Nė vienas neturi būti paliktas vienas su savo skausmu

“Jaunimo linijos” savanoriai budi visa parą kasdien. Savanoriai budės Kūčių vakarą, ir per Šv.Kalėdas, Naujųjų Metų naktį ir Sausio 1-ąją – tam, kad tiems, kam tuo metu bus sunku, turėtų su kuo pasikalbėti ir galbūt išvengtų lemtingo žingsnio gyvenime. Gruodžio 5-ąją, minint tarptautinę Savanorių dieną, norisi pasidžiaugti ir dar kartą padėkoti jiems už jų atsidavimą.

Savanoriauti paskatino tėčio savižudybė

“Savanorystė „Jaunimo linijoje” mane viliojo seniai. Dar 2002 m., būdama pirmakurse, atėjau į priėmimo susirinkimą, tačiau tuomet mane išgąsdino ilgos budėjimo valandos, įsipareigojimai. Pasirodė, kad „Jaunimo linija” – ne man”, – pasakoja keletą metų “Jaunimo linijoje” savanoriaujanti Julija.

Toliau ji pasakoja savo istoriją, kuri paskatino ją pradėti savanoriauti „Jaunimo linijoje“ ir padėti tiems, kuriems reikia pagalbos sunkią akimirką.

“Po 4 metų, visai prieš baigiant universitetą, nusižudė mano tėtis. Mano gyvenime nusibrėžė stora juoda linija – gyvenimas „iki” ir „po”. Du metus po jo savižudybės, kad ir kaip stengiausi, nesugebėjau suprasti ir išjausti, kas nutiko. Matyt psichika turi savų savisaugos instiktų – neigimas yra vienas iš jų. Praėjus dvejiems metams, pagaliau ėmiau jausti, nors įvardinti jausmų negalėjau. Dabar visus juos galiu atpažinti – tai buvo liūdesys, skausmas, vienatvė, kančia, gėda, neviltis…. Tai buvo visa puokštė slogių ir sunkių jausmų bei emocijų, kurie vienas po kito užklupdavo, o kartais ir parklupdydavo mane kasdieniame gyvenime. Narpliojau juos su savo psichoterapeute, išeities ieškojau knygose ir filmuose…” – atvirai pasakoja Julija.

“Po tėčio mirties mane vis aplankydavo mintys apie savanorystę “Jaunimo linijoje”, bet buvau tikra, kad . dabar, kai nusižudė man artimas žmogus, visos durys į „Jaunimo liniją” man uždarytos – galvojau, kad pati turėdama tokią trauma, ir kitam negalėsiu padėti”, – sako Julija.

Padėjo draugui išgyventi

Julija: ”Bet vieną vakarą sulaukiau draugo žinutės, kuri leido suprasti, kad jis žudosi. Mes 3 valandas kalbėjome telefonu. Kartu bandėme prisikambinti į „Jaunimo liniją” – mums nepavyko ir iš 10 karto. Tąkart viskas baigėsi gerai. Ryte atsikėlusi pajutau, kad nebejaučiu pykčio, man neskauda kalbėti apie savižudybę, nebijau sunkių kito ir savo jausmų, moku klausyti ir turiu kuo pasidalinti. Tą pat akimirką užsiregistravau į priėmimo susrinkimą ir jau 5 metus esu „Jaunimo linijos” savanorė. “

„Išgirdau tūkstančius gyvenimo istorijų ir už kiekvieną jų esu be galo dėkinga – tiek skambinantieji, tiek aš tose istorijose jautėmės ne vieni. Nes nė vienas neturi būti paliktas vienas su savo skausmu. „Jaunimo linijoje” išmokau priimti svetimą skaumą, išgirsti jį, būti su juo, bet nepersiimti juo. Vieni mieliausių mano širdžiai žodžių: „Jaunimo linija, klausau”. Juos ištarusi, patiriu bendrystę su tokiais pat, kaip aš, kaip tūkstančiai kitų, nematomų, negirdimų sielų.”- sako Julija.

Skaudanti širdis, kaip ir skaudantis dantis

„Jaunimo linija” įsikūrė pačioje Lietuvos nepriklausomybės aušroje – 1991-aisiais – ir nuo to laiko nuosekliai siekia savo vizijos: nė vienas nepaliktas vienas. Kad visada tie, kuriems sunku, atrastų žmogų, su kuriuo galėtų pasikalbėti atvirai, iš širdies. Kad nebūtų gėda reikšti savo jausmus – tiek džiaugsmą ar pasitenkinimą, tiek pyktį, baimę. Kad Lietuvoje vis daugiau žmonių vienodai reaguotų į skaudančią širdį, kaip ir į skaudantį dantį.

„Jaunimo linijos” atliktas tyrimas parodė, kad net 59 proc. jaunų žmonių susiduria su emociniais sunkumais, o Lietuva vis dar pirmauja pagal savižudybių skaičių. Vien praėjusiais metais dėl emocinės paramos į „Jaunimo liniją“ buvo kreiptasi 42 940 kartų telefonu, įvyko 2 249 pokalbiai internetu ir buvo atsakyta į 1 102 laiškus. Akivaizdu, kad žmonės ieško pagalbos ir tų, kuriems galėtų išsikalbėti.

Savanorės Julijos istorija – tai įrodymas, kokie „Jaunimo linijos” savanoriai yra empatiški, atsidavę ir pasišventę. Jie girdi, klausosi ir drąsina žmones kalbėtis apie ištikusius sunkumus.

Nuolat trūksta lėšų

Savanorių visoje Lietuvoje „Jaunimo linija“ turi beveik 350.

Tačiau vis tiek galime atsakyti tik 70 proc. visų kreipimųsi. Taip pat daug pastangų reikia ir visuomenei šviesti, kad žmonės nebijotų kreiptis pagalbos, kalbėtų apie savo sunkumus ir psichinę sveikatą.

Tik sąmoningų žmonių ir organizacijų dėka „Jaunimo linija” plečia savo veiklą ir kuria naujas iniciatyvas bei projektus. Bet kokia, net pati mažiausia finansinė parama mums yra labai svarbi ir labai vertinama. Kviečiame būti tuo, kuris prisideda prie pokyčių ir paremti „Jaunimo liniją”.

p.s. Paremti „Jaunimo liniją“ galima vienkartine auka pervedant lėšas į „Jaunimo linijos“ sąskaitą Luminor banke (LT60 2140 0300 0243 2685) arba kas mėnesį tampant „Jaunimo linijos“ „Draugų klubo“ nariu.

Daugiau informacijos: https://www.jaunimolinija.lt/lt/paremk/paremk-1/

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close