Žygis nuo Prienų iki Pociūnų

2019 m. Europos paveldo dienų tema „Kultūros paveldas: pažink ir pramogauk“. Ta proga rugsėjo 20 d. prieniškiai buvo pakviesti į pažintinę ekskursiją-žygį, kurio maršrutas driekėsi nuo Prienų iki Pociūnų.

Nors ekskursija susidomėjo gana nedidelė grupė prieniškių, dalyvavusiems laikas neprailgo ir 12 įveiktų kilometrų nepasirodė labai ilgi.

Žygeiviai (šiuo atveju – žygeivės) sustojo prie partizanų kapų Prienų senosiose kapinėse, uždegė žvakeles ir užrišo Prienų krašto muziejuje austą trispalvę juostelę. Antrasis stabtelėjimas – žydų žudynių ir palaidojimo vieta Kęstučio gatvėje. Nebuvo praleista proga dar kartą pasigėrėti Nemunu ir rudenišku kraštovaizdžiu paukščių stebėjimo vietoje Bagrėno kaime.

Pakeliui – ir Žarijų I ir II piliakalniai. Tiesa, į juos žygeivės nekopė, bet tie, kas dar nežinojo, kurioje vietoje yra šie į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą įrašyti archeologijos paminklai, sužinojo. O paklausyti, ar dar girdisi varpų skambėjimas, teks kitą kartą. Mat kai kurių žmonių pasakojimu, ant Žarijų II piliakalnio kadaise stovėta bažnyčios, o jos varpų aidas skamba iki šiol.

Nuo I tūkst.–II tūkst. Pradžia datuojamo Pagaršvio (Pošvenčio) piliakalnio viršaus atsiveria gražus vaizdas į apylinkes. Piliakalnis – tarsi lygumose padėta kepurė. Prie jo patogu privažiuoti, įrengti laiptai, kuriais galima pasiekti viršų. Piliakalnis turi du pavadinimus, gal dėl to, kad yra dviejų kaimų sandūroje.

Čia pat ir Pociūnai, kur yra vienintelė Baltijos šalyse sklandytuvų gamykla UAB „Sportinė aviacija ir Ko“. Žygio dalyves pasitiko įmonės direktorius Vytautas Mačiulis, o po gamybinius cechus lydėjo kontrolierė Janina Savickienė. Žygeivėms rūpėjo daug kas: kaip gaminami ir kiek kainuoja sklandytuvai, kokios medžiagos naudojamos gamyboje, ar sklandytojui patogu sėdėti kabinoje, kodėl ant gaubto yra pritvirtintas siūlas, ar gražią suknelę būtų galima pasisiūti iš stiklo pluošto audinio…

Pasižvalgiusios po aerodromą, kuriame, kitaip nei vasarą, nekyla sklandytuvai ir lėktuvai, nesileidžia parašiutininkai, grįždamos į Prienus žygeivės aplankė poeto Justino Marcinkevičiaus gimtinę.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close