Kinija pranešė nustačiusi per 1,3 tūkst. besimptomių COVID-19 atvejų

Kinija trečiadienį pranešė nustačiusi daugiau kaip 1,3 tūkst. besimptomių koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų, o tokie duomenys buvo pirmąkart paskelbti, didėjant visuomenės susirūpinimui dėl žmonių, kurie yra tapę viruso nešiotojais patys to nežinodami.

Sveikatos apsaugos pareigūnai taip pat pranešė apie pirmąjį atvejį, kai Uhano mieste, praeitų metų pabaigoje tapusį pirminiu šios pandemijos židiniu, koronaviruso infekcija buvo diagnozuota iš užsienio atvykusiam žmogui. Tai dar labiau padidino nuogąstavimus, kad Kinijoje gali kilti nauja susirgimų COVID-19 banga, susijusi su viruso pernaša iš kitų šalių.

Iš 36 naujų užsikrėtimo atvejų, apie kuriuos buvo paskelbta trečiadienį, 35 buvo susiję su atvykėliais iš užsienio.

Nacionalinė sveikatos komisija (NSK) nurodė, kad 1 367 besimptomiai COVID-19 pacientai yra stebimi medikų ir kad per pastarąją parą jų buvo užregistruota 130.

NSK antradienį paskelbė reaguosianti į „visuomenės susirūpinimą“ ir pradėsianti kasdien skelbti duomenis apie visus atvejus, kai koronaviruso infekcija nustatoma žmonėms, kuriems jokie susirgimo požymiai nepasireiškia, nors jie vis tiek gali platinti šią ligą.

Tarnyboms praeitą savaitgalį atskleidus, kad Henano provincijoje viena užsikrėtusi moteris turėjo artimų kontaktų su trimis besimptomiais pacientais, daugybė žmonių internetu prašė paaiškinti padėtį.

Pasak pareigūnų, besimptomiai užsikrėtimo atvejai nebus pridedami prie bendros statistikos, nebent pacientams vėliau pasireikštų susirgimo požymiai.

Vis dėlto naujų duomenų paskelbimas trečiadienį, regis, nuogąstavimus vargu ar išsklaidė.

Daugelis socialinių tinklų vartotojų rašė bijantys didelio skaičiaus koronavirusu užsikrėtusių žmonių, kuriems ligos požymiai nepasireiškia. Kai kurie ragino sveikatos apsaugos pareigūnus išskaidyti duomenis atskirai kiekvienai provincijai.

„Absoliučiai būtina pranešti, kur nustatomi besimptomiai atvejai – jie yra tarsi slapieji nešiotojai, tai yra baisu“, – rašoma viename komentare, kuriuo daugelis dalijosi.

Ekspertai sutinka, kad besimptomio užsikrėtimo atveju pacientai tikriausiai gali užkrėsti kitus žmones, bet kol kas nežinoma, koks yra jų bendras indėlis į COVID-19 pandemijos plitimą.

Pekinas paskelbė virtinę griežtų priemonių, turinčių apsaugoti nuo koronaviruso pakartotinio užnešimo iš užsienio, įskaitant atvykstančių žmonių testavimą, siekiant nustatyti, ar tarp jų nesama užsikrėtusių asmenų, kuriems ligos požymiai dar nepasireiškė.

Kinija nurodė, kad visiems besimptomiams pacientams ir su jais artimai bendravusiems asmenims skiriama 14 dienų izoliacija.

Kinijos kvėpavimo takų ligų ekspertas Zhong Nanshanas (Džong Nanšanas) praeitą savaitę duodamas interviu valstybinei žiniasklaidai sakė, kad kiekvienas iš besimptomių koronaviruso platintojų potencialiai gali užkrėsti „po 3–3,5 žmogaus“.

Daugelyje kitų šalių, įskaitant Pietų Korėją ir Japoniją, besimptomio užsikrėtimo atvejai įtraukiami į bendrą nacionalinę COVID-19 statistiką.

Kinijoje naujuoju koronavirusu iki šiol užsikrėtė mažiausiai 81 554 žmonės ir mirė 3 312 pacientų. Šalyje pagrindiniu epidemijos židiniu tapo Uhano miestas ir aplinkinė Hubėjaus provincija.

Trečiadienį šalyje mirė dar septyni pacientai, kuriems buvo nustatyta COVID-19, šeši jų – Hubėjuje.

Trečiadienį nustatytas pirmasis Uhane įvežtinis COVID-19 atvejis yra Britanijoje studijuojantis Kinijos pilietis, atvykęs į miestą praeitą savaitę, kai jame buvo pradėta švelninti judėjimo suvaržymus, įvestus stengiantis suvaldyti koronaviruso plitimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close