Lietuvos kariuomenei perduota 110 naujų sunkvežimių „Unimog“

Lietuvos kariuomenė, siekdama išlaikyti vienodą sunkvežimių modelį ir atnaujindama kariuomenės sunkvežimių parką, rugsėjo 26 d. priėmė 110 penkių tonų keliamosios galios sunkvežimius „Unimog U5000“, kuriuos pagamino Vokietijos  įmonė  „Daimler AG“.

Sunkvežimiai pristatyti tęsiant sėkmingą Krašto apsaugos ministerijos bendradarbiavimą su NATO Paramos ir pirkimų agentūra pagal dar 2015 m. pasirašytą susitarimą. Iš viso numatyta įsigyti 340 naujus sunkvežimius „Unimog“. Lietuvos kariuomenė jau yra gavusi 88  tokio tipo sunkvežimius.

„NATO agentūra, surinkdama poreikį iš visų NATO valstybių, gali vykdyti didesnio kiekio įsigijimus, o tai leidžia gerokai sumažinti vieno vieneto kainą,“ – sako Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos direktorius Sigitas Dzekunskas.

„Daimler AG“ sunkvežimių projekto vadovas dr. Martin R. Maier perdavimo ceremonijos metu  pabrėžė šių transporto priemonių patikimumą ir išimtinai ilgą eksploatacijos laikotarpį.

Lietuvos kariuomenės ir Vokietijos gamintojo „Daimler AG“ sutartyje numatoma logistinė parama 15-ai pirmųjų eksploatacijos metų, taip pat suteikiami specializuoti įrankiai ir testavimo įranga bei kitos garantijos.  Bendra šios sutarties vertė  – apie 70 mln. eurų.

Šie 110 sunkvežimių Lietuvos kariuomenei pristatyti pagal 2018 m. atnaujintą Gynybos resursų agentūros prie Krašto apsaugos ministerijos ir NATO Paramos ir pirkimų agentūros sutartį dėl „Unimog“ pirkimo. Likusius 142 sunkvežimius gamintojas „Daimler AG“ įsipareigojo į Lietuvą pristatyti 2020-2021 metų laikotarpyje.

Naujieji taktinės paskirties penkių tonų sunkvežimiai  yra  skiriami  Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgoms ir kitiems padaliniams – jie papildys tos pačios techninės bazės ir kariams jau puikiai pažįstamas transporto priemones.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close