Europos piliečių savaitė Prienuose

Visose Europos valstybėse gegužės 9-ąją buvo minima Europos diena. Taip pažymima Roberto Šumano ir jo pasekėjų 1950 m. paskelbta deklaracija, suteikusi Europai postūmį vienytis. Kasmetiniai Europos dienos minėjimai tradiciškai yra skiriami pagrindinei Europos metų temai. 2013- ieji – Europos piliečių metai. Šiai temai Prienuose, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo skirta daugiausia Europos dienos minėjimo renginių.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka kartu su partneriais – Prienų rajono mokinių parlamentu, Prienų švietimo centru, Prienų rajono savivaldybės administracijos kultūros, jaunimo ir sporto skyriumi, švietimo skyriumi, Prienų kultūros ir laisvalaikio centru, Prienų krašto muziejumi – gegužės 2-9 dienomis paskelbė EUROPOS PILIEČIŲ SAVAITĘ. Bibliotekoje buvo sudarytos sąlygos visiems rajono gyventojams geriau susipažinti su sukaupta informacija apie Europos Sąjungą ir Europos piliečių teises: Europos lentynoje veikė literatūros paroda „2013-ieji – Europos piliečių metai“, vyko edukaciniai užsiėmimai rajono mokyklų mokiniams „Europos piliečių teisės“, gyventojai buvo konsultuojami, kaip surasti reikiamą informaciją internete.

Europos dienos minėjimas Prienų rajono savivaldybės aikštėje

Gegužės 9-ąją nuo pat ryto Laisvės aikštė pasipuošė įvairiaspalviais jaunystės žiedais. Tai mažieji miesto mokyklų mokiniai, rankose laikantys popierinius gėlių žiedus, pievelėje dėliojantys geltonas žvaigždutes – Europos Sąjungos vėliavą, saujoje spaudžiantys spalvotus balionus, kurie netrukus pakils į orą.

Europos dienos minėjimas prasidėjo Europos Sąjungos himnu, kurį atliko „Žiburio“ gimnazijos choristai, vėliavos pakėlimu ir šventiniais Prienų rajono savivaldybės vadovų bei svečių sveikinimais.

Sveikinimo žodį tarė Europos komisijos atstovybės Lietuvoje komunikacijos specialistė Gražina Soltorienė ir Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorius Algis Marcinkevičius. Sveikinusieji linkėjo jaunajai kartai augti tikrais europiečiais, o kiekvienam, kuris šiandien mato kasdieninių darbų prasmę, vertina mūsų atėjimą į plačiąją Europą, priimti geriausią Europos šalių patirtį, skleisti ją savo tautoje.

Spalvingos šventės proga susirinkusiuosius dainomis ir šokiais sveikino „Žiburio“ gimnazijos choristai, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro pučiamųjų orkestro choreografinės grupės šokėjos, „Ąžuolo“ progimnazijos mokiniai.

Renginiai persikėlė į kultūros ir laisvalaikio centrą

Europos savaitės metu Šilavoto ir Išlaužo pagrindinių mokyklų, Veiverių Tomo Žilinsko ir „Žiburio“ gimnazijų vyresniųjų klasių mokiniai, pasirinkę Europos Sąjungos valstybę – mokyklos partnerę, su kuria bendradarbiauja dalyvaudami įvairiuose tarptautiniuose projektuose, kūrė situacijas, į kurias patekusiam ES piliečiui reikia tam tikrų piliečių teisių žinių. Šias situacijas mokiniai inscenizavo. Situacijos buvo nufilmuotos ir iš jų sukurtas trumpas 11 min filmukas. Jo peržiūra ir aptarimas vyko gegužės 9 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centro disko salėje po iškilmingos Europos Sąjungos vėliavos pakėlimo ceremonijos.  

Po pietų kultūros ir laisvalaikio centro didžiojoje salėje vyko antroji Europos dienos minėjimo dalis. Tai buvo dovana visiems gyventojams Europos dienos proga. Populiarios merginų grupės „Roxy 5 “ ir solisto Martyno Kavaliausko koncertą stebėjo apie 300 žiūrovų.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka dėkoja visiems projekto partneriams bei Europos savaitės ir Europos dienos paminėjimo renginių dalyviams: Prienų rajono savivaldybės administracijos kultūros, sporto ir jaunimo bei švietimo skyriui, Prienų kultūros ir laisvalaikio centrui, Prienų švietimo centrui, Prienų „Žiburio“ gimnazijai, Prienų „Revuonos“ vidurinei mokyklai, Prienų „Ąžuolo“ progimnazijai, Prienų lopšeliams-darželiams „Saulutė“, „Gintarėlis“, „Pasaka“, Prienų rajono Šilavoto pagrindinei mokyklai, Prienų rajono Išlaužo pagrindinei mokyklai, Prienų rajono Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijai. 

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close