Ką daryti kai būnant karantine suskausta dantį?

Jau iškentėme dvi savaites be drabužių, ūkinių prekių parduotuvių, kino teatrų, koncertų, grožio ir sveikatinimo paslaugų. Tačiau karantinas gali sukelti ir didesnių nepatogumų – neatliekamos ir jokios medicininės procedūros, išskyrus pirmosios pagalbos teikimą. O sakoma, bėda po vieną nevaikšto: ką daryti, jei jaučiate pamažu kylantį dantų skausmą? Kelias savaites gerti nuskausminamuosius ar kitais būdais laimėti laiko, kol galėsite apsilankyti pas odontologą? Birštone įsikūrusios klinikos „Gražių šypsenų namai“ odontologė Agnė Umbraziūnė pripažįsta, jog per mėnesį burnoje gali nutikti šimtas ir vienas dalykas.

Koks skausmas – jau pavojaus signalas?

Pasak odontologės, viena iš dažniausių dantų skausmo priežasčių – kariesas.

„Karieso vystymasis priklauso nuo individualių žmogaus mitybos įpročių, dantų valymo kokybės. Blogiausia, kas gali nutikti, tai karieso komplikacija į pulpitą – danties nervo uždegimą. Kai kuriais atvejais šis uždegimas iš ūmaus pereina į lėtinį, kuris pasireiškia uždegiminio eksudato (skysčio, – red. past.) kaupimusi, tinimu,“ – perspėja A. Umbraziūnė.

Jos teigimu, karantino metu pajutus danties skausmą, pirmiausia reikėtų įvertinti jo pobūdį: ar tai momentinis skausmas, sukeltas, pavyzdžiui, saldaus, šalto ar karšto maisto?

„Jei skausmas momentinis, arba nesitęsia ilgiau nei dieną-dvi, nerimauti nereikėtų. Tačiau jei skausmas nuolatinis arba kartojasi keletą dienų, skauda stipriai, ypač – naktį, galima įtarti nervo uždegimą arba lėtinį paūmėjusį aplinkinių danties audinių uždegimą (pasitaiko dantims, kurių šaknų kanalai buvo gydyti). Kaip tokiu atveju sau suteikti pirmąją pagalbą? Vartokite nesteroidinius vaistus nuo uždegimo (pavyzdžiui, Ibuprofeną), kurių rasite šiuo metu dirbančiose vaistinėse. Stiprių uždegimų atveju, kai pasireiškia netgi tinimas, gali nestipriai pakilti kūno temperatūra. Tuomet jau reikalingi antibiotikai, tačiau jų receptą gali išrašyti tik gydytojas“ – sako A. Umbraziūnė.

Kokios dantų problemos reikalauja skubios pagalbos nepaisant karantino?

Per anksti pradėjus džiaugtis „pavasariškais“ orais galima sušalti ir tuomet netikėtai „pakelia dantis“, gali atsirasti pūlinių ant dantenų. Tokiais atvejai delsti negalima.

„Pūliniai dantenų srityje ar pastebimas veido tinimas gali pereiti į rimtas komplikacijas. Todėl, vėlgi, reikėtų gydytojo išrašytų vaistų nuo uždegimo ar netgi antibiotikų. Padėtų ir skalavimai druskos tirpalu (šaukštelis valgomosios druskos ištirpinamas stiklinėje šilto vandens, skalaujama 4-5 kartus per dieną). Taip pat labai svarbu patinusios vietos nešildyti. Pastebėjus pūlinukus ar tinimą reikėtų telefonu kreiptis į savo odontologijos kliniką ar ieškoti skubią pagalbą teikiančių specialistų savo mieste,“ – paaiškina gydytoja.

Ar tokias bei panašias komplikacijas gali sukelti dantų gydymo nutraukimas dėl karantino įvedimo?

„Dauguma odontologinių procedūrų, tokių kaip implantacija, dantų protezavimas, plombavimas ar profesionali higiena, gali palaukti. Nerekomenduojama daryti ilgų pertraukų tik tarp šaknų kanalų gydymo etapų, tačiau jei viskas buvo atliekama tinkamai ir jokie simptomai nepasireiškia, komplikacijų tikimybė maža,“ – nuramina A. Umbraziūnė.

Vis tik nereikia pamiršti, kad nors medikai šiuo metu yra užimti, skubi pagalba vis tik teikiama. „Gražių šypsenų namų“ odontologė sako, jog skubios pagalbos reikalauja labai stiprus dantų skausmas, kurį pacientas vertina 7 ir daugiau balų iš 10 ir kurio nenumalšina netgi vaistai nuo skausmo. Vaikams atitinkamai skausmas gali būti vertinamas 4-6 balais iš 10.

„Taip pat stiprūs uždegimai ir pūliniai, kurių komplikacijos gali kelti grėsmę gyvybei. Kai kuriais atvejais skubi pagalba būtų teikiama pasireiškus komplikacijoms po procedūros, kuri atlikta ne daugiau kaip prieš 48 valandas,“ – sako odontologė.

Karantino metu daugiau užkandžiaujame – ko svarbu nepamiršti?

Nors šiandien visuose kanaluose skelbiama apie rankų plovimo svarbą, nepamirškite ir dantų higienos – kitaip gali tekti kankintis su kylančiu karieso sukeltu skausmu.

„Svarbiausia yra nepriekaištinga burnos higiena: kruopštus, ne mažiau nei dvi minutes trunkantis švelnus dantų valymas šepetėliu ryte ir vakare, tarpdančių valymas siūlu ar specialiais šepetėliais. Reikia naudoti dantų pastą su fluoru: suaugusiems 1450-1500ppm, vaikams – nuo 500 iki 1200ppm (priklausomai nuo amžiaus ir poreikio). Taip pat labai svarbu prisiminti, jog kariesas atsiranda tada, kai jį sukeliančios bakterijos turi kuo maitintis. Tai reiškia, kad nuolat užkandžiaujant yra palaikoma palanki terpė kariesui vystytis,“ – pagrindines dantų priežiūros taisykles primena A. Umbraziūnė.

Šis patarimas šiandien – itin aktualus: agentūros „Inspired UM“ ir „KOG Instituto“ atliktas visuomenės tyrimas apie rutinos ir savijautos pokyčius karantino metu atskleidė, jog apie 30 % gyventojų daugiau laiko nei įprastai skiria užkandžiavimui, daugiau rūko ir vartoja alkoholinius gėrimus.

„Valgyti reikėtų ne dažniau kaip kas 3-4 valandas. Tai ypač aktualu vaikams! Idealu po valgio praskalauti burną vandeniu ar skalavimo skysčiu. Laikantis teisingo burnos higienos režimo nesivystys naujas ėduonis, lėčiau progresuos jau esantis (jei jį turite), taip pat liks sveikos dantenos,“ – perspėja A. Umbraziūnė.

„Gražių šypsenų namų“ odontologės duomenimis, vis pratęsiant karantino terminą, po truputį daugėja privačių klinikų ir budinčių gydytojų, kurie ne tik konsultuoja telefonu, bet ir yra aprūpinti asmens saugos priemonėmis bei gali teikti skubią pagalbą danties skausmo atveju.

Klinika dėl COVID-19 viruso, paskelbto karantino, laikinai negali priimti pacientų, bet pacientus konsultuoja telefonu +37065250556. Kai tik sąlygos leis lauks ir priims visus pacientus adresu : Prienų gatvė 25, Birštone.

Kaip įvertinti dantų skausmą?

– Jei jis vienkartinis, nesitęsia keletą dienų, nerimauti nereikėtų

– Jei skauda ilgesnį laiką, ypač naktį, išbandykite nesteroidinius vaistus nuo skausmo

– Ištinus dantenoms kelis kartus per dieną skalaukite burną su druskos tirpalu

– Jei tinimas didesniame plote, kyla kūno temperatūra – kreipkitės į budintį ir skubią pagalbą teikiantį odontologą

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close