NATO misijos Baltijos šalyse pilotų artimiesiems telefonu grasino nežinomi asmenys

Nyderlandų kariškių, 2017 metais tarnavusių NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse, artimuosius telefonu baugino angliškai su rusišku akcentu kalbėję nežinomi asmenys, penktadienį rašo Nyderlandų leidinys „De Telegraaf“.

„Tuo metu, kai 2017 metais F-16 pilotai iš Nyderlandų saugojo dangų virš Estijos, Latvijos ir Lietuvos, nežinomi asmenys, kalbėję angliškai su rusišku akcentu, skambino į namus jų partneriams. Jie smulkiai klausinėjo, ką daro jų partneriai Baltijos valstybėse, ką jie apie tai galvoja, ir kalbėjo, jog būtų geriau, jei jie liautųsi ir grįžtų namo“, – rašė laikraštis.

Kiek žmonių buvo bauginami telefonu, neaišku.

Interviu radijui „NOS Radio 1 Journal“ strateginių studijų centro „Clingendael“ gynybos ekspertas Dickas Zandee (Dikas Zandė) sakė, jog tai „gerai žinomas reiškinys, bet apie tai paskelbta pirmą kartą“.

Pasak jo, skambučiai „tikriausiai buvo iš Rusijos“ ir tai parodo, kokios pažeidžiamos yra ryšių sistemos kalbant apie Rusijos šnipinėjimą.

„Mums taip pat žinoma apie tokius reiškinius pajėgose, dislokuotose Lietuvos teritorijoje. Juos reguliariai persekioja „troliai“, veikiantys iš Rusijos teritorijos“, – pažymėjo D. Zandee.

Skambučiai namų telefonais prasidėjo po to, kai pilotai paskambino į namus iš savo telefonų, rašė „De Telegraaf“. Šiuo metu misijos kariams nebeleidžiama skambinti namo visiems prieinamais tinklais. Dabar tai daryti leidžiama tik su išankstinio apmokėjimo vietos SIM kortele.

Nyderlandų karinės žvalgybos tarnyba (MIVD) žino apie minėtus skambučius namo, bet apie tai nedetalizuoja.

Nyderlandai jau nedalyvauja NATO oro policijos misijoje Baltijos valstybėse, tačiau 270 olandų karių dar tarnauja Lietuvoje dislokuotame NATO batalione.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close