Literatūriniai vasaros vakarai Birštone palydėti meile Lietuvai

Rugpjūčio 30 d. Birštono kurhauze vyko paskutinis projekto „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2019 m.“ renginys, skirtas rašytojui, literatūros kritikui, kunigui Juozui Tumui-Vaižgantui ir tarpukario Lietuvos Respublikos prezidentui Antanui Smetonai.

Įtaigiu monospektakliu „Lietuvą ir lietuvius mylėjau“ aktorius Vidmantas Fijalkauskas žiūrovus pakvietė į dvasinę kelionę, kurioje atskleidė Vaižganto ir Smetonos asmenybes, charakterį, požiūrį, draugystę, pabrėžė nuoširdžią, nesavanaudišką meilę Lietuvai, buvimą žmogumi, nesiekiančiu naudos, aukojančiu save dėl kitų.

Bendra tautinė ideologija, bendras atsidavimas Lietuvai Vaižgantą ir Smetoną glaudžiai siejo daugelį metų. Juozą Tumą žavėjo Antano Smetonos patriotiškumas, žinių troškimas, mokymasis visą gyvenimą tam, kad galėtų mokyti kitus. Anot Vaižganto, Smetona buvo įsitikinęs, kad „dabarties lietuvio pamatas yra jo savita kultūra ir ypač jo gimtoji kalba. Kalba yra aukščiausias regimas tautybės ženklas. Taigi, kas laiko save lietuviu, bet nemoka ir nerodo noro mokytis lietuviškai, tas nebe lietuvis, tik nesusipratėlis. Antra vertus, kas ir nemoka lietuviškai, bet laiko save lietuviu, pripažįsta mūsų kalbą privaloma mūsų tautos žyme ir pats laiko reikalingu daiktu jos išmokti, žodžiu ir darbu užjaučia mūsų atgimimą, tas yra susipratęs mūsų tautietis“. Vaižgantui toks Smetonos požiūris buvo ypač artimas, todėl jis tai sumaniai gvildeno savo vėlyvojoje publicistikoje.

Nuoširdžia, atvira, nesavanaudiška meile lietuvybei, jos vardan nuveiktais prasmingais darbais bei atsidavimu tautai Vaižgantas ir Smetona neabejotinai paliko ryškų ir svarbų pėdsaką Lietuvos istorijoje. Antanas Smetona antrą kartą tapo Lietuvos prezidentu, o Juozas Tumas – gyva visos Lietuvos legenda.

Renginio metu nestigo paslaptingumo ir intrigos: ypatingą atmosferą sukūrė ore tvyranti tamsa, paslaptinga muzika, interaktyvūs vaizdai bei pagrindinis spektaklio akcentas – kryžius, simbolizuojantis materialaus ir dvasinio pasaulių susidūrimą. Anot aktoriaus, „norėtųsi, kad būtent tą vertikalų, nematerialų, o dvasinį pasaulį žmonės pamatytų ir pajaustų“.

Nestigo ir nuotaikingų spektaklio akimirkų. Tai ir linksmai perskaitytas Vaižganto eilėraštis „Birštonuokimės“, kurį jis parašė įkvėptas atostogų Birštone, čia tekančių, atgaivinančių ir gydančių mineralinių vandenų, gamtos bei gydyklų.

Prasmingas monospektaklis, jo papasakota istorija nepaliko abejingų. Sužavėti žiūrovai aktoriui ir visai kūrybinei komandai plojo atsistoję, dėkojo už nuostabų vakarą, ilgai išliksiantį atmintyje.

Birštono viešoji biblioteka dėkoja visiems, kurie visą vasarą vykusiame literatūriniame projekte keliavo kartu, taip pat projekto rėmėjams: Lietuvos kultūros tarybai, LR kultūros ministerijai ir Birštono savivaldybei; partneriams: Punsko „Aušros“ leidyklai, Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklai, Birštono kultūros centrui, Nemajūnų bendruomenės santalkai, Siponių krašto bendruomenei, krašto laikraščiams: „Gyvenimas“, „Naujasis Gėlupis“, interneto portalui „Krašto vitrina“.

Birštono viešosios bibliotekos darbuotojai ypač dėkingi už pagalbą organizaciniuose projekto darbuose Birštono kultūros centro direktoriui Zigmui Vileikiui ir renginius įgarsinusiems Antanui Ūzui bei Kasparui Gudaičiui, visai projekto kūrybinei komandai!

Parengta pagal Birštono viešosios bibliotekos ir Birštono savivaldybės informaciją

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close