Mintimis dalijasi praeiviai. Ar jums kliūva kalbos klaidos, kurias daro laidų vedėjai, politikai ir kiti žymūs žmonės, kalbėdami viešumoje? Kokie pasakymai labiausiai įstrigę?

Gražina Kvedaravičienė

Kartais užkliūva kai kurie išsireiškimai ir imi galvoti, kodėl žmogus, ryžęsis viešai kalbėti, neatrenka teisingų žodžių. Nors Didžiųjų kalbos klaidų sąrašas jau nebegalioja, bet ausiai nemalonu, kai išgirsti „užsidėjau batus“, „dienos bėgyje“, „tipo“, „ba, bo“ (nebėk, ba parkrisi) ir panašūs. Iki šiol prisimenu vieną dėstytoją, kuris vietoj „vadinasi“ sakydavo „nasi“. Tokią ir pravardę turėjo.

Lina Kasperavičienė

Vienas labiausiai užkliūvančių pasakymų – „du tūkstantis devynioliktieji“. Per devyniolika metų neišmokome net taisyklingai datos pasakyti! Dar vienas žodis, kurį dabar greitai prisiminiau – vietoj „manau“ sakoma „skaitau“. Visi mes darome klaidų, bet lipant į sceną ar lendant į ekraną jų turėtų būti mažiau.

Pranciška Lodienė

Kartais girdžiu tokių pasakymų, kai net negali suprasti, ką žmogus norėjo pasakyti, bet neįsidėmiu. Man užkliūva, kai auklėtojos ar mokytojos sako: „Joniukas, ateik čia!“ Tai ir vaikai užaugę taip sakys. Manau, kad jei jau esi žinomas, turi ir kalbėti taisyklingai.

Mindaugas Raižys

Vidurinėje mokykloje visi mokėsi gramatikos, bet išmoko ne visi. Viešojoje erdvėje vartojama daug barbarizmų, daroma daug stiliaus klaidų. Dar gerai, kad eteryje keiksmažodžių negirdime. Daug kas turėtų pasimokyti.

Karolis Mažeika

Į Seimą neturėtų išrinkti ir į televizorių neleisti tų, kurie sako: „Kelinto šiandien?“, „Užsidėsiu striukę“, „Du tūkstantis“, „Skaitau, kad šiandien lis“, „prabalsuoti“, „kolidorius“, „kurtkė“ ir panašiai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close