Laisvės gynėjų dienos renginiai Prienuose

Renginiai, skirti Laisvės gynėjų dienai, Prienuose prasidėjo jau šeštadienį. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre buvo pristatyta profesionalaus Lietuvos kario, viršilos Ernesto Kuckailio knyga „Partizano žiedas“, o Punsko lietuvių kultūros namų jaunimo teatras „Kregždė“ parodė literatūrinę kompoziciją „Rimvydas“ (režisierė Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė) pagal knygą „Jurgis Krikščiūnas-Rimvydas ir jo artimieji“.

„Partizano žiedas“ – penktoji E. Kuckailio knyga. Joje virtualiai nusikeliama į 1948-uosius ir kartu su Tauro apygardos vadu Faustu bei Pietų srities atstovu Vanagu keliaujama į Žemaitiją, partizanų vadų susitikimą, kurio metu gimė 1949 m. Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdis ir garsioji Sąjūdžio deklaracija. Partizanai keliauja dešimtis ir šimtus kilometrų be galo sunkiomis sąlygomis, patirdami daug pavojų, netgi kitų partizanų nepasitikėjimą ir išbandymus. Knygoje, pasitelkiant istorikų ir archeologų tyrinėjimų medžiagą, papasakoti ir kai kurių deklaracijos signatarų likimai.

Knygos autorius E. Kuckailis – profesionalus Lietuvos kariuomenės karys, viršila, ginkluotose pajėgose tarnaujantis nuo 1991 m. Yra tarnavęs Savanoriškoje krašto apsaugos tarnyboje, Vytauto Didžiojo jėgerių batalione, Žvalgų (jėgerių) mokykloje. Dabar – snaiperių rengimo ekspertas Sausumos pajėgų Juozo Lukšos mokymo centre. Dalyvavo karinėse misijose Kosove, Afganistane ir Irake.

Knygos autoriaus pasakojimą pagyvino dainų atlikėjo Romo Naidzimavičiaus dainos.

Punsko lietuvių kultūros namų jaunimo teatras „Kregždė“ veikia nuo 1981 m. Veikla kurį laiką buvo nutrūkusi, vėl atgaivinta 2010 m., kai teatrui pradėjo vadovauti režisierė Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė.

Į Prienus punskiečiai atvežė literatūrinę kompoziciją apie partizaną Jurgį Krikščiūną-Rimvydą.

Jurgis Krikščiūnas-Rimvydas gimė 1919 m. Samaroje (Rusija). 1921 m. grįžo į Lietuvą ir su tėvais apsigyveno Ašmintos kaime. Jis buvo vienas iš Lietuvos pasipriešinimo sovietiniam okupaciniams režimui veikėjų, Dainavos apygardos štabo organizacinio skyriaus viršininkas. Žuvo 1949 m. gruodžio 15 d. Šlynakiemyje (Punsko valsčius), palaidotas Suvalkuose.

Partizanų likimus atskleidžiantis labai jautrus spektaklis, sugraudinęs ne vieną žiūrovą, dar kartą patvirtina: kol prisimename ir vertiname kovojusius ir žuvusius už Lietuvos laisvę, tol jos neprarasime. To visiems ir linkėjo Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, dėkodama renginio dalyviams.

Sausio 13-oji prasidėjo visuotine pilietine iniciatyva „Atmintis gyva, nes liudija“ – dešimčiai minučių languose sužibo vienybės ir atminimo žvakutės.

Pavakare Prienų KLC vykusioje atminimo valandoje „Netekties keliu į Laisvę“ buvo parodytas kino filmas „Mes dainuosim“, režisuotas brito Roberto Mullano.

Filmas pasakoja kelių šeimų istoriją, 1991 m. sausio 12-osios vakarą skubėjusių iš Ignalinos, Klaipėdos, Kauno ir Medininkų, kad galėtų prisidėti ir ginti savo šalies vardą Vilniuje, prie Televizijos bokšto ir Parlamento rūmų. Jie norėjo kartu dainuoti tautines giesmes, sutikti bendraminčius, palaikyti vieni kitus ir kovoti už savo teisėtai išrinktą valdžią ir Lietuvos Respublikos nepriklausomybę.

„Mes dainuosim“ – tai filmas apie žmonių drąsą ir bebaimes pastangas kovojant už laisvą ir nepriklausomą šalį.

Prienų krašto muziejuje iki sausio 31 d. veiks Mariaus Baranausko fotografijų paroda „Kelias į laisvę…“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close