Konteinerinių aikštelių vietos patinka ne visiems gyventojams

Prienų rajono savivaldybėje baigiamas įgyvendinti Komunalinių atliekų infrastruktūros plėtros projektas. Jį įgyvendinus iš viso bus įrengta 40 konteinerinių aikštelių: 16 požeminių, 12 pusiau požeminių ir 12 antžeminių. Kiekvienoje naujoje aikštelėje įrengiama po 5 konteinerius, skirtus mišrioms komunalinėms atliekoms, plastiko ir metalo pakuotei bei atliekoms, popieriaus ir kartono pakuotei bei atliekoms, stiklo pakuotei ir atliekoms bei maisto atliekoms.

Dauguma aikštelių jau įrengtos, o antžeminės nuo rugsėjo 2 d. pradėtos eksploatuoti.

Vietoj kiemo – komunalinių atliekų aikštelė

Į redakciją kreipėsi Prienų miesto J. Basanavičiaus g. 26 namo atstovai. Jie papasakojo, kad maždaug prieš porą savaičių konteinerinė aikštelė pradėta įrenginėti ir šalia jų namo. Jų teigimu, parenkant aikštelei vietą nebuvo tartasi su namo gyventojais. Kurioje vietoje konteineriai bus pastatyti, jie sužinojo tik pradėjus darbus. Daliai gyventojų ši vieta – itin netinkama, nes toje vietoje jie statydavo automobilius, šalia yra krepšinio aikštelė, konteineriai stovi beveik ant takelio, vedančio namo link.

Nepatenkintųjų manymu, šioje vietoje įrengus atliekų aikštelę, jų namo gyventojai lieka be kiemo ir galimybės privažiuoti arčiau namų. Tiesa, privažiuoti prie namo galima ir iš kitos pusės, bet vietos automobiliams pastatyti ten mažai.

Nepatenkinti gyventojai kreipėsi į Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorę bei Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėją su prašymu atliekų surinkimo konteinerių aikštelę įrengti kitoje vietoje. Paliko ir raštišką prašymą, į kurį kol kas negavo atsakymo. Kol darbai buvo sustabdyti, gyventojai vylėsi, kad aikštelės jų kieme nebus. Bet, anot gyventojų, atsakymas jau aiškus – aikštelė bus, nes konteineriai jau įkasti į žemę.

Gyventojų teigimu, jie supranta, kad įrengti aikštelę toje vietoje, kur iki šiol stovėjo senieji komunalinių atliekų surinkimo konteineriai (kaip yra padaryta daugumoje Prienų miesto vietų), neįmanoma, nes per mažai vietos. Kitų tinkamų vietų aplink namą lyg ir nėra, nes vienoje pusėje – privatus sklypas, kitur – garažai su jiems priklausančiais sklypais, daugelyje vietų po žeme yra nutiestos įvairios komunikacijos. Kadangi šia aikštele naudosis ir aplinkinių namų gyventojai, todėl, J. Basanavičiaus gatvės 26 namo gyventojų manymu, ji galėjo būti įrengta ir kitur – pavyzdžiui, prie pat Revuonos gatvės, prie garažų, savininko neturinčio sandėliuko vietoje, ar šalia daugiabučio kitoje gatvės pusėje…

Vietos aikštelėms parenkamos, atsižvelgiant į daug reikalavimų

Prienų rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjos Dalios Joneliūnienės teigimu, Prienų rajono komunalinių atliekų aikštelių vietų išdėstymo schemos užsakovas – UAB „Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras“. Konteinerinių aikštelių išdėstymo schema buvo patvirtinta dar 2016 m. rugpjūčio 31 d. Informacija apie parengtą schemą buvo viešinama Prienų rajono savivaldybės internetinėje svetainėje ir skelbimų lentoje bei seniūnijose (pagal teritorijas), informaciniai pranešimai išsiųsti daugiabučių namų ir sodų bendrijų pirmininkams ir administratoriams: motyvuotus pasiūlymus ir pageidavimus buvo galima teikti iki 2016 m. rugpjūčio 17 d. Vietos aikštelėms parinktos kartu su Alytaus RATC specialistais, nes turėjo atitikti ir jų reikalavimus: aikštelė turi būti pasiekiama gyventojams – ne arčiau nei 10 m iki gyvenamojo namo lango, bet ir ne toliau nei už 200 m; kad aikštelę galėtų aptarnauti atliekas surenkantis automobilis; aikštelė įrengiama valstybinėje žemėje; jei yra techninės galimybės, tai gyventojams įprastoje vietoje, nepažeidžiant požeminių ir antžeminių inžinerinių tinklų apsaugos zonų ir pan.

Pasak D. Joneliūnienės, taip buvo parinkta ir aikštelės vieta prie J. Basanavičiaus gatvės 26 namo. Aikštelė skirta aptarnauti ir kitus du daugiabučius (J. Basanavičiaus gatvės 20 ir 20A). Parinkti vietą aikštelei buvo sunku, nes ten, kur anksčiau stovėjo antžeminiai konteineriai, bei teritorijoje aplink namą po žeme nutiesta labai daug komunikacijų – eina elektros, ryšių kabeliai, šilumos, dujų, vandens ir nuotekų vamzdynai, taigi reikėjo išlaikyti ir šių tinklų apsaugos zonų reikalavimus.

Skyriaus vedėja nesutiko su gyventojų priekaištais, kad konteinerinė atliekų surinkimo aikštelė įrengiama daugiabučio kieme. Jos teigimu, problema yra kita ir su ja susiduriama visoje Lietuvoje, t. y. prie daugiabučių namų nėra formuojami žemės sklypai, o gyventojai naudojasi valstybine žeme kaip jie nori ir gali, nemokėdami valstybei mokesčių, tačiau tikisi, kad aplinka bus sutvarkyta pagal jų norus.

Pasak D. Joneliūnienės, savivaldybėje apsilankę dėl aikštelės vietos nepatenkinti šio namo gyventojai kitos vietos net nepasiūlė.

Dėl aikštelės vietos yra nepatenkinti ne visi šio namo gyventojai. Kai kuriems aikštelės vieta – labai tinkama.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close