Kompensacijos ūkininkams – iki gegužės

Vyriausybė priėmė sprendimą skirti nuo gaisro Alytuje nukentėjusių žemdirbių nuostoliams kompensuoti 35,2 tūkst. eurų. Žemės ūkio ministras Andrius Palionis sako, kad Alytaus rajono ūkiuose, kuriuose nustatyta tarša kenksmingomis medžiagomis, esantys gyvuliai, naudojami žemės ūkyje, greičiausiai turės būti utilizuoti, tačiau ir čia ūkininkai pagalbos sulauks, bus kompensuojama.

Žala – tęstinė

Paramą iš Vyriausybės rezervo gaus 92 nuostolių patyrę ir iki gruodžio 1 dienos prašymus pateikę ūkininkai. Iš viso Alytaus rajono savivaldybei nuostoliams kompensuoti yra skirta 58,3 tūkst. eurų.

Be kompensacijų ūkininkams, Vyriausybė skyrė 23,2 tūkst. eurų Alytaus rajono savivaldybės administracijai bei savivaldybės įstaigoms (pieno išvežimui utilizuoti, gatvių plovimui, šlavimui, laistymui ir kt.).

Nukentėję žemdirbiai, kurie dar nepasinaudojo šia galimybe, turėtų kreiptis į Alytaus rajono savivaldybę ir pateikti prašymus kompensuoti žalą bei žalą įrodančius dokumentus.

„Ūkininkams iki gegužės vidurio bus kompensuojamos pajamos už priduotą pieną. Vykdome tai, ką pažadėjome. Kadangi žala yra ne tik momentinė, bet ir tęstinė, jos atlyginimas nebus vienkartinis – prašymai kompensuoti patirtus nuostolius priimami ir toliau“, – sako ministras A. Palionis.

Gaila įdirbio, bet išeitį rasti – sunku

„Didžiojoje Alytaus rajono teritorijos dalyje pavojingų teršalų neaptikta. Visgi problema dėl kai kurių teritorijų, kuriose dioksino kiekiai padidėję, vis dar išlieka. Artimiausiu metu Alytaus rajone bus sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis ir bus sprendžiama dėl tolimesnių veiksmų. Ministerija ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba siūlys, ką daryti su tais gyvuliais, kurių produkcija (pienas, galimai, mėsa, kiaušiniai ir pan.) yra užteršta dioksinais “, – sakė A. Palionis.

Anot žemės ūkio ministro, ūkininkų nuostoliai tikrai bus kompensuoti.

„Norime čia ir dabar žinoti, gauti kompensacijas už tai, dėl ko kenčiam patys, mūsų šeimos. Nerimas dėl galvijų likimo yra, tačiau jeigu bus priimtas sprendimas – utilizuoti, tai ir darysim, svarbiausia, jog kompensacijų dydis būtų adekvatus ir už tai galėtumėm įsigyti kitus gyvulius ir tęsti veiklą“, – vienas kitam antrindami kalbėjo Alytaus seniūnijos ūkininkai.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, gali tekti paskersti apie 187 galvijus, taip pat gyventojų asmeninėms reikmėms auginamus paukščius (vištas, kalakutus, antis).

„Jeigu bus padėta žmonėms, kurie augina vieną kitą gyvulėlį savo reikmėms, jiems bus kompensuojama, tada bus aiškus požiūris į kaimo žmogų, ar jam nelaimėj padedama. Kai degė – visiems rūpėjo tik dūmai į kurią pusę eina, o dabar turi rūpėti kaip toliau žmonės gyvens, kaip sodins, kaip augins. Ministras žadėjo padėti visiems nukentėjusiems, pažadai tęsiami, jau ir pirmi pinigai paskirti, laukiam kada jie pasieks mus, ūkininkus“, – už kaimo žmogų kalbėjo ūkininkai.

SVARBU ŪKININKAMS

 Nukentėjusių žemdirbių nuostoliams kompensuoti jau skirta 35,2 tūkst. eurų.

 Ūkininkams bus kompensuojama už nesupirktą pieną.

 Jeigu gyvuliai bus utilizuojami – nuostoliai bus kompensuojami.

KUR KREIPTIS?

VMVT primena, kad esant įtarimų dėl geriamojo vandens, maisto saugos ir kokybės, gyvūnų gerovės pažeidimų gyventojai gali kreiptis:

nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba el. paštu: skundai@vmvt.lt

Informacijos kreiptis į VMVT Alytaus departamento l. e. p. direktorių Romą Černių:

Tel. (8 315) 33 996

 El. p. romas.cernius@vmvt.lt.

Kreiptis į Alytaus rajono savivaldybę ir pateikti prašymus kompensuoti žalą bei žalą įrodančius dokumentus.

Informacija telefonu (8 315) 69 019 arba el. paštu: info@arsa.lt

Publikacija parengta bendradarbiaujant su Žemės ūkio ministerija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close