Lietuvos kariuomenėje bus naudojami didelės galios vilkikai

Toliau modernizuojant ir atnaujinant Lietuvos kariuomenės transporto parką, Lietuvos kariuomenės Depų tarnybai perduoti pirmieji keturi Vokietijos gamintojo „Daimler AG“ vilkikai ZETROS 3643 su priekabomis. Dar keturis tokius pačius vilkikus su priekabomis Lietuvos kariuomenė gaus 2020 metais. Lietuva yra pirmoji iš trijų Baltijos valstybių, įsigijusi padidinto pravažumo ir didelės keliamosios galios vilkikus su priekabomis, kurie bus naudojami savaeigių artilerijos haubicų, evakuacinių tankų pervežimui.

„Šie naujieji vilkikai su priekabomis leis Mechanizuotajai pėstininkų brigadai „Geležinis Vilkas“ tinkamai organizuoti jos sudėtyje esančio Artilerijos bataliono kovinį rengimą. Artileristų naudojamoms savaeigėms haubicoms PzH 2000 vykstant į pratybas yra reikalingas transportavimas. Iki šiol reikėdavo atskirai pirkti šią transportavimo paslaugą ir suderinti karių bei paslaugų tiekėjų galimybes. Dabar kariai galės šią užduotį atlikti savarankiškai, jiems patogiu laiku ir pagal esamus poreikius,“ – sako Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys.

Naujai įsigyti vilkikai ZETROS 3643 su priekaba yra krovininė transporto priemonė, skirta savaeigėms PzH 2000 haubicoms, evakuacijos tankams „Bergepanzer-2“ ir kitai sunkiasvorei bei netipinių gabaritų Lietuvos kariuomenės ir NATO sąjungininkų karinei technikai gabenti. Priklausomai nuo judėjimo greičio vilkikas su priekaba turi ypač didelę keliamąją galią – iki 70 tonų.

Naujieji vilkikai su priekabomis bus naudojami Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione bei Logistikos batalione.

Sutartį dėl aštuonių vilkikų ZETROS 3643 su priekabomis Gynybos resursų agentūra prie Krašto apsaugos ministerijos pasirašė 2018 m. lapkritį. Bendra sutarties vertė – apie 5,6 mln. eurų su PVM.

Be to, siekiant papildyti ir atnaujinti Lietuvos kariuomenės autoparką, Lietuvos kariuomenei perkama taktinės paskirties penkių tonų sunkvežimių „Daimler AG“ UNIMOG U5000, didžioji dalis iš perkamų 340 vnt. sunkvežimių jau perduoti Lietuvos kariuomenei. Taip pat dvišaliu pagrindu iš Nyderlandų kariuomenės jau pagal pasirašytas ir dar planuojamą naują sutartį bus įsigyta įvairios paskirties visureigių „Mercedes-Benz“, vilkikų ir sunkvežimių DAF, tralų, priekabų ir kitų transporto priemonių.

Esant reikšmingam ir nuosekliam finansavimui, Lietuvos kariuomenėje šiuo metu intensyviai modernizuojama, atnaujinama infrastruktūra ir ginkluote, taip siekiant stiprinti kariuomenės kovinę galią. Svarbiausi šiuo metu vykdomi modernizacijos projektai siejasi su pėstininkų kovos mašinų „Vilkas“/(„Boxer“), savaeigių haubicų PzH 2000 įdiegimu, oro gynybos stiprinimu (vidutinio nuotolio oro gynybos erdvės gynybos sistemos NASAMS), logistinio, individualaus karių aprūpinimo pagerinimu, esamų pajėgumų atstatymu ( šarvuotųjų visureigių JLTV, kt. įsigijimai).

Nuotrauka:  tomasfoto.lt 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close