Garbės slėpiniai išėjusiems atminti su giedotojų grupe „De profundis”

Lapkričio 1 d. 17 val. pasitinkant visų išėjusiųjų Amžinybėn dieną – Vėlines, gedulinio giedojimo grupės „De profundis” nariai Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje mirusiųjų atminimą pagerbs ir už juos melsis šimtmečių gelmes siekiančia tradicine malda – giedodami Švč. Jėzaus Vardo rožinį. Bus giedama trečioji rožinio dalis – Garbės slėpiniai. Vėlinėms skirtame maldos ir susikaupimo vakare taip pat dalyvaus skaitovas – Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorius Henrikas Savickis, kuris maldų ir giesmių pynę prasmingai papildys refleksijai ir susikaupimui skatinančiais tekstais.

Švč. Jėzaus Vardo rožinis – evangelinė malda už mirusiuosius

Rožinis vienas iš tradicinių krikščioniškosios maldos būdų, susijusių su Kristaus vardo, teikiančio išgelbėjimo viltį, kontempliavimu. Šia malda siekiama kuo giliau įvesti į Kristaus gyvenimą ir tarytum sutelkti, apibendrinti Evangelijoje išdėstytus Išganymo istorijos įvykius.

Lietuvių kalba Švč. Jėzaus Vardo rožinis pirmą sykį paskelbtas dar XVII a. pabaigoje. 1681 m. šios maldos tekstas įtrauktas į pirmąją Vilniuje išspausdintą lietuvišką katalikų maldaknygę Rożancius Szwęciausios Maryos Pannos yr saldziausya warda Jezusa teypogi spasabas apwaykściojima kałnu Kałwaryos Ziamayciu su modlitwomis yr giesmemis anto słuźijęćiomis”, kurią sudarė dominikonų vienuolis Jurgis Kasakauskis. Panašiai kaip Švč. M. Marijos rožinyje kalbama 150 „Sveika, Marija“, taip Švč. Jėzaus Vardo rožinyje, kai jį kalbant meldžiamasi už mirusiuosius, 150 kartų atkartojama malda „Jėzau, mūsų Atpirkėjau, pasigailėk mirusių!“

Vėlinių proga Prienų bažnyčioje atlikti trečiąją rožinio dalį – Garbės slėpinius pasirinkta ne atsitiktinai. Šios dalies slėpiniai primena Kristaus Prisikėlimą, reiškiantį amžinojo gyvenimo viltį bei iškalbingai byloja apie paruziją – antrąjį Išganytojo atėjimą teisti pasaulio laikų pabaigoje.

„De profundis“ – gedulinės muzikos puoselėtojai

 „De profundis“ – 2018 metais susibūrusi profesionalių muzikų grupė, puoselėjanti gedulinio giedojimo tradicijas ir visoje Lietuvoje padedanti netekties valandą į paskutinę kelionę artimuosius palydėti malda, šermenų giedojimais, klasikinės vokalinės ir instrumentinės muzikos melodijomis.

„De profundis“ pirmoji šalyje atlikėjų grupė, kurios misija – profesionalus muzikos atlikimas laidojimo namų salėse bei sakraliose erdvėse. Atlikėjai siekia gaivinti ir saugoti senas ir prasmingas muzikavimo šermenyse ir mirusiųjų minėjimuose tradicijas, ilgainiui nusistovėjusį liaudišką pamaldumą už Amžinybėn išėjusiuosius bei muzikines jo raiškos formas.

Grupė vienija aštuonis talentingus atlikėjus: tris kantorius (vokalistus) ir penkis muzikantus, grojančius styginiais, pučiamaisiais bei klavišiniais instrumentais.

Atlikėjai yra parengę elegantiškas, subtilias, melodingas, įvairių stilių ir epochų muzikos kūrinius apjungiančias programas. Grupės repertuare – lietuvių ir užsienio kompozitorių sakralinės muzikos šedevrai. Kūrinių diapazonas platus: nuo grigališkojo choralo iki polifoninių kūrinių, bažnytinių giesmių ir himnų, mišių, klasikinių vokalinių-instrumentinių, o taip ir moderniosios muzikos.

Vėlinių dienai paminėti grupės nariai kasmet rengia sakralinės muzikos koncertus ar tam skirtus maldos, giesmės ir susikaupimo vakarus. Praėjusiais metais šiai progai skirtas klasikinės sakralinės muzikos renginys vyko Kauno Šv. Pranciškaus Ksavero (Jėzuitų) bažnyčioje, šiemet Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje rengiamu susikaupimo vakaru siekiama atsigręžti į senąsias liaudiškojo pamaldumo už mirusiuosius tradicijas.

www.laidotuviumuzikantai.lt inf.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close