Spalio 29–lapkričio 5 d. grupelė „Žiburio“ gimnazijos mokinių (Erikas Padelskas, Joris Mitkevičius, Arnas Rasimavičius, Monika Vaitkevičiūtė, Vakarė Gruodytė, Paulina Šaltytė) ir dvi mokytojos (anglų kalbos mokytoja metodininkė Vilija Gustaitytė ir lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Irena Mažeikienė) dalyvavo kultūrinių mainų programos „Ambasadoriaus lyderystė“ projektiniame susitikime JAV, University Prep mokykloje Sietle.

Kelionė buvo ilga ir varginanti, mūsų galvose buvo įvairiausių minčių, vyravo sumaištis, nerimas, nežinomybė: „Ar aš patiksiu šeimai?“, „Ar sutarsiu?“, „Ar buvo verta vykti?“. Atskridus ir susitikus su mokiniais bei jų šeimomis visas nerimas dingo, šilti apkabinimai leido suprasti, kad esame laukiami ir saugūs. Pirmasis vakaras buvo kupinas juoko ir nedidelio drovumo – kalbėdamiesi su naujos šeimos nariais supratome, kad esame ne tik skirtingi, bet ir panašūs.

Antrąją vizito dieną susipažinome su mokykla, mokytojais, mokiniais, kitais darbuotojais. Lankantis Sietle vienas iš komandos tikslų buvo lankytis pamokose ir bent šiek tiek pajusti skirtumus tarp JAV ir Lietuvos švietimo sistemų. Šį tikslą mums pavyko įgyvendinti – mūsų komanda lankėsi devyniose pamokose: jogos, teisminės ekspertizės (forensics), fizikos, informacinių technologijų, istorijos, žurnalistikos, anglų literatūros, teisės bei klasių valandėlėse. Pastebėjome, kad mokykla leidžia mokiniams labai individualiai planuoti ateitį ir susikurti savo ugdymo planą. Mokiniai gali rinktis iš daugiau nei šimto mokomųjų dalykų, kiekvienas turi daug galimybių išgirsti save ir būti išgirstas.

Kelionėje aplankėme įdomiausius muziejus: istorijos ir industrijos, muzikos, skandinavų, stiklo, šokolado, taip pat Sietlo širdį – apžvalgos bokštą. Labiausiai sužavėjo „Theo Shocolate Factory“ – saldumynų įmonė, pirmoji pradėjusi gaminti šokoladą, naudodama natūralią kakavą ir kitus produktus. Svečiuodamiesi šioje gamykloje turėjome galimybę susipažinti su kakavos pupelių kilme, rūšimis. Beje, jos toli gražu nėra saldžios. Pupeles dėl jų kartaus skonio ragauti patiko ne visiems. Vėliau teko lyžtelėti kakavos sviesto ir kitų ne itin gardžių dalykėlių, kol nepriėjome prie galutinio produkto – tikrojo šokolado – degustavimo. Skonis buvo tikrai šokoladinis. Pasibaigus programai teko apsilankyti „Theo“ šokolado krautuvėlėje, kur kavos aromatas gaubė daugybę įvairiausių saldumynų. Išties užburianti akimirka ir skaniausios lauktuvės artimiesiems. Kitą dieną vykome į pasaulyje pripažinto menininko Dale‘o Chihuly stiklo muziejų. Vos tik įžengėme pro bilietų patikrą, rodos, palikome Žemę. Šis nepakartojamo talento menininkas savo darbuose atskleidė tokį stiklo grožį, kokį net sunku įsivaizduoti. Plastiškas, minkštas, išnyrantis pačiais netikėčiausiais pavidalais ir formomis… Kartais net sunku patikėti, ar tai iš tiesų stiklas? Atrodo, kad tai, ką matai, yra nežemiškos kilmės. Dale‘as savo kūrybinei vizijai įgyvendinti naudojo terpių įvairovę: stiklą, dažus, anglį, neoną ar ledą.

Helovino dieną visi mokyklos mokiniai susirinko salėje, dalyvavo kostiumų varžytuvėse (dauguma buvo persirengę), pjaustė moliūgus, varžėsi vieni su kitais, smagiai žaidė. Mus sužavėjo tai, kad mokiniai buvo aktyvūs, į viską žiūrėjo paprasčiau, taip sukurdami jaukią, draugišką ir komišką atmosferą. Po užsiėmimų salėje ėjome į mokyklos biblioteką kurti mažų fotoalbumų. Iš mūsų pačių Sietle padarytų nuotraukų lipdėme smagių prisiminimų koliažą. Pasirodo, albumo darymas yra dažna užduotis per pamokas.

Kitą dieną aplankėme garsųjį Sietlo turgų, kuris yra viena iš 33 labiausiai lankomų vietų pasaulyje. Sietlo turgus yra labai chaotiškas, nusidriekęs per kelis, atrodo, nesibaigiančius aukštus, o kiekviename iš jų gali rasti kažką magiško: ar jaukią, kvepiančią kavinukę, ar šaltą žvejų sandėlį, pilną šviežios žuvies ir jūros gėrybių. Prie turgaus pamatėme ir pirmąją pasaulyje „Starbucks“ kavinę.

Iš tiesų laikas prabėgo labai greitai – reikėjo krautis lagaminus ir galvoti apie namus. Sunkiausia buvo skirtis su šeimomis, draugais. Nubyrėjo ne viena išsiskyrimo ašarėlė…

Dėkojame gimnazijos direktorei Irmai Kačinauskienei, jau šeštus metus vykdančiai mainų programą su University Prep mokykla Sietle. Mums, mokiniams, tai unikali galimybė tobulinti užsienio kalbų žinias, mokytis bendravimo, tolerancijos,pažinti šalį, jos kultūrą ir žmones, ugdytis komandinio darbo įgūdžius.

Vakarė Gruodytė, Arnas Rasimavičius, Joris Mitkevičius, Monika Vaitkevičiūtė, Erikas Padelskas, Paulina Šaltytė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close