Ar Prienai pavirs šiukšlių krūva? Atsakymą ir rezultatą pasirinkite patys

„Prienai tuoj pavirs šiukšlių krūva. Žmonių bukumui nėra ribų – šiukšlės toliau kraunamos buvusiose konteinerių vietose. Šiandien ryte sudrausminau keletą žmonių, bet reakcija nulinė. Raštai laiptinėse nepadeda. Gal verta imtis griežtesnių priemonių? Uždėti lenteles ten, kur kraunamos šiukšlės, kad bus taikomos baudos?“ – tokį nerimo ir pasipiktinimo kupiną laišką parašė Prienų miesto Stadiono gatvės gyventoja.

Ir ji teisi. Kai kuriose Prienų miesto, kuriame įrengtos ir jau pradėtos eksploatuoti naujos konteinerių aikštelės, vietose gyventojai pradėjo daryti šiukšlynus po savo pačių ir, žinoma, kaimynų langais.

„Nuo rugpjūčio pradžios jau du kartus tikrinome visas trylika naujai įrengtų požeminių aikštelių. Prie kai kurių iš jų – tobula tvarka. Tačiau kai kur, pavyzdžiui, Stadiono gatvėje 12 esančioje konteinerių aikštelėje, – baisus vaizdas: atliekos neišrūšiuotos, prie naujų konteinerių numesti didžiuliai maišai su, spėjame, tekstilės atliekomis. Žinoma, tokio dydžio maišai į konteinerius nė netelpa – juos reikia nuvežti į aikštelę“, – pasakojo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Rūšiavimo centrų veiklos organizavimo padalinio Eksploatavimo inžinierė – padalinio vadovo pavaduotoja Rasa Opolskienė.

Ji stebisi, kad Prienų gyventojai užuot pasidžiaugę, kad prie jų namų atsirado naujos, šiuolaikiškos, gražios aikštelės, jas prišiukšlina ir sugadina tiek miesto vaizdą, tiek žmonių nuotaiką.

„Kartu su Prienų rajono savivaldybe ieškome būdų, kaip išvengti šiukšlynų naujose aikštelėse. Svarstome galimybę įdarbinti nuolatinį šių aikštelių prižiūrėtoją-kontrolierių, kuris nuolat lankytųsi aikštelėse, stebėtų tvarką jose, kontroliuotų, kaip gyventojai rūšiuoja atliekas, patartų, kaip teisingai tą daryti ir suteiktų visą gyventojams reikalingą informaciją. Nerūšiuojančius, ne vietoje atliekas numetančius gyventojus prižiūrėtojas įspėtų, o prireikus apie netinkamą elgesį informuotų atitinkamas institucijas“, – kalbėjo ARATC atstovė R. Opolskienė.

Konteinerių aikštelėse budintys prižiūrėtojai jau dirba Alytuje, tokia praktika pradėta taikyti ir Lazdijuose. Pastebima, kad aikštelėse pradėjus budėti prižiūrėtojams, situacija jose labai pasikeičia į gerąją pusę.

„Žinoma, apmaudu, kad dar yra žmonių, kuriems atliekų rūšiavimas – per sudėtingas uždavinys. Tokių žmonių nėra daug, tačiau užtenka, kad vienas ne vietoje išmestų savo atliekas ir visiems pasidaro blogai“, – pastebėjo R. Opolskienė.

Požeminių konteinerių aikštelės Prienuose buvo pradėtos eksploatuoti rugpjūčio 1 dieną. Prieš tai įvairiais būdais buvo skelbiama informacija apie šių aikštelių įrengimą bei jose įrengtų konteinerių naudojimą.

Jokių ypatingų reikalavimų prieniškiams neatsirado. Vienintelė naujovė – tai, kad naujose aikštelėse yra vienu konteineriu daugiau. Jis skirtas maisto atliekoms.

Visas kitas atliekas, kaip ir iki šiol, reikia mesti į joms skirtus popieriaus, plastiko bei stiklo konteinerius, o tai, kas lieka – į mišrių atliekų konteinerius.

Švara ir tvarka konteinerių aikštelėse priklauso tik nuo pačių gyventojų. Labai svarbu, kad visi rūšiuotų atliekas ir mestų jas į atitinkamus konteinerius, nes visi konteinerias ištuštinami pagal nustatytą grafiką. Nerūšiuojant atliekų, metant jas į bet kurį konteinerį, vieni konteineriai užsipildo greičiau ir ilgiau stovi neištuštinti. O žiūrėti į atliekas niekam nėra smagu. Kad toks vaizdas netaptų kasdienybe, reikia susitvarkyti. Bent jau kiekvienam savo atliekas.

Prienuose šiuo metu jau eksploatuojama trylika naujų požeminių aikštelių. Dar trijų požeminių ir dvylikos antžeminių aikštelių įrengimo darbai baigiami, šiuo metu atliekami aikštelių gerbūvio tvarkymo darbai – jos bus pradėtos eksploatuoti rugsėjo pradžioje.

Taip pat šiuo metu įrenginėjama dvylika pusiau požeminių aikštelių Prienų mieste ir Jiezne bei Balbieriškyje.

Visų aikštelių įrengimo darbus ARATC planuoja atlikti ir aikšteles pradėti eksplotuoti iki spalio 1 dienos. Iš viso Prienuose bus įrengta 40 naujų konteinerių aikštelių

Labai prašome gyventojų nemesti atliekų į nebaigtų įrengti aikštelių konteinerius. Šiose aikštelėse dar stovi senieji konteineriai ir reikia naudotis jais.

Nuotr. Kai kuriose naujose konteinerių aikštelėse prieniškiai fiksuoja tokius vaizdus.

ARATC inf.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close