Prienų GMP darbuotojai prašo pagalbos: „Apsaugos priemonių kiekis– ribotas“

Prienų r. PSPC Greitosios medicinos pagalbos (GMP) skyriaus vadovo slaugos specialisto Žygimanto Savicko teigimu, situacija šiuo metu įtempta. Nors kol kas jiems teko pervežti tik kelis pacientus, įtariamus, kad gali būti užsikrėtę koronavirusu. Jiems visiems infekcija nebuvo nustatyta.

„Tačiau kiekvieną kartą vykstant pas pacientus, nežinome, su kuo gali tekti susidurti. Į kiekvieną iškvietimą žiūrime labai rimtai. Todėl nenuostabu, kad darbuotojai nesijaučia ramiai ir patiria įtampą“, – pasakojo Ž. Savickas.

Pasak Ž.Savicko, kol kas GMP skyriaus darbuotojai dar turi specialiųjų apsaugos priemonių: kombinezonų, respiratorių, akinių, pirštinių, prijuosčių ir kitų papildomų priemonių, tačiau jos sparčiai senka, o tiekimas sutrikęs.

„Kaip išgyvensime virusui dar labiau atakuojant, sunku prognozuoti“, – su nerimu kalbėjo tų, kurie pirmieji susiduria su galimai koronavirusu užsikrėtusiais pacientais, vadovas.

Jis, kreipdamasis į verslininkus ir ūkininkus, prašo pagalbos – gal tie, kurie dirba su trąšomis, cheminėmis medžiagomis, turi atliekamų specialių kombinezonų ir kitų apsaugos priemonių, kuriomis galėtų pasidalinti su GMP. Pasiūlymus galima teikti telefonu 8 652 14654.

Paklaustas, ar nesumažėjo bendras iškvietimų skaičius, Ž.Savickas sakė, kad žmonės, nepaisant karantino, serga ir kitomis ligomis, todėl iškvietimų beveik nesumažėjo. Dažniausiai vykstama dėl padidėjusio kraujospūdžio, paūmėjusių lėtinių ligų, karščiavimo. Kaip ir anksčiau, įtariant infarktą ar insultą, ištikus rimtai traumai, pacientai vežami į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę, Kauno klinikas. Karščiuojantiems pacientams, kurie įtaria, kad gali būti užsikrėtę koronavirusu, rekomenduojama kreiptis telefonu 1808 ir vykdyti visus konsultanto nurodymus, kitiems – nuotoliniu būdu (telefonu) kreiptis į šeimos gydytojus.

GMP medikai baiminasi, kad jie gali būti ne tik pacientų pagalbininkai, bet ir viruso pernešėjai, nes ne visa medicininė įranga yra vienkartinė arba tokia, kurią galima patikimai dezinfekuoti (pavyzdžiui, kraujospūdžio matuokliai), o pacientas, pas kurį lankėsi, gali net neįtarti, kad jau yra užsikrėtęs pavojinguoju virusu.

„Jei norime nugalėti koronavirusą, turime griežtai laikytis karantino, susitelkti, pakentėti nesusitikę su draugais ar artimaisiais, izoliuotis, saugoti save ir aplinkinius“, – prašydamas supratingumo ir bendradarbiavimo bei linkėdamas nesirgti kalbėjo Ž.Savickas, užtikrinęs, kad GMP darbuotojai, nepaisant sunkumų ir baimių, visuomet pasiruošę atskubėti į pagalbą.

Gavus labdaros siuntą iš Laisvės TV – Ž. Savickas su Laisvės TV atstovu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close