Odos problemos paauglystėje – dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti?

Socialiniuose tinkluose talpinamos nuotraukos bei vaizdo įrašai vilioja paaugles ryškiais ir daug priemonių reikalaujančiais makiažais. Jaunos merginos žavisi profesionalų atliekamais darbais, po kurių modeliai kartais primena lėles – spindinti odai, naujai suformuotas veidas, ryškūs antakiai, spindintys šešėliai ir putlios lūpos.

„Visiškai natūralu, jog daugelis 13 metų paauglių pagalvoja apie pirmąjį kosmetikos krepšelį. Panašiu metu jas pradeda kamuoti spuogeliai, kuriuos pastarosios nori maskuoti. Vis tik čia turėtų įsikišti ir mamos, kurios patartų, kaip tinkamai prižiūrėti odą kasdien ir kokią kosmetiką rinktis dar visai jaunai odai“, – sako grožio terapeutė ir kosmetologė Sonata Granovska.

Nepriimti kaip normos

Anot pašnekovės, išties, didžioji dalis jos paauglių pacienčių skundžiasi jaunatviniais spuogais. „Didelė klaida, kurią daro tėvai ar net seneliai, kai sako, jog visus tokio amžiaus vaikus beria ir tai yra normalu. Išaugs. O norėdami padėti – nuperka pirmąją pudrą ar maskuoklį“, – pasakoja S. Granovska.

Pašnekovės teigimu, jaunatvinių spuogų atsiradimui didžiausią įtaką turi hormonų virsmai organizme bei genetika. Taip pat įtakos gali turėti ir išoriniai veiksniai: nesubalansuota mityba, veido higienos stoka, netinkama kosmetika, stresas – visa tai gali sukleti odos problemas. Naujausi tyrimai rodo, jog į aknę linkusiems žmonėms reiktų riboti pieno produktus. Žinoma, reikėtų vengti ir nesveiko maisto – labai riebaus ar saldaus, stipriai perdirbto, turinčio daug dažiklių, skonio stipriklių.

Kada būtina kreiptis į specialistą?

Kosmetologė pirmiausia pataria pabandyti įsigyti vaistinėje bent kelias kosmetines veido priežiūros priemones į aknę linkusiai odai – prausiklį, veido kremą ir, tarkime, lokaliai spuogelius gydančią priemonę. Ir jei visai tai jaunuolei padeda – šaunu. Gal to ir pakanka. Vis tik jei tėvai mato, kad spuogų ne mažėja, o tik daugėja. Jie gilėja, auga kaip guzeliai, sunkiai nugyja ar net po to lieka randai – reiktų kreiptis į gydytoją dermatologą arba kosmetologą, kuris turėtų sudaryti aiškų gydymo planą.

Taip pat, anot jos, svarbu ir kur perkama kosmetika – ji visuomet rekomenduoja ją rinktis vaistinėje ir tik tą, kurią siūlo vaistininkė, dermatologė ar kosmetologė. Vengti draugių ar internete paplitusių patarimų bei aklai netikėti kosmetikos pardutouvės pardavėjomis.

Kaip tinkamai valyti odą?

„Kone svarbiausias žingsnis kiekvienos moters, o ypač pauglės, kurią beria, veido priežiūros rutinoje – odos valymas. Įprasta manyti, jog jaunai odai pakanka veidą prieš miegą nuprausti vandeniu ir vaikišku muilu. Na, gal dar perbraukti vatos diskeliu, suvilgytu miceliniu vandeniu. Be tai yra klaidinga“, – įspėja specialistė.

Pasak jos, net jei ir veidas per dieną nebuvo padengtas storu makiažo sluoksniu – jį reikia nuprausti su prausikliu. O tik po to tepti kitas priemones – drėkinantį kremą, kremą aknės pažeistai odai ar naudoti lokaliai veikiančias priešuždegimines priemones.

 „Prausiklis nuvalo, visų pirma, riebalų perteklių, dulkes, prakaitą ir visus kitus nešvarumus. Kelis kartus per savaitę paauglėms patariu vietoj prausiklio naudoti odos šveitiklį ir veido kaukę. Tik svarbu vaistinėje pasirinkti tinkančias jūsų odos tipui“, – pataria kosmetologė.

Kasdien valyti makiažo įrankius

Taip pat labai svarbu tinkamai valyti šepetėlius ir kempinėles. „Dabar jų tiek daug ir jaunos mergaitės nori juos visus naudoti su kontūravimo priemonėmis, skaistalais, bronzantais, tačiau juos būtina juos plauti po kiekvieno naudojimo. Niekaip nenugalėsite spuogų, jei kasdien naudosite nešvarius įrankius“, – teigia specialistė.

Be to, ji įspėja paaugles ir jų mamas, kad besaikis ir kasdienis dekoratyvinės komestikos naudojimas gali pakenkti odos būklei ir spuogelius išgydyti taps sunkiau.

„Vis tik mamos drausti dažytis mergaitėms nepatariu, bet siūlyčiau rinktis natūralesnes priemones ir natūralesnį makiažą“, – šypsosi kosmetologė.

Kas galėtų būti paauglės kosmetinėje?

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Ieva Sauserytė tikina, jog į vaistinę kasdien ateina paauglės ar jų mamos, kurios prašo patarimo dėl pirmojo makiažo krepšelio. „Visuomet patariu – mažiau yra geriau. Blakstienų tušas, toninis kremas ir mineralinė pudra. Na, ir jei labai norisi – lengvi skaistalai, kad veidas atrodytų gaiviau. Bet taip pat geriausi mineraliniai. Ir naudoti juos patarčiau ne kasdien“, – sako vaistininkė.

Visgi vaistininkė pastebi, kad dažnai paauglės renkasi kosmetiką tinkančią ne jų odai. „Pavyzdžiui, renkasi toninį kremą, kuris skirtas brandžiai odai, o riebios odos savininkės išsirenka maitinantį kremą vietoj drėkinančio, o kartais drėkinantį renkasi tokį, kuriame daug aliejų ir jis dar labiau kemša poras, dėl ko atsiranda daugiau spuogų“, – dažnas pirkėjų klaidas renkantis kosmetikos priemones vardija vaistininkė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close