Britanijoje šunis bandoma išmokyti užuosti koronaviruso infekciją

Londonas, kovo 27 d. (AFP-BNS). Viena Britanijos ne pelno organizacija penktadienį paskelbė, kad bendradarbiaudama su mokslininkais aiškinasi, ar šunys galėtų padėti aptikti koronaviruso infekcija COVID-19 užsikrėtusius pacientus, naudodamiesi savo jautria uosle.

Organizacija „Medical Detection Dogs“ bendradarbiaus su Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos (LSHTM) bei šiaurės rytų Anglijoje veikiančiu Daramo universitetu, kad išsiaiškintų, ar šunys galėtų diagnozuoti pandeminę ligą.

Šis tyrimas remiasi ankstesnėmis studijomis dėl šunų gebėjimo užuosti maliariją ir yra pagrįstas prielaida, kad kiekviena liga pasižymi savitu kvapu.

Tyrime dalyvaujančios organizacijos nurodė pradėjusios pasiruošimus šešių savaičių šunų dresūros etapui, kad „padėtų užtikrinti greitą, neinvazinį diagnostiką epidemijos vėlyvuoju etapu“.

„Medical Detection Dogs“ anksčiau dresavo šunis, kad jie aptiktų kitokias ligas, pavyzdžiui, vėžį, Parkinsono ligą ar bakterines infekcijas pagal pacientų ėminius.

Šunys taip pat sugeba aptikti nežymius odos temperatūros pokyčius, todėl tikėtina, kad jie galėtų padėti nustatyti, ar žmogus karščiuoja.

„Iš principo neabejojame, kad šunys galėtų aptikti COVID-19“, – sakė ne pelno organizacijos įkūrėja ir generalinė direktorė Claire Guest (Kler Gest).

„Dabar aiškinamės, kaip galėtume saugiai pagauti pacientų viruso kvapą ir pateikti jį šunims, – pridūrė ji. – Siekiame, kad šunys galėtų tikrinti bet kokius pacientus, įskaitant besimptomius, ir pasakytų mums, ar juos reikia ištirti.“

„Tai galėtų būti greita, veiksminga ir neinvazinė [procedūra], taip pat būtų pasirūpinta, kad riboti NHS [Nacionalinės sveikatos apsaugos tarnybos] testavimo ištekliai būtų naudojami tik tuomet, kai iš tikrųjų reikia“, – aiškino C. Guest.

LSHTM ligų kontrolės padalinio vadovas sakė, kad šunys pajėgūs „itin tiksliai“ aptikti užsikrėtimą maliarija. Kadangi kitos kvėpavimo takų ligos pakeičia kūno kvapą, „labai didelė tikimybė“, kad keturkojai pagalbininkai taip pat galėtų aptikti COVID-19.

Susirgimus aptinkantys šunys galėtų būti naudojami oro uostose epidemijos galutinėje fazėje, kad būtų galima staigiai nustatyti virusu užsikrėtusius žmones ir neleisti ligai atsinaujinti, sakė Daramo universiteto tyrėjas Steve’as Lindsay (Stivas Lindsis).

Šiuo metu 182 valstybėse ir teritorijose nustatyta daugiau kaip pusė milijono koronavirusinės infekcijos atvejų, o daugiau kaip 24 tūkst. užsikrėtusiųjų mirė.

Vis dėlto tikrasis užsikrėtusiųjų skaičius tikriausiai yra didesnis, nes daugelis šalių testus atlieka tik pasireiškus sunkiems simptomams arba pacientams, kuriuos reikia hospitalizuoti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close