Pavėžėjimo organizatoriai nuo šiol VMI teiks duomenis apie vežėjų pajamas

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) informuoja, jog nuo šių metų keleivių vežimo organizatoriai – pavėžėjimo platformos, mokesčių administratoriui teiks duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius vežėjus ir šių už keleivių vežimą lengvaisiais automobiliais gaunamas pajamas. Šių duomenų pagrindu VMI pavėžėjimo veiklą vykdantiems gyventojams suformuos preliminarias pajamų deklaracijas. Šiuo metu Lietuvoje yra 7 keleivių vežimo organizatoriai, kurie mobilių programėlių pagalba sudaro sąlygas vežėjams ir keleiviams susitarti dėl vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais.

„Numatyta, kad pirmą kartą keleivių vežimo organizatoriai duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius gyventojus turės pateikti iki šių metų liepos 20 d., už 2020 m. I pusm. laikotarpį, už kiekvieną mėnesį atskirai. Vėliau, tokią informaciją jie turės teikti kas mėnesį. Duomenys VMI bus teikiami ir tikslinami elektroniniu būdu,“ – sako VMI Kontrolės departamento atstovas Rolandas Puncevičius.

Išsamiau susipažinti su keleivių vežimo organizatorių informacijos teikimo VMI taisyklėmis galima čia.

VMI duomenimis, gyventojų, vykdančių su pavėžėjimu susijusią veiklą, skaičius kasmet auga. Pernai šią veiklą vykdė 17,7 tūkst. gyventojų. 2018 metais tokių gyventojų buvo 13,3 tūkst. ir jie deklaravo 23 mln. eurų apmokestinamųjų pajamų bei 1,6 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (toliau – GPM). 2017 metais – 7,3 tūkst. gyventojų deklaravo 12 mln. eurų apmokestinamųjų pajamų ir 0,3 mln. eurų GPM.

2019 m. tiek vežimo veiklos organizatorių, tiek keleivių vežimo veiklą vykdančių asmenų atžvilgiu VMI atliko apie 50 įvairių kontrolės veiksmų. Atlikus 5 keleivių vežimo organizatorių operatyvius patikrinimus, nustatyta, jog daugiau kaip 6 tūkst. keleivių vežimo veiklą vykdžiusių asmenų, galimai nedeklaravo dalies 2017-2018 m. laikotarpiu gautų pajamų. Po papildomų VMI veiksmų, mokesčių mokėtojai patikslino savo pajamų deklaracijas, o susidariusi bendra mokėtina mokesčių suma viršijo 111 tūkst. eurų. Minėtų kontrolės veiksmų metu už nustatytus administracinius nusižengimus surašyti 27 administracinių nusižengimų protokolai.

VMI taip pat primena, jog nuo sausio 1 d. vežant keleivius už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą, keleivių vežimo organizatorius po kelionės nedelsdamas turi elektroniniu būdu, naudojant elektroninių ryšių priemones, pateikti keleiviui suformuotą kelionės ir mokėjimo dokumentą. Apie galimus mokesčių pažeidimus gyventojai raginami pranešti VMI raštu, pasitikėjimo telefonu 1882, mobiliąja aplikacija „Pranešk“, elektronine pasitikėjimo linija. Pernai iš gyventojų dėl galimų transportavimo, vežimo, transporto paslaugomis užsiimančių verslo atstovų mokesčių pažeidimų sulaukta daugiau nei 180 pranešimų, 2018 m. – apie 220, 2017 m. – apie 280 pranešimų.

Visą aktualią informaciją mokesčių klausimais mokesčių mokėtojai gali sužinoti paskambinę Mokesčių informacijos centro specialistams telefonu 1882 ar apsilankę VMI interneto svetainėje www.vmi.lt. VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir lygiavertės rašytinėms.

Nuo šių metų – naujovės taksi ir pavėžėjų veiklose

Susisiekimo ministerija aiškiau reglamentuoja keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir taksi paslaugas teikiančių subjektų veiklą. Atnaujintose taisyklėse numatyti skiriamieji ženklai keleivių vežėjams pagal užsakymą, nustatyta aiškesnė deklaracijų teikimo tvarka bei nauji apipavidalinimo reikalavimai taksi automobiliams.

Nuo šiol visi lengvieji automobiliai, kuriais teikiama keleivių vežimo pagal užsakymą paslauga, ant automobilio priekinio bei galinio stiklų privalės turėti skiriamąjį ženklą (pavyzdys). Viduje arba išorėje dešiniajame apatiniame priekinio lango kampe ir dešiniajame viršutiniame galinio lango kampe priklijuoti ženklai turės būti gerai matomi iš išorės, o paties ženklo ilgis ir plotis negalės būti mažesni nei 100 mm. Ženklo apačioje esančiame baltame stačiakampyje turės būti įrašytas išduotos individualios veiklos pažymos numeris.Keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ženklo pavyzdys.

Nuo 2020 m. sausio 1 d. pasikeitė leidimų vežti keleivius už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir taksi automobiliais išdavimo tvarka. Nuo šiol visi vežėjai, ketinantys verstis keleivių vežimo veikla ir siekiantys gauti tam leidimą, privalės pateikti nustatytos formos pranešimą leidimus išduodančiai institucijai pagal vežėjo taksi įmonės buveinės registracijos vietą arba deklaruotą gyvenamąją vietą (jeigu vežėjas – fizinis asmuo). Gavus leidimą keleivių vežimo veikla bus galima verstis visoje Lietuvoje, nepriklausomai nuo to, kurio rajono savivaldybėje buvo išduotas leidimas.

Iki šių metų birželio 30 d. deklaruoti savo veiklą galima pranešimus pateikiant savivaldybėms, pasibaigus šiam terminui – Lietuvos transporto saugos administracijai.

Keičiama ir keleivinių transporto priemonių apipavidalinimo tvarka. Atsisakoma taksi automobilius išskiriančių juodų kvadratėlių ant šoninių durelių juostos, tačiau geltonos spalvos atpažinimo ženklas – plafonas ir taksi numeris toliau lieka privalomi ir galimi naudoti tik turint galiojantį leidimą vežti keleivius lengvaisiais automobiliais taksi.

Pakeitimais įtvirtinta dar viena naujovė – nuo šiol išorinė reklama, pagaminta iš skaidrios plėvelės, bus leidžiama ant tolimojo reguliaraus maršruto autobusų langų, išskyrus avarinius langus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close