Prienų meno mokyklos mokinė – tarptautinio jaunųjų akordeonistų konkurso Kroatijoje laureatė

Balandžio 21-28 dienomis Kauno krašto akordeonistų draugija organizavo jaunųjų akordeonistų išvyką į 38-ąjį tarptautinį akordeonistų konkursą Puloje, Kroatijoje.

Kauno krašto akordeonistų draugija – tai visuomeniniais pagrindais veikianti asociacija, vienijanti akordeono mokytojus, mokinius, visus akordeono muzikos mėgėjus. Ją 1996 metais įkūrė Kauno J. Gruodžio konservatorijos akordeono klasės dėstytojos Gražina Lukošienė ir Birutė Rušėnienė. Nuo 2008 metų draugijos valdyboje pradėjo dirbti Veiverių A. Kučingio meno mokyklos direktorius Mindaugas Labanauskas. Draugijos valdyba iškelia vis naujus ambicingus tikslus, aktyvina tarptautinę draugijos veiklą. Šiuo metu draugija yra dviejų didžiausių pasaulinių akordeonistų konfederacijų CIA („Confederation internationale des accordeonistes“) ir CMA (“Confederation mondiale de l‘accordeon“) narė, bendradarbiauja su kitų Europos šalių akordeonistų draugijomis, rengia kvalifikacijos kėlimo renginius, organizuoja pasaulyje garsių atlikėjų koncertus Lietuvoje, tarptautinius konkursus bei Kauno krašto akordeonistų išvykas į įvairius tarptautinius konkursus ir festivalius.

Prienų meno mokyklos akordeonistai yra šios draugijos nariai, todėl mokiniams pasiekus reikiamą atlikimo profesionalumo lygį, jie kviečiami dalyvauti tarptautiniuose konkursuose Lietuvoje bei pristatyti Lietuvos akordeono mokyklą užsienio šalyse. Prienų meno mokykloje atlikimo akordeonu paslapčių mokosi Alvita Radzevičiūtė, kuri jau dalyvavo ne viename tarptautiniame konkurse Lietuvoje ir turi puikią koncertinę patirtį. Šiais metais vykti į konkursą Kroatijoje ir buvo pakviesta Alvita, kurią lydėjo  mokytoja Lina Bendoraitienė.

Į šią šalį Kauno krašto akordeonistų draugijos delegacija vyko pirmą kartą, todėl tik iš atsiliepimų buvo žinoma apie aukštą meninį konkurso lygį. Atlikėjų perklausos vyko puikiuose rūmuose – „Kroatijos gynėjų namuose“ Pulos centre, trijose koncertinėse salėse. Konkursas vyko 16-oje kategorijų, nuo šešiamečių solistų iki koncertuojančių atlikėjų, nuo kamerinių ansamblių iki orkestrų. Žiūri komisijoje dirbo 15 narių iš Austrijos, Slovakijos, Slovėnijos, Italijos, Šveicarijos, Kroatijos, Švedijos, Čekijos, Serbijos, Juodkalnijos, Rusijos, Vokietijos.

Alvita dalyvavo 11-12 metų vaikų kategorijoje B1, kurioje pasirodė 15 atlikėjų, atvykusių iš Lietuvos, Bosnijos ir Hercogovinos, Kroatijos, Serbijos, Čekijos, Slovėnijos. Vaikų kategorijas vertino tarptautinė komisija: Werner Weibert (Austrija), Borut Zagoranski (Slovėnija), Predrag Jankovič (Juodkalnija). Tai mums mažai pažįstami akordeono specialistai, tačiau jų vertinimas buvo labai griežtas. Alvitos Radzevičiūtės pasirodymą tarptautinė komisija įvertino 2-ąja vieta. Tai puikus įvertinimas tokiame rimtame konkurse.

Konkursas vyko keturias dienas. Kategorijos B1 dalyviai programas atliko pirmieji, todėl buvo pakankamai laiko pakeliauti po nuostabų seną Pulos miestą, esantį Istrijos pusiasalyje ir pastatytą italų I mūsų eros amžiuje. Tai tarsi maža Romos kopija su savo Triumfo arka, Amfiteatru, bažnyčiomis ir kitais istoriniais statiniais. Pasibaigus solistų perklausoms, laukė dar vienas siurprizas – visos dienos kelionė laivu į miestą-salą Rovinji.

                 Išvykos į konkursus yra ne tik malonios kelionės. Pirmiausia tai didžiulė atsakomybė atlikėjui ir jį ruošiančiam mokytojui, antra – tai puiki profesinė patirtis, pažintis su įvairių tautų akordeono mokyklomis, įvairiu repertuaru, naujais draugais, bendraminčiais. Dėkojame Prienų rajono savivaldybei, Juozo Palionio labdaros ir paramos fondui, vicemerei Loretai Jakinevičienei, Radzevičių, Baranauskų ir Randžių šeimoms, padėjusiems Alvitai Radzevičiūtei ir mokytojai Linai Bendoraitienei išvykti į šią kelionę.

Meno mokyklos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close