Gegužės 9-oji į Pasaulio ir mūsų šalies istorijos metraštį įrašyta kaip buvusios Tarybos Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją diena. Ši diena kasmet minima visoje Lietuvoje. Paminėti 68-ąsias pergalės prie fašistinę Vokietiją metines prie memorialo tarybiniam kariui Prienų karių kapinėse, kur palaidoti 593 Prienų miestą vadavę kariai, susirinko dar gyvi to meto liudininkai – Antrojo pasaulinio karo veteranai, jų šeimų nariai, keletas palaidotų karių artimųjų, visuomenės atstovų.

Kasmet į Pergalės dienos minėjimą Prienuose susirenka vis mažiau Antrojo pasaulinio karo dalyvių. Karo veteranų gretos nenumaldomai retėja, galbūt todėl taip svarbu likusiems gyviesiems susirinkti kartu šią svarbią dieną. Atvykti prie memorialo ir pagerbti žuvusius bendražygius negalėjo tik tie, kurie jau sunkiai pajuda ar visai nebegali vaikščioti, yra ligos prikaustyti prie patalo.

Apgailestaudamas, kad Prienų rajone iš buvusių registruotų 400 karo veteranų beliko vos keliolika, Antrojo Pasaulinio karo antihitlerinės koalicijos pusėje Prienų organizacijos tarybos pirmininkas Vladas Ralickas Pergalės dienos proga sveikino visus gyvuosius, kurie praėjo sunkų ir pavojingą kario frontininko kelią ir šiandien gali džiaugtis ne tik saulės šiluma, bet ir ramia, taikia Lietuvos padange. Tylos minute buvo pagerbti kovų bendražygiai, kurie nesulaukė Pergalės dienos.

Antrojo Pasaulinio karo antihitlerinės koalicijos pusėje Prienų organizacijos tarybos pirmininko pavaduotojas, karo veteranas Julius Janauskas pasidalijo prisiminimais apie karo baisumus ir mūsų rajono išvadavimą. „Atvykome pagerbti tų, kurie žuvo mūsų rajone ir kurie šią pergalę priartino. Mūsų rajone žuvo per 700 karių. Ši pergalė išgelbėjo pasaulį nuo fašizmo. Kai pakalbi su žmonėmis, pastebi, kad jie pasauliui tuo laiku pakibusią grėsmę supranta kitaip, ypatingai jaunoji karta. Fašistinė Vokietija ir imperinė Japonija buvo sudarę karinę sąjungą su tikslu užvaldyti pasaulį. Europą turėjo okupuoti hitlerinė Vokietija, Japonija ketino pradėti karą su Amerika, užimti Aziją ir bendromis jėgomis siekti pasaulinio viešpatavimo. Jų planams nebuvo lemta išsipildyti, nes tarybinė armija juos sužlugdė. Šis įvykis buvo stebimas visame pasaulyje, ypatingai šios pergalės laukė Europos tautos, kurios buvo Hitlerio pavergtos. Ir jeigu ne tarybinė armija, šiandien fašizmas būtų valdęs pasaulį. Visi žinome, kas yra fašizmas ir kokie jo siekiai. Dabar mums gera gyventi taikoje. Linkėčiau, kad ir ateinančios kartos gyventų taikoje, nepriklausomoje Lietuvoje“, – kalbėjo J. Janauskas, palinkėdamas karo veteranams ir visiems po taikos dangum gyvenantiems žmonėms sveikatos, laimės, niekada nepatirti karo baisumų.

Visus sujaudino karinės tarnybos ir Afganistano karo veteranas Aleksandras Manašovas, kuris kalbėdamas negalėjo sulaikyti ašarų. Jis prisiminė, kad kuklų miestelį, Prienus, vadavo 22 000 tarybinių karių, tarp kurių trys Tarybos Sąjungos didvyriai: žuvę – leitenantas Iljinas, leitenantas Nesterovas ir dar gyvas leitenantas Saprunovas. Kovose dėl Prienų kariai sunaikino 2 priešo zenitines baterijas. „Žuvę kariai liks amžinai jauni mūsų atmintyje“, – sakė A. Manašovas, kviesdamas nulenkti galvas prieš juos ir prieš šalia esančius gyvuosius.

Nežiūrint į tai, kad Pergalės dienos šventė vertinama labai įvairiai, ji liko svarbi ir vertinama rajono vadovų. Šioje jaudinančioje ceremonijoje tradiciškai kiekvienais metais dalyvauja ir Prienų rajono savivaldybės atstovai. Šiemet pagerbti žuvusiųjų atminimo ir padėti gėlių prie paminko atvyko rajono mero patarėjas Raimundas Markūnas, savivaldybės administracijos kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis. R. Markūnas dėkojo visiems karo veteranams už padovanotą patį svarbiausią dalyką žemėje – galimybę gyventi.

Iškilmingo minėjimo metu Antrojo pasaulinio karo antihitlerinės koalicijos pusėje Prienų organizacijos tarybos pirmininkas V. Ralickas perskaitė sveikinimą karo veteranams, gautą iš Rusijos ambasados Lietuvoje, bei kiekvienam veteranui skirtas padėkas iš Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino. V. Ralickas ir J. Janauskas dėkojo rajono vadovams, seniūnams už galimybę surinkti draugėn kovų bendražygius, už gražiai prižiūrimą žuvusiųjų amžinojo poilsio vietą.

Po minėjimo užkalbinau karo veteraną iš Užuguosčio, 93-iuosius einantį Juozą Juodį, kuris karo metu nuėjo iki paties Berlyno. J. Juodis dėkojo Prienų rajono savivaldybei, kuri sudarė galimybę atvykti į minėjimą. Karo veteranas apgailestavo jau nebegalintis dirbti sunkesnių darbų, pasiskundė ir paskutiniu metu pablogėjusia atmintimi. Sakė, fronte „atėmė“ ausis, susproginėjo ausų būgneliai. Paklausus, ar nesapnuojantis karo, pašnekovas patikino, kad košmarai nekankina, bet kai vakare atsigula poilsio, mintimis apeina visas vietas, susitinka su visais draugais…

Neištrinsi žmogaus atminties, neištrinsi ir istorijos.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close