Diskutuota apie strateginį planą

Rugsėjo 17 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko forumas-diskusija, kurioje dalyvavo ir savo nuomonę apie rengiamą Prienų rajono savivaldybės plėtros strateginį planą išsakė verslininkai, kultūros, švietimo, sporto ir kitų įstaigų, bendruomenių ir visuomenės atstovai.

Kiekvienas gyventojas turi prisidėti prie strateginio plano rengimo

Apie strateginio plano svarbą kalbėjo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas. Jo teigimu, šis planavimo dokumentas turi būti rengiamas labai atsakingai, jame numatyti svarbiausi prioritetai, idėjos turi būti priimtinos gyventojams, atitikti jų lūkesčius. Dokumentas bus sėkmingas tada, kai kiekvienas savivaldybės gyventojas prisidės prie jo rengimo, įdės dalelę širdies, pasiūlys idėją, diskutuos.

Pasak mero, pradėtame rengti dokumente jau yra ir daug naudingų pasiūlymų, ir tęstinių darbų, tačiau pasigendama verslo idėjų.

„Ko mūsų krašte žmogui reikia labiausiai? Kad turėtų gerai apmokamą darbą, būtų kokybiškos švietimo paslaugos, ikimokyklinis ugdymas, patogi infrastruktūra“, – kalbėjo meras, diskusijos dalyviams linkėdamas pasiūlyti daug naujų idėjų.

Prienų rajono plėtros tendencijos ir ateities įžvalgos

Trumpai Prienų rajono plėtros tendencijas ir ateities įžvalgas pristatė VšĮ Mokslinių ir taikomųjų projektų centro direktoriusAlgimantas Venckus.

Kalbėdamas apie ekonomiką, verslą ir turizmą, jis pastebėjo, kad verslo įmonių savivaldybėje nedaug – tik 535, nėra įstaigos, atsakingos už paramą verslui, o paramos priemonės – smulkaus poveikio. Tiesioginių užsienio investicijų – taip pat nedaug, jos nesiekia 4 mln. eurų. Patrauklių turistinių objektų savivaldybėje yra daug, tačiau jie nepanaudojami – turistai dažniausiai pravažiuoja pro šalį, nesustoja nakvynei.

Pasak A. Venckaus, pravažiuojantis turistas nori ramaus poilsio gamtoje, aplankyti gamtos ir kultūros objektus bei pavalgyti. Atostogaujančiam turistui reikia daugiau – aktyvaus poilsio, maitinimo ir nakvynės. Ir, anot pranešėjo, visa tai Prienų rajonas turi, tik reikia tinkamai pateikti ir pritraukti turistus.

Kalbėdamas apie švietimą, socialinę apsaugą, kultūrą ir sportą, A. Venckus sakė, kad yra paskaičiuota, jog po 15 metų mokinių skaičius Lietuvoje ženkliai sumažės – tai iššūkis. Statistika skelbia, jog Prienų rajone sumažėjo kultūros įstaigų, meno kolektyvų bei dalyvių skaičius, tačiau padidėjo muziejų lankytojų skaičius. Yra pastebėta, kad Prienų rajono gyventojai sveikesni, daugiau sportuojantys, mažiau rūkantys nei kitose savivaldybėse. Tačiau pašalpų gavėjų ir socialinės rizikos šeimų skaičius – didelis (atitinkamai 899 ir 168).

Analizuodamas aplinkos, transporto ir inžinerinės infrastruktūros tendencijas, A. Venckus pabrėžė, kad Prienų rajono savivaldybė išsiskiria švaria aplinka ir yra viena iš mažiausiai teršiančių savivaldybių Lietuvoje. Tačiau vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo kaina – labai didelė. Didelė ir centralizuotai tiekiamos šilumos kaina. Šios dvi sritys balansuoja ant nuostolingumo ribos. Bet galime pasidžiaugti, kad turime geras jungtis su šalies didmiesčiais bei užsieniu. Problema – daug vietinės reikšmės kelių – žvyrkeliai.

Šias tris pagrindines temas nagrinėjo darbo grupės. Po diskusijų buvo pateiktos darbo grupių įžvalgos ir pasiūlymai.

Svarbiausia – turizmo kryptis

Gausiausia pirmoji darbo grupė analizavo patrauklios verslui ir turizmui aplinkos gerinimo idėjas. Grupė moderatorės – Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė ir AB „Ekofrisa“ projektų vadovė Vaida Jančiauskienė. Diskusijose sutarta, kad savivaldybei svarbiausia – turizmo kryptis, nes stambioms įmonėms kurtis nėra laisvų žemių. Darbo grupė pateikė kelias svarbiausias idėjas: turizmo ir verslo informacinio centro steigimas; Prienų, Jiezno ir Šilavoto rekreacinių zonų plėtra, pritaikant jas turistams su kemperiais, poilsiautojams, gamtos mylėtojams, buriuotojams; dviračių takų ir pėsčiųjų trasų plėtra (prioritetinė kryptis – Giraitiškės, Harmonizavimo parkas, vėliau – Pociūnai, Turistinė bazė ir Kaunas); savivaldybei būtina maksimaliai išnaudoti investicinius projektus ir biudžetą, kad kryptingai būtų plėtojama infrastruktūra, sudarytos palankios sąlygos verslui vystytis, plėtojamas aviaturizmas; Nemuno „atgaivinimas“: pakrantės tvarkymas, pliažo įrengimas, laivybos skatinimas, kelto per Nemuną įrengimas; edukacinių programų skatinimas.

Orientuotis ne tik į Prienų, bet ir atokesnių vietovių gyventojus

Antroji darbo grupė (moderatoriai Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas ir Prienų rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Renata Pavlavičienė) diskutavo apie išsilavinusios, sveikos ir pažangios bendruomenės plėtrą. Darbo grupės manymu, pradedant rengti naują planą, pirmiausia reikia įvertinti tai, ką turim – kas įgyvendinta, ko trūksta, ko atsisakyti.

Darbo grupė akcentavo, kad būtina didinti kultūrinių renginių prieinamumą ir kokybę įtraukiant bendruomenes, t. y. kultūra turi būti kuriama kartu. Sveikatos srityje būtinas politinis sprendimas dėl sveikatos sistemos infrastruktūros ir gydytojų išlaikymo bei pritraukimo. Atkreiptas dėmesys ir į sveikatinimo prevencijos plėtojimą, pradedant ikimokyklinio ugdymo įstaigų ir atokesnių vietovių gyventojų įtraukimu.

Pastebėta, kad Prienų krašte trūksta paslaugų psichikos negalią turintiems žmonėms, daugiau socialinių paslaugų turėtų gauti atokesnėse vietovėse gyvenantys žmonės, reikalingi Nakvynės namai, aktyviau turi būti skleidžiama vaikų globos idėja, o globėjai turėtų gauti daugiau paramos.

Svarbu išlaikyti ikimokyklinio ugdymo plėtros tendenciją, o su švietimu būtina sieti kiekvieną veiklos sritį. Darbo grupės manymu, būtina plėsti sporto paslaugų teikimą seniūnijose.

Pastebėta, kad diskusijoje dalyvavo tik paslaugų teikėjai, bet ne gavėjai. Tikimasi, kad tai, ko nori paslaugų gavėjai, bus sužinota apie strateginio planavimo dokumentą diskutuojant seniūnijose.

Ateitis – patogi ir švari aplinka

Trečioji darbo grupė diskutavo patogios ir švarios aplinkos užtikrinimo tema. Grupės moderatoriai – Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Algis Marcinkevičius ir Prienų rajono savivaldybės mero patarėja Agnė Dargužienė,

Jų manymu, reikia dar didesnių investicijų gerinant gyventojų švietimą atliekų rūšiavimo klausimais, o nerūšiuojantiems, teršiantiems turėtų būti taikoma atsakomybė. Atsižvelgiant į tai, kad ateitis priklauso elektromobiliams, reikia pradėti nuo elektromobilių įkrovimo stotelės. Norint, kad miestas ir toliau išliktų švarus, reikia miesto pakraščiuose įrengti automobilių stovėjimo aikšteles ir sudaryti sąlygas mieste laiką leisti atkeliavus dviračiais ar paspirtukais.

Būtina skatinti gyventojus jungtis prie centralizuotų nuotekų tinklų, ieškoti galimybių pastatyti savo valymo įrenginius ir atpiginti šią paslaugą. Daugiabučių modernizavimas, alternatyvių energijos šaltinių naudojimas – taip pat prioritetinės veiklos kryptys. Turi būti daugiau lėšų skiriama žvyrkelių asfaltavimui, nepamirštama aktuali problema – kelio Kaunas–Prienai–Alytus remontas.

„Ši diskusija – gera pradžia gimti geram planui ir geriems sprendimams“, – apibendrindamas renginį sakė VšĮ Mokslinių ir taikomųjų projektų centro direktorius A. Venckus.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close