Brokoliai – daržovės naudingos mūsų organizmui

Visi puikiai žinome, kad daržovės turi užimti pačią didžiausią mūsų maisto dalį, bet ne visada taip darome. Beje, ir ne visos daržovės turi tokią pačią maistinę vertę, kai kurios jų mūsų organizmui tiesiog būtinos. Šį kartą pateikiame informaciją apie kryžmažiedžių, arba bastutinių, šeimos daržoves. Tai – įvairūs kopūstai: brokoliai, briuseliniai kopūstai, žiediniai kopūstai (kalafiorai), ridikėliai, grieščiai, ropės, kaliaropės ir gražgarstės, arba rukolos.

Šios daržovių grupės išskirtinumą lemia jose esantis sulforafanas. Tai fitocheminė medžiaga, kurios gausa ir pasižymi kryžmažiedžių šeimos augalai. Sulforafanas gaunamas iš gliukorafanino – natūralaus kai kurių augalų junginio, veikiant fermentui mirozinazei. Ši reakcija prasideda daržovę pjaustant ar kramtant. Būtent bastutinių šeimos daržovėse gausu gliukorafanino. O jis paverčia šias daržoves gamtinėmis jėgainėmis.

Turi antivėžinių savybių

Sulforafanas vis dažniau minimas kaip antivėžinių savybių turintis junginys. Ši reputacija daugiausiai siejama su jo antioksidacinėmis ir uždegimą malšinančiomis savybėmis (nesiskiriančiomis nuo ciberžolės savybių).

Įrodyta, kad didelis bastutinių šeimos daržovių vartojimas gali sumažinti prostatos vėžio riziką.

Brokolių daigų ekstraktas aktyvuoja vadinamąjį „detoksikacijos“ geną ir gali padėti išvengti vėžio atsinaujinimo pacientams, išgyvenusiems po galvos ir kaklo vėžio.

Bastutinių šeimos daržovių ekstraktai efektyviai slopina plaučių adenokarcinomą, storosios žarnos polipus ir odos vėžį.

Nustatyta, kad brokolių daigai yra vertingas antioksidantų šaltinis, padedantis geriau apsiginti nuo oksidacinio streso storojoje žarnoje.

Gydymas sulforafanu ir selenu pagerina ląstelių išgyvenamumą, veikiant laisviesiems radikalams kombinuoto gydymo metu.

Kiti naudingi poveikiai

Bastutinių šeimos daržovės ir jose esantis sulforafanas gali būti naudingas sergant depresija.Moksliškai įrodyta, kad sulforafanas gali būti itin vertinga priemonė skausmui malšinti, taip pat saugo nuo toksinų ir padeda juos šalinti iš organizmo (geriant brokolių daigų gėrimą).

Tyrimai rodo, kad sulforafanas geba slopinti uždegiminius procesus arterijų sienelėse, mažina nutukimą, arterinį kraujospūdį ir gydo kitus negalavimus, kurie lydi širdies kraujagyslių ligas arba gali skatinti jų atsiradimą. Sulforafanas taip pat gali apsaugoti arterijas, suaktyvindamas natūralius apsauginius organizmo mechanizmus.

Gerai žinomas faktas, kad bastutinių šeimos daržovės, ypač brokoliai, yra puikus antioksidantų šaltinis. 2015 m. tyrimas vėl paliudijo aukštą brokolių daigų ekstrakto veiksmingumą mažinant oksidacinį stresą, pastebėta ir pagalba sveikai kepenų veiklai.

Bakterija Helicobacter pyloti žinomiausia dėl savo sąsajų su skrandžio opomis ir neretai – su skrandžio vėžiu. 8 savaites trukusio tyrimo metu, pacientams valgant po 75 g brokolių daigų, buvo fiksuotas ureazės sumažėjimas. Nutraukus brokolių daigų vartojimą, liga grįžo į pradinę stadiją. Tai rodo, kad tolesnis brokolių daigų vartojimas būtų naudingas.

Moksliniai tyrimai parodė, kad sulforafanas gali būti daug žadanti terapinė priemonė kognityviniams procesams pagerinti sergant Alzheimerio liga.

Brokoliuose esantis sulforofanas uždegimą malšinančiomis savybėmis nenusileidžia ciberžolės veikliajai medžiagai kurkuminui.

Vis daugiau duomenų rodo, kad sulforafanas gali būti naudinga terapinė priemonė, skirta uždegimams ir uždegiminėms būklėms gydyti. Tai dar ne visas privalumų, susijusių su bastutinių šeimos daržovių valgymu, sąrašas. Tyrimai rodo, kad suforafanas gali būti naudingas net autistams.

Naudinga diabetikams

Jau pripažinta, kad subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas gali užkirsti kelią II tipo diabetui atsirasti. Tačiau specifinių teigiamų rezultatų buvo fiksuota ir vartojant sulforafano bei kitų bastutinių šeimos daržovių.

Su brokoliais ar sulforafanu atlikti tyrimai pademonstravo sumažėjusį oksidacinį stresą ir nejautrumą insulinui. Ir tai, kad sulforafanas gali užkirsti kelią nefropatijai, cukrinio diabeto sukeltai fibrozei ir kraujagyslių komplikacijoms atsirasti. Tai gera žinia sergantiesiems II tipo diabetu.

Parengta pagal žurnalo „Ko gydytojai tau nepasako“ straipsnį

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close