Kodėl elektroninės cigaretės sukuria perdirbimo sunkumus?

Sparčiai plintančios elektroninės cigaretės kelia klausimų ne tik dėl jų galimo neigiamo poveikio sveikatai. Vis garsiau kalbama, kad kasmet milijonai elektroninių cigarečių pašalinama netinkamai ir tokiu būdu keliama didelė tarša aplinkai.

Elektroninė cigaretė yra sudaryta iš maitinimo elemento, kaitiklio ir kapsulės, kurioje yra nikotino tirpalas, arba iš baterijos ir kaitiklio kartu su kapsule bei skysčiu. Šiuo metu rinkoje itin paplitusioms elektroninėms cigaretėms atsirasti padėjo kinų farmacininko Hon Lik, kurio tėvas dėl rūkymo mirė nuo plaučių vėžio, išradimas. 2003 metais jis sugalvojo kaitinti nikotino ir propilenglikolio tirpalą, sukuriant garus, kuriuos galima įkvėpti ir taip tiekti nikotiną į kraują per plaučius.

Prietaisas pirmą kartą pasirodė rinkoje 2004 metais Kinijoje kaip priemonė pakeičianti įprastas tabako cigaretes. 2006-aisiais elektronines cigaretes jau buvo galima naudoti JAV ir Jungtinėje Karalystėje.

Vieningos nuomonės dėl elektroninių cigarečių keliamo pavojaus žmonių sveikatai nėra, tačiau dėl jų neigiamos įtakos sutariama. Pavyzdžiui, Anglijos Visuomenės sveikatos agentūra (angl. Public Health England) sako, kad ypač tarp jaunų žmonių populiarėjančios elektroninės cigaretės nėra visiškai nerizikingas dalykas, tačiau yra daug mažiau kenksmingas nei rūkomasis tabakas. Tačiau įvairiose pasaulio šalyse nuolat augantis šias cigaretes naudojančių moksleivių skaičius kelia daug nerimo tėvams, mokytojams, sveikatos specialistams ir aplinkosaugininkams. Neseniai netgi JAV prezidentas Donaldas Trumpas užsiminė apie neišvengiamą kai kurių elektroninių cigarečių skonių laikiną draudimą, siekiant atgrasyti jaunus žmones jas naudoti.

2018-aisiais elektronines cigaretes rūkančių paauglių skaičius JAV viršijo 4,6 mln., vien per metus tokių paauglių padaugėjo 1,5 milijono.

Gąsdinantys atliekų kiekiai

Tai, kad elektroninės cigaretės metamos bet kur ir šių atliekų šalinimas yra rimta aplinkosaugos problema ir ypač mokslo įstaigose, kuriose mokosi vaikai iš turtingesnių šeimų, atskleidė neseniai mokyklose JAV San Francisko įlankoje atliktas tyrimas. 10 iš 12 mokyklų automobilių stovėjimo aikštelėse buvo surinktos 172 atliekos, o daugiausia ant žemės buvo išmesta įvairaus skonio kapsulių. Beje, San Franciskas pernai tapo vienu iš JAV miestų, nusprendusių uždrausti elektroninių cigarečių pardavimą.

Be to, vis garsiau kalbama ir apie kitą elektroninių cigarečių naudojimo neigiamą pusę – galimą didžiulę jų perdirbimo katastrofą. Juk kiekvienais metais netinkamai pašalinama milijonai tokių prietaisų, o jų gamintojai, anot užsienio spaudos, nesiima tinkamų veiksmų. Visuomenės sveikatos tyrinėtojai JAV prakalbo net apie būtinybę išplėsti elektroninių cigarečių gamintojų atsakomybės modelį įvedant šių produktų užstato sistemą.

„Pagal galiojančius teisės aktus Lietuvoje elektroninių cigarečių gamintojams ir importuotojams taikomas gamintojo atsakomybės principas, numatantis pareigą finansuoti vidaus rinkai jų tiekiamų gaminių atliekų sutvarkymą. Tačiau Lietuvoje susiklostė tokia situacija, kad dauguma rinkos dalyvių šios pareigos nevykdo“, – teigia Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos vadovė Veronika Masalienė.

Pasak jos, elektroninės cigaretės, kurias vartotojai renkasi vietoje įprastų tabako gaminių, populiarumo nestokoja ir Lietuvoje. „Netinkamos naudojimui elektroninės cigaretės, kaip ir kitos elektronikos atliekos, turi būti rūšiuojamos ir patekti pas atliekų tvarkytojus. Šalinant elektronines cigaretes bet kur į aplinką gali patekti pavojingos cheminės medžiagos, ličio jonų baterijos ir nikotinas“, – perspėja Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos vadovė.

Atliekų surinkimo ir tvarkymo bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ vykdančioji direktorė Kristina Štelmokaitienė sako, kad įmonė per metus iš gamintojų bei vartotojų surenka ir į užsienį perdirbimui išveža iki kelių šimtų kilogramų  elektroninių cigarečių atliekų.

Koks yra didelis susidarančių elektroninių cigarečių atliekų srautas iliustruoja ir ši statistika. Rinkos tyrimų grupės „Euromonitor“ vertinimu, iki 2021 metų suaugusių žmonių, naudojančių elektronines cigaretes, skaičius pasieks beveik 55 milijonus. 2018 metais, anot www.theguardian.com, elektroninių cigarečių rinkos vertė sudarė maždaug 5,5 mlrd. JAV dolerių. Vien JAV rinkoje 2017-aisiais buvo 565 skirtingų elektroninių cigarečių prietaisų, iš jų – 184 buvo vienkartiniai arba kartą naudojami.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close