Lietuvos kariuomenė apsisprendė dėl naujų karinių sraigtasparnių UH-60M „Black Hawk“ įsigijimo

Krašto apsaugos sistemos vadovybė priėmė sprendimą atsisakyti Lietuvos kariuomenėje šiuo metu naudojamų sovietinių sraigtasparnių Mi-8 ir pradėti derybas dėl naujų karinių sraigtasparnių įsigijimo. Naujieji universalūs  kariniai sraigtasparniai būtų  naudojami paieškos ir gelbėjimo darbams, Lietuvos kariuomenės ir NATO priešakinių pajėgų bataliono užduotims vykdyti.

„Šiuo metu Lietuvos kariuomenė užduotims vykdyti  naudoja tris veikiančius sovietinius sraigtasparnius „Mi-8“, kurių skraidymo resursas netrukus baigsis, ir tris AS365 N3+ „Dauphin“, kurie daugiausiai skirti paieškos ir gelbėjimo darbams bei aplinkos apsaugos stebėsenai Lietuvos teritorijoje. Karinėms užduotims vykdyti užsilikusią sovietinę platformą Mi-8 privalome pakeisti vakarietiška technologija“, –  sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis. Jis taip pat pabrėžia,  kad naujesnių ir modernių karinių sraigtasparnių poreikį lėmė besibaigiantis sraigtasparnių „Mi-8“ gyvavimo ciklas, be to, jų išlaikymas yra brangus, jie dažnai genda, remontas yra rizikingas dėl komplikuoto atsarginių dalių tiekimo iš Rusijos.

Atlikus rinkos analizę pagal Lietuvos kariuomenės keliamus reikalavimus, nuspręsta, kad optimaliausias variantas yra Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybės siūlomas universalus karinis sraigtasparnis UH-60M „Black Hawk“. Krašto apsaugos ministerija artimiausiu metu pradės derybas su JAV Vyriausybe dėl galimybės įsigyti šešis naujus sraigtasparnius. Įsigijimo sutartį  siekiama pasirašyti iki 2020 m. pabaigos. Planuojama, kad pirmieji nauji universalūs kariniai sraigtasparniai UH-60M Lietuvos kariuomenę pasiektų 2024 m. pabaigoje. 

Planuojama universalių  karinių  sraigtasparnių UH-60M „Black Hawk“ įsigijimo vertė — apie 300 mln. eurų. Be to, JAV Vyriausybė šiuo metu ieško galimybių, kaip galėtų paremti šį svarbų Lietuvai pirkimą iš JAV saugumo paramos lėšų. „Įsigydama sraigtasparnius tiesiogiai iš JAV Vyriausybės, Lietuva gaus ne tik universalų karinį sraigtasparnį, bet ir mokymo, atsarginių detalių bei reikalingos įrangos paketą. Taip pat yra didelė tikimybė, kad per įvairius JAV paramos saugumo srityje fondus sulauksime papildomos finansinės paramos“, –  teigia R. Karoblis.

Lietuvos sprendimą pereiti prie vakarietiškos karinių sraigtasparnių platformos remia ir JAV Pensilvanijos nacionalinės gvardijos (PANG) vadovybė. Savo laiške Lietuvos krašto apsaugos ministrui Raimundui Karobliui PANG vadas gen. Mjr. Anthony J. Carrelli teigia, kad Pensilvanijos nacionalinė gvardija, kurią su Lietuvos kariuomene jau 26 metus sieja glaudi partnerystė, yra pasirengusi suteikti ekspertizę, dalytis patirtimi, prisidėti rengiant ir apmokant naujų sraigtasparnių įgulas ir technikos specialistus. „Ilgametis ir intensyvus bendradarbiavimas su Pensilvanijos nacionaline gvardija bei jos  parama ateityje padės užtikrinti geresnį sąveikumą su JAV kariuomene pratybų ir tarptautinių operacijų metu“,  – sako krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas. 

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė.   Šalys bendradarbiauja įvairiose srityse, taip pat ir įsigijimų.  Šiuo metu Lietuva  derina ir  200 šarvuotųjų visureigių JLTV įsigijimą Lietuvos kariuomenei iš JAV Vyriausybės. Savo ruožtu, JAV, įgyvendindamos paramos saugumui programas Lietuvoje,  yra daug investavusios į karinius poligonus ir kitą infrastruktūrą,  Lietuvos karių rengimą, kt.  Šių metų pradžioje  Lietuva ir JAV pasirašė bendradarbiavimo planą, kuriuo siekiama užtikrinti veiklos tęstinumą ir tinkamą ilgalaikių projektų finansavimą.

Asociatyvi nuotrauka –  srž. sp. Ieva Budzeikaitė, LK

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close