Gintautas Dabrišius – tylos poetas

Penktadienį Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje buvo surengtas Gintauto Dabrišiaus knygos „Baltas iš manęs“ pristatymas. Susitikti su dideliu būriu jo kūrybos gerbėjų atvyko autorius su „pastiprinimu“– žurnalistu, leidėju Viktoru Rudžiansku bei leidyklos „Kauko laiptai“ redaktore, literatūros kritike Ieva Rudžianskaite.

Visi, kas pažįsta Sarginės kaime (Šilavoto seniūnija) gyvenantį poetą Gintautą Dabrišių, žino – žodį iš jo išpešti sunku. Nedaugžodžiavo jis ir naujosios knygos pristatyme, bet paskaitė keletą eilėraščių.

„Kai ateini į antrą ar trečią klasę, pirmąją mokslo metų dieną mokytojas tau padeda baltą popieriaus lapą ir tu ten turi kažką parašyti – kažką balto, atseit, protingo“, – apie knygos pavadinimą kalbėjo poetas. Jo teigimu, pavadinimas galėjo būti ir „Baltas už manęs“.

O leidėjams jis juokais priekaištavo, kad į knygą eilėraščius sudėjo ne tokia tvarka, kokia sudėliotus – pagal parašymo laiką – jis atvežė: „Jie viską sumaišė ir dabar kitoje vietoje padėtas eilėraštis atrodo tarsi mano neskaitytas“.

Anot poeto, rašyti jam malonu, bet dar maloniau – rašyti bet ką. Šioje knygoje yra keletas eilėraščių apie tai, kaip gimsta eilėraščiai. Eilėraštyje „Elektra“ poetas pasakoja, kaip elektra ateina į jo trobą. Jis juokavo, kad griovį elektros kabeliui jis kasė dvi savaites, o eilėraštį apie tai parašė vos per valandą. Dar vienas eilėraštis gimė stebint skruzdėlynų, kurių jo kieme pastaruoju metu atsirado labai daug, gyvenimą. Rinkinyje yra ir eilėraštis apie kakojantį šuniuką, ir apie muses, ir apie bites…

„Ačiū, Dievui, kad man šitų eilėraščių nereikės daugiau rašyti. Rašai rašai, o dabar, kai paskaičiau, tai ne eilėraščiai – miniatiūros kažkokios!“, – juokavo G. Dabrišius, vėliau prisipažinęs, kad ir pats kartais stebisi, kaip painiai jis rašo.

Apie naujausią mūsų kraštiečio knygą daugiau papasakojo V. Rudžianskas ir I. Rudžianskaitė.

Pasak V. Rudžiansko, jie su Gintautu pažįstami daugiau nei tris dešimtmečius, poeto kūryba jam labai „sava“, o leidykla „Kauko laiptai“ yra išleidusi ne vieną poeto eilėraščių rinkinį. Jis džiaugėsi, kad šįkart labai išskirtinis knygos viršelis, nes jame pavaizduota stilizuota bitė. Juk visi žino, kad G. Dabrišius yra bitininkas, tačiau iki šiol bitė nepuošė nei vienos jo knygos.

V. Rudžianskas pasakojo, kad prie eilėraščių buvo mažai „kabinėtasi“, nes, jei Dabrišius parašo „smala“, tai taip ir lieka – negali šio žodžio pakeisti „derva“.

„Gintautas Dabrišius – vienas įdomiausių, savičiausių poetų, nes jis kuria labai įdomų pasaulėvaizdį. Jį nėra labai lengva perprasti, nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad jo eilėraščiai – labai paprasti. Jo kuriamas pasaulis – ir labai tikroviškas, ir labai nutolęs nuo realybės. Jis – tylos poetas, „nesusikalbantis“ su triukšmu, noru konkuruoti, neįspraudžiamas į jokias lentynėles“, – kalbėjo literatūros kritikė I. Rudžianskaitė.

Kiek G. Dabrišiaus kalbose tiesos, kiek nutylėjimų, sunku pasakyti. „Tokia ir yra jo gudrybė – užminti mums mįslę. Jo eilėraščiai turi daug paslapčių, kurias gali atverti, kai skaitai vienas tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje“, – kalbėjo Prienų krašto kūrėjų klubo „Gabija“ vadovė Rasa Zdanevičienė.

Poetą naujos knygos sutiktuvių proga sveikino Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė. Ji kalbėjo, kad visi žinome, jog Prienų rajone gyvena Poezijos pavasario laureatas Gintautas Dabrišius, bet jis – tarsi mitas: lyg yra, lyg nėra, o šiandien buvo puiki proga pamatyti poetą iš arti, paklausyti jo eilėraščių. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė džiaugėsi, kad pasaulis davė mums vieniems kitus ir susaistė įvairiais ryšiais: Sarginė „davė“ Dabrišių, jis „duoda“ originalius tekstus, „Kauko laiptai“ davė knygą „Baltas iš manęs“, o Ieva – puikias įžvalgas apie šią knygą ir G.Dabrišiaus kūrybą.

Renginyje skambėjo Ramunės Liutvynskienės, Daivos Radzevičienės ir Vytautės Radzevičiūtės atliekamos dainos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close