

Trūkstamas priemones perduodu per tėvus arba tiesiogiai.

Suaugusieji užsiima karoliukų vėrimo technologijomis.

Dalomoji medžiaga siunčiama el. paštu.

Reikiamas priemones užsisakome el. būdu ir dalijamės tarpusavyje.

Konsultacijos vyksta per socialinius tinklus ir telefonu (Messenger ir Facebook).

Grįžtamasis ryšys:

Bendraujant ir nuolat konsultuojantis vyksta kūrybinis procesas, sklandus nenutrūkstamas darbas.“

Birštono meno mokykla taip pat labai laukia gyvų susitikimų su savo mokiniais.“

Birštono meno mokyklos direktorė Laimutė Raugevičienė

Bibliotekos pasiilgo lankytojų

   
 
Gal galite pasidalinti nuomone apie bibliotekos darbą karantino sąlygomis. Kaip žinome, darote gerus darbus, padedate medikams apsirūpinti reikalingomis apsaugos priemonėmis. Taip pat turite nemažai darbų ir pačioje bibliotekoje. Tačiau būtų įdomu sužinoti, ar nepasiilgote savo lankytojų bei skaitytojų, ar nematote galimybės greičiau pradėti dirbti su jais? Ar, jūsų nuomone, nebūtų galima atidaryti bent skaityklą arba išduoti žmonėms knygas? Juk parduotuvėse ir vaistinėse tikrai ne mažiau susirenka žmonių ir jie visi saugosi, laikosi tam tikrų reikalavimų. Ar visiškas bibliotekos uždarymas karantino metu nėra perteklinis?  

Šios kelios savaitės karantino išryškino mūsų visų žmogiškojo ryšio poreikį. Labai laukiame dienos, kai galėsime atverti bibliotekos duris, vėl šypsotis savo lankytojams, dalintis knygomis, bendrauti, pakviesti į renginius, tačiau tai vyks palaipsniui, etapais, LR Vyriausybei švelninant karantino sąlygas, vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ir Kultūros ministerijų specialistų rekomendacijomis. Svarbu veiklą atnaujinti saugiai tiek lankytojams, tiek bibliotekos darbuotojams.

Planuojama, kad 1-ame etape, sušvelninus karantino sąlygas, bibliotekose dar nebus galima lankytis, bet galėsime išduoti knygas bekontakčiu būdu pagal išankstinius užsakymus.

Svarbiausia šiuo nelengvu metu visiems būti sveikiems, neplatinti viruso, laikytis karantino reikalavimų. Tikimėsvisų supratingumo, nes, kaip pasakoja legenda apie karalių Saliamoną, jis turėjo žiedą, kuris šį išvadavo iš vargų. Išorinėje žiedo pusėje buvo išgraviruoti žodžiai „Tai praeis“, o vidinėje – „Ir tai praeis“.

Taigi, darykime norimų perskaityti knygų sąrašus, sekime informaciją bibliotekos interneto svetainėje https://www.birstonasvb.lt/naujienos/ ir socialinio tinklo„Facebooke“ paskyroje ir laukime susitikimo.“

Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė

Krašto muziejus ruošiasi sutikti lankytojus

Norėčiau, kad pasidalintumėte nuomone dėl muziejaus darbo karantino sąlygomis. Aišku, muziejuje darbuotojai turi ką veikti, tačiau ar neatrodo, kad ir muziejams turėtų būti sušvelnintos sąlygos, kadangi didelio žmonių srauto nėra, išskyrus tada, kai atvyksta grupės, ekskursijos. Ar, jūsų nuomone, nebūtų galima leisti lankytis bent pavieniams lankytojams? Manau, kad ir muziejai pasiilgo kontakto su žmonėmis.

„Dabar muziejus dirba pagal specialiai sudarytą grafiką, po vieną darbuotoją darbo vietoje, kiti nuotoliniu būdu. Vyksta eksponatų perkainavimas tikrąja verte, pasirengimo skaitmeninimui darbai ir eksponatų skaitmeninimas.

Į muziejaus internetinį puslapį (wwwbirstonomuziejus.lt) įkelta muziejaus ekspozicijų panoraminė apžvalga, filmai apie muziejaus veiklą ir Nikodemą Silvanavičių, Velykinės dekoracijos edukacija.

Daug laiko darbuotojai skiria savišvietai, dalyvauja muziejinės veiklos seminaruose nuotoliniu būdu.

Darbuotojai rašo straipsnius, dalyvauja televizijos laidose.

Tvarkome muziejaus ūkinę veiklą. Greitu laiku lauke pakeisime pavėsinės stogą, nes tai vyks lauko sąlygomis ir saugumo priemonių bus laikomasi

Su UAB „Geltona“ ruošiame muziejaus ekspozicinių erdvių atnaujinimo projektą.

Štai tokia dabar mūsų veikla dabartiniu karantino laikotarpiu. Laikomės visų vyriausybės nurodymų ir laukiame, kada į muziejų vėl galės ateiti lankytojai.“

Birštono muziejaus direktorė Vilijeta Šalomskienė

UAB „Birštono šiluma“

Noriu paklausti, kai karantinas pakoregavo jūsų bendrovės darbą? Šiaip ar tai, šildymo sezonas dar nesibaigė. Ar patyrėte nuostolių, ar teko atleisti žmonių, ar sugebėjote be nuostolių susitvarkyti su iššūkiais?

„UAB „Birštono šiluma“ karantino metu nenutraukė savo veiklos, šildymo sezonas taip pat nenutrauktas, Bendrovė tiekia vartotojams šilumą ir karštą vandenį.

Kadangi veikla vyksta ir darbai negali sustoti, visas personalas dirba. Žinoma, daugelis administracijos darbuotojų, kurių darbo pobūdis leidžia, dirba nuotoliniu būdu.

Nors Bendrovė dirba kaip ir iki karantino (gal kiek ir intensyviau), tačiau gamybos rodikliai nedžiugina. Užsidarius didžiausiems vartotojams – sanatorijoms ir SPA centrams, šilumos suvartojimas labai sumažėjo. Sumažėjus šilumos suvartojimui, labai sumažėjo ir gaunamos pajamos. Apie 60 proc. 2019 m. visų gaunamų pajamų buvo iš sanatorijų ir SPA centrų. Šių pajamų karantino metu netenkame. Ženklaus gyventojų mokėjimo sumažėjimo nepajutome, nors gyventojai ir gali atidėti mokėjimus už komunalines paslaugas. Kas reguliariai mokėjo iki karantino, moka po jo paskelbimo. Jeigu karantinas bus pratęstas ir sanatorijoms nebus leidžiama dirbti, sunku prognozuoti, ar pakaks turimų lėšų išlaikyti darbuotojus, juolab įsigyti žaliavų šilumos gamybai. Perkant biokurą prašoma atsiskaityti nedelsiant ir niekas mokėjimų nenori atidėti, o kur dar mokesčiai (mokestis už SDG terminalą, einamieji eksploatacinių medžiagų mokesčiai).

Galime pasidžiaugti tik tuo, kad darbuotojai sveiki ir nusiteikę dirbti. Tikimės, kad šis sunkus periodas greit pasibaigs.“

UAB „Birštono šiluma“ direktorius Gintaras Verseckas

Birštono sporto centras

Kaip sporto centre vyksta darbas karantino laikotarpiu? Kur ir kaip treniruojasi ėjikai, krepšininkai, tenisininkai? Apie šachmatus neklausiu, nes tai yra individualus žaidimas ir neišvengiamas artimas žmonių santykis. Tad kaip sekasi dirbti šiomis sudėtingomis sąlygomis?

„Dar balandžio pradžioje buvo sureguliuotas nuotolinis darbas su sportininkais, ypač pradinio rengimo grupių. Aukštesnio meistriškumo sportininkai pagal trenerių parengtus individualius planus treniravosi namuose ir kovo mėnesį (pvz., Paulius Juozaitis ir kt.).

Kiekvienas treneris pateikė savo treniruočių planus.

Lengvosios atletikos treniruotės nuotoliniu būdu

Užduotys sportininkams siunčiamos elektroniniu paštu (arba per mesendžerį, viber).

Pradinio rengimo grupėms:

Įžanginė dalis –kaip bus vykdoma, kokios priemonės reikalingos.

Pagrindinė dalis – ėjimo, bėgimo, tempimo, bendrojo fizinio rengimo pratimai.

Baigiamoji dalis – atsipalaidavimo, kvėpavimo pratimai. 

Meistriškumo grupei:

Įžanginė dalis – kaip ir pradinėms grupėms.

Pagrindinė dalis – pagal individualius treniruočių planus.

Baigiamoji dalis – atsipalaidavimo, kvėpavimo pratimai.

Futbolo užsiėmimai nuotoliniu būdu

Sportininkams užduotis siunčia treneris sms žinute arba elektroniniu paštu.

Pradinio rengimo sportininkams vykdomas žaidimas ,,Pajudėti tau naudinga“, raumenų stiprinimo, tempimo pratimai bei individualių techninių veiksmų su kamuoliu atlikimas.

Meistriškumo grupės sportininkams taip pat skiriami apšilimo, raumenų stiprinimo, tempimo pratimai, asmeninių užduočių ir bendro fizinio programų vykdymas.

Kontrolė – sportininkų atsiusta vaizdo medžiaga apie įvykdytas užduotis.

Šachmatų užsiėmimai nuotoliniu būdu

Šachmatų užduotys siunčiamos elektroniniu paštu (gmail ar per mesendžerį) su nuoroda prisiregistruoti com ir sukurti draugų grupę.

Organizuojamos šachmatų nuotolinės varžybos.

Vykdomos konferencinės šachmatų treniruotės per Zoom programą.

Dirbant nuotoliniu būdu bendraujama su tėveliais elektroniniu būdu ir mobiliuoju telefonu.

SC direktorius Saulius Smailys

Panašiai darbą organizuoja ir kitų sporto šakų treneriai. Taigi, ir karantino sąlygomis galima rasti būtų, kaip sėkmingai vykdyti sportinę veiklą.

Žinoma, didžiausių nuostolių patiria mūsų sanatorijos, kurios negali priimti ligonių, o dėl to nukenčia iš šilumos bei vandens tiekėjai. Sunku visiems, bet reikia paremti vieniems kitus ir laikytis išvien. Kas gali, kol kas dirba nuotoliniu būdu, bet geresni laikai tikrai ateis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close