Šurmuliavo lietaus prausiama rudens šventė

Tradiciškai paskutinį rugsėjo šeštadienį Prienuose buvo surengta krašto mugė ir sporto šventė „Rudens spalvos 2019“. Kaip kasmet ateina ruduo, taip jau daugybę metų Prienų krašte vyksta rudens šventė. Keičiasi vieta, forma, dalyviai, tačiau pasidžiaugti dosnaus rudens gėrybėmis ir spalvomis privalu kasmet. Gaila, kad šiais metais visą šventės dieną pliaupė lietus, išgąsdinęs dalį žiūrovų ir prekeivių.

Veiklų netrūko

Tie, kurie tinkamai apsirengė ir atvyko, nepasigailėjo, nes pasigėrėti buvo kuo: vyko daugybės sporto rungčių varžybos, parodomąją programą demonstravo stipruoliai ir galiūnai, iš visos savivaldybės atvykusios gaspadinės siūlė paragauti gardžiausių patiekalų, profesinio mokymo programas pristatė Alytaus PRC, vyko sveikatinimo akcija „Sveikata – brangiausias turtas“, buvo pristatyta iniciatyva „Laimingas Prienų kraštas“, savo veiklas pristatė Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka ir Prienų krašto muziejus, Prienų krašto žvejai vaišino žuviene, vyko respublikinio folkloro kolektyvų festivalio „Tėvelio dvarely“ baigiamasis koncertas.

Šventės pradžią paskelbė ir visus pasveikino Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, dėkodamas puikiai pasiruošusiems dalyviams, o žiūrovams linkėjo nebijoti prasto oro, domėtis bei ragauti patiekalų, dalyvauti kitose siūlomose veiklose.

Šventės dalyvius sveikino ir LR Seimo narys ir žemės ūkio ministras Andrius Palionis. Jis linkėjo visiems smagiai pasibūti, o seniūnijų komandas apdovanojo saldžiais prizais.

Apdovanoti konkurso „Tapkime žydinčia savivaldybe“ nugalėtojai

Šiemet Prienų r. savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas vėl pakvietė krašto gyventojus ir verslininkus puošti viešąsias erdves aplink namus ar įstaigas.

Atsiliepdamos į raginimą Prienų rajono seniūnijos organizavo konkursus ir išrinko gražiausiai tvarkomas sodybas, įstaigų ar įmonių teritorijas.

Apdovanojimus pelnė: Danutės ir Vidmanto Petraškų bei Vitalijos ir Virginijaus Marčiulaičių sodybos (Balbieriškio seniūnija), Danutės ir Jono Meškauskų bei Ramunės ir Antano Juodsnukių sodybos (Išlaužo seniūnija), Reginos ir Vytauto Adomaičių bei Bronės ir Prano Šimanskų sodybos (Jiezno seniūnija), Aušros ir Artūro Abramavičių bei Danutės Onos Rutkienės sodybos (Naujosios Ūtos seniūnija), Reginos ir Vaclovo Eidukevičių bei Ritos ir Algio Kapočių sodybos (Pakuonio seniūnija), Birutės ir Gintauto Dailidžių, Rimos ir Vaido Vilkų, Reimundo Kisliaus sodybos bei restoranas „Sodas“ (savininkai Augustė Pociūtė-Žičkienė ir Aidas Žičkus) (Prienų seniūnija), Rimučio Katukevičiaus sodyba (Stakliškių seniūnija), Marijos Aldonos Cinelienės bei Mindaugo ir Airinos Radzevičių sodybos (Šilavoto seniūnija), Birutės ir Vaido Gustaičių bei Mildos Kveragienės sodybos (Veiverių seniūnija).

Sveikiausia įstaiga – Šilavoto pagrindinė mokykla

Skatinant sveikos gyvensenos iniciatyvas įmonėse (įstaigose), siekiant ugdyti sveikos gyvensenos įgūdžius bei domėjimąsi savo sveikata buvo surengtas konkursas „Sveikiausia įmonė (įstaiga) 2019“. Konkursą trečią kartą organizavo Prienų r. savivaldybės visuomenės sveikatos biuras.

Konkurso nugalėtoja tapo Šilavoto pagrindinės mokyklos bendruomenė. Nugalėtojai buvo apdovanoti piniginiu prizu, diplomu ir lentele su užrašu „Sveikiausia įstaiga 2019“.

Antroji vieta atiteko Prienų lopšelio-darželio „Saulutė“, trečioji – Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centro bendruomenėms. Prizininkams įteikti piniginiai prizai ir diplomai.

Gardžiausius patiekalus pagamino Alytaus PRC mokinės

Beveik dvi dešimtys dalyvių varžėsi „Gardžiausio patiekalo“ konkurse, kurio tikslas – puoselėti tradicinį kulinarijos paveldą, skatinti bendruomenės narių kūrybiškumą. Konkurse galėjo dalyvauti seniūnijų, įstaigų ir įmonių, nevyriausybinių organizacijų komandos, šeimos ir pavieniai asmenys.

Šiais metais buvo kviečiama gaminti patiekalus iš bulvių. Ir kokių tik patiekalų nebuvo patiekta! Be tradicinių cepelinų su įvairiausiais įdarais ir užpilais, kugelių, priminimų, su kuo galima valgyti virtas bulves, buvo kviečiama paragauti suktinukų „Vilūnėliai“, bulvinių „Šuškių“, virtų bulvių pyragėlių, bandų, dzūkiškos tarkės, tarkuotų bulvių dubenėlių, bulvinių Kijevo kotletų, bulvinio sūrio ir vyniotinio, bulvių lazanijos ir net pyrago ir torto iš bulvių.
Patiekalus vertino specialiai šiam konkursui organizatorių sudaryta komisija. Visiems konkurso dalyviams už pastangas, išradingumą ir nuoširdų dalyvavimą buvo įteikti mero padėkos raštai ir atminimo dovanos.

Konkurso „Gardžiausias patiekalas“ nugalėtojomis tapo Alytaus PRS mokinės Raimonda Salyklytė ir Giedrė Geraldauskaitė. Joms įteiktas 100 dovanų kuponas ir diplomas.

Komisijos sprendimu trims dalyviams buvo įteikti paskatinamieji prizai. Juos pelnė Nijolė Lukoševičienė („Dvaro bravoro menė“, Pakuonio seniūnija), Jiezno seniūnijos ir LSDP Prienų skyriaus komandos.

Konkurso dalyviai taip pat rinko gardžiausią patiekalą. Didžiausio palaikymo sulaukė Dvariuko bendruomenės (pirmininkė Gražina Bendinskienė) patiekalai. Šeimininkių pastangos buvo įvertintos organizatorių dovanomis – padėka ir 50 eurų dovanų kuponu.

„Tėvelio dvarely“ skambėjo dainos

Respublikinio folkloro kolektyvų festivalio „Tėvelio dvarely“ baigiamajame koncerte pasirodė penki kolektyvai: Prienų KLC folkloro grupė „Gija“ (vad. D. Zagurskienė), Kauno folkloro ansamblis „Alda“ (vad. G. R. Pečiulienė ir R. Baniulienė), Kuršėnų KC folkloro ansamblis „Nesenstantys širdimi“ (vad. B. Poškienė), Kaišiadorių KC folkloro ansamblis „Amžinoji verpeta“ (vad. V. Jankauskienė), Birštono KC folkloro ansamblis „Raskila“ (vad. R. Ruočkienė).

Festivalis buvo skirtas Vietovardžių metams paminėti, todėl kolektyvai į savo programas įtraukė ne tik dainų, kuriose apdainuojama kokia nors vietovė, bet ir pasakojimų. Ar žinojote, kad Naravų kaimo dalys dar vadinamos Cigonka, Graužais, Lygėmis? O kur yra Bobakalnis?

Koncertą vedė etnologė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Tautosakos archyvo skyriaus jaunesnioji mokslo darbuotoja Gražina Kadžytė. Ragindama žiūrovus ir dalyvius nenusiminti dėl prasto oro, ji priminė, kad Lietuvoje bet kokiu oru yra gerai – lietus neša derlių, saulutė neša džiaugsmą, o visi čia susirinkę į folkloro festivalį atneša vienas kitam gerumą.

Sporto šventėje – šimtai sportininkų

Sportininkai jėgas galėjo išmėginti krepšinis 3×3, teniso, futbolo 7×7, stalo teniso, biliardo (pulo 8), smiginio, orientavimosi sporto, labirinto, irklavimo treniruoklių varžybose.

Varžybų rezultatus galima sužinoti www.prienusportas.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close