Pilatesas padeda subalansuoti kūno ir dvasios harmoniją

Be galo dinamiškame šiandienos gyvenime fizinė ir protinė įtampa, su kuria nuolat susiduriame, dažnai tampa pavojinga sveikatai. Daugelis mūsų ilgas valandas sėdi susikūprinę prie kompiuterių, nuolat skuba, patiria daug emocinių krūvių tarpusavio santykiuose. Kai kūnas ima „siųsti“ nepasitenkinimo signalus, suprantame, kad laikas pasirūpinti ne tik kūnu, bet ir siela. Vienas iš populiarėjančių metodų kūno ir dvasios harmonijai atgauti yra pilatesas. Taigi kalbiname „Sveikatos namų“ pilateso trenerę Liną Klėgerienę.

Kas tai yra pilatesas?

Pilatesas – tai prieš 100 metų sukurta speciali pratimų metodika, pavadinta Džozepo Pilateso (Joseph Pilates) vardu. Jis pats šį savo metodą vadino „kontrologija“. Pilateso metodas pirmiausia skirtas išmokti kontroliuoti savo kūną ir sužinoti jo galimybes. „Tiktai protas sukuria kūną“, – sakė J. Pilatesas. Treniruojant giliuosius (laikysenos) raumenis, subalansuojamas raumenynas ir formuojama taisyklinga laikysena. Taip kūnas tampa ilgesnis, lieknesnis, labiau išvystytas ir stangresnis. Kartu pagerinama laikysena, pasiekiama lankstumo ir jėgos pusiausvyra, pašalinama nereikalinga įtampa ir stresas. Pilatesas – ideali treniruotė ir tiems, kurie nusprendė sportuoti pirmą kartą gyvenime, ir sportininkams, norintiems pagerinti savo rezultatus. Kadangi visi pratimai atliekami lėtai, kontroliuojant savo judesius, pasiekiama ilgalaikių rezultatų, todėl pilatesas dažnai rekomenduojamas žmonėms, kenčiantiems nugaros skausmus.

Kaip Jūs pati atradote pilatesą?

Prieš 10 metų jutau, kad mano kūnas „verkia“ – skauda tai vienoje, tai kitoje vietoje, o kvėpavimas nevisavertis. Atsitiktinai sužinojau apie pilateso užsiėmimus. Palankiusi juos pusę metų pajutau palengvėjimą savo kūne ir, kaip aš juokauju, tapau priklausoma nuo pilateso. Sulaukiau daug pagyrimų, kad labai pagražėjo mano laikysena, kūno linijos. Po ketverių metų supratau, kad noriu savo patirtimi dalytis su kitais, padėti tiems, kuriuos vargina nugaros skausmai ar sukaustyta pečių juosta.

Pilateso mokyklų yra daug ir įvairių. Viena iš jų – „Body Control Pilates“ Londone, kurioje aš ir mokiausi, įgijau BCP mokytojo sertifikatą.

Kokia pilateso nauda mūsų organizmui?

                Pirmiausia pilateso pratimai padeda atsikratyti streso, jo vengti. Stresas – viena iš priežasčių, galinčių sukelti sveikatos problemų. Pilateso treniruotėse žmogus gali pabūti su savimi ir apie nieką daugiau negalvoti. Pilateso užsiėmimuose reikia būti atsipalaidavusiam nuo aplinkos, bet susikoncentravusiam į tai, ką darai.

Kita mūsų sveikatos problemų priežastis – sėdimas darbas biure, automobilyje ar prie konvejerio, kur kartojasi tie patys monotoniški judesiai. Dėl jų ir atsiranda raumenų disbalansas, o tada – ir sveikatos problemų. Jei norime, kad šios problemos neįsišaknytų, turime išmokti taisyklingai judėti. Lankant pilateso užsiėmimus pagerėja nuotaika, atsiranda energijos, pagerėja laikysena, kūnas darosi lankstesnis, ištvermingesnis, pagerėja kraujotaka, koordinacija, pusiausvyra, atgaunamas sąnarių lankstumas, dingsta nugaros skausmai.

Kaip dažnai reikia lankytis treniruotes norint pasiekti gerų rezultatų?Ar greitai galima pasiekti norimo rezultato? Kiek laiko reikia lankyti treniruotes?

Mano patirtis rodo, kad pilateso užsiėmimus grupėse reikėtų lankyti du kartus per savaitę ir būtinai reguliariai – tada jau po trijų mėnesių pajusite pokyčius, o po šešių – pamatys ir aplinkiniai. „Sveikatos namuose“ grupės yra didesnės (iki 12 žmonių) ir mažesnės (iki 4 ar 6 žmonių). Užsiėmimus galima lankyti ir individualiai, tada galima tikėtis maksimalios naudos ir greitesnių rezultatų. Pilatesas labai dera ir su kitokiu sportu, vienas kitą papildo.

Ar turi įtakos mityba, norint pasiekti gerų rezultatų?

Mityba labai svarbi, kad gyventume kokybiškai. Laikantis sveikos mitybos principų lengviau pasiekti gerų rezultatų ir pilateso užsiėmimuose. Kuo mažiau turėsim nereikalingų riebalų, tuo bus lengviau judėti. Per užsiėmimus visada aptariame, kas yra gerai, ko reikėtų vengti, kas yra sveikos mitybos principai. Padedu žmonėms susigaudyti toje informacijos gausoje apie mitybą.

Kita vertus, kai kurie stambūs žmonės gali tiek daug padaryti, kad net stebina. O liesi kūnai kartais būna tokie įsitempę, kad sunku išjudinti. Noriu padrąsinti apkūnius žmones – jiems pilatesas tikrai tinka.

Ar galite rekomenduoti kokį „išganingą“ pratimą, kuris padėtų ir mažam, ir dideliam?

Visiems tinkantis ir, manau, patinkantis pratimas yra atsibudus nešokti iš lovos, o gerai pasirąžyti, išsiraivyti, išsitampyti. Tai gali padaryti ir naujagimis (beje, jie taip ir daro), ir pagyvenęs žmogus. Linkiu visiems įsiklausyti į savo kūną – jei kūnas nori tampytis, pasitempkite, jei jis nori jėgos, padarykit, pvz., atsispaudimų ar prisitraukimų.

Kur galima kreiptis norint lankyti pilateso užsiėmimus?

Visada galite drąsiai man skambinti telefonu 8-682-56879 arba rašyti į feisbuko paskyrą Pilates mankšta Prienuose.

Dėkojame už pokalbį.

Airos Graciavičiūtės nuotrauka

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close