Vaduojant sodus nuo šiukšlynų – individualūs konteineriai sodininkams.

Dėl kai kurių žmonių nevalyvumo sodų prieigose atsirandantys šiukšlynai piktina visus. Ieškant šios problemos sprendimo būdų, nuspręsta dviejų problemiškiausių Prienų rajono sodų bendrijų sodininkams išdalinti individualius mišrių atliekų konteinerius, o pakuočių rūšiavimui skirtus konteinerius patraukti iš sodų prieigų toliau į jų vidų.  

„Tai padaryta, kad pašaliniai, pravažiuojantys asmenys nepaliktų įvairiausių, tarp jų ir didelių gabaritų, atliekų prie bendro naudojimo konteinerių. Tad nuo šiol tvarka soduose labiausia priklausys nuo pačių jų gyventojų“, – sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Rūšiavimo centrų veiklos organizavimo padalinio eksploatavimo inžinierė – padalinio vadovo pavaduotoja Rasa Opolskienė.

Sodų bendrijose „Gija“ ir „Ąžuolėlis“ liepos pabaigoje – rugpjūčio pradžioje išdalinta apie pustrečio šimto individualių konteinerių mišrioms atliekoms. Išrūšiuotoms plastiko, popieriaus ir stiklo pakuočių atliekoms skirti bendri konteineriai perstatyti į kitas vietas šių sodų bendrijų viduje. 

Tą padarius „Gijos“ soduose situacija pasikeitė – buvusio šiukšlyno nebeliko nė ženklo. Gyventojai naudojasi sodo viduje pastatytais bendrais pakuočių ir namuose turimais individualiais mišrių atliekų konteineriais.

Tuo tarpu prie bendro kelio tarp „Ąžuolėlio“ ir „Gijos“ soduose pastatyti pakuočių rūšiavimui skirti konteineriai netrukus atsidūrė griovyje. Nežinia, ko tikintis jie ten numesti, bet ARATC specialistai primena, kad pareiga rūšiuoti atliekas yra visiems vienodai privaloma.

„Norėdami išvengti nemalonumų, sodininkai turėtų ištraukti iš griovio konteinerius ir pastatyti juos tam skirtoje vietoje. Rugpjūčio 24 dieną bus surenkamos mišrios atliekos iš individualių konteinerių. Tądien kartu su atliekų vežėjais dirbs ir kontrolieriai – mišrių atliekų konteineriuose aptikus neišrūšiuotų  pakuočių atliekų, šie konteineriai nebus ištuštinami. Tad gyventojai, nenorintys turėti perpildytų konteinerių prie savo namų, turi tinkamai rūšiuoti“, – priminė ARATC atstovė R.Opolskienė.

Apie tai, kad išdalinti individualūs konteineriai yra skirti tik mišrioms atliekoms, o pakuočių atliekas būtina rūšiuoti naudojantis bendrais konteineriais, buvo informuoti sodų bendrijų pirmininkai, skelbimų lentose iškabinti skelbimai.

Ateityje individualius mišrių atliekų konteinerius planuojama išdalinti ir šalia esančių „Gilumos“ bei „Beržo“ sodų bendrijų sodininkams.

Iki šiol individualių konteinerių Prienų rajono sodininkai neturėjo. Jie naudodavosi bendrais konteineriais, tačiau dėl prie jų nuolat atsirandančių šiukšlynų kildavo didžiulis nepasitenkinmas.

„Mes ieškome sprendimų, bet rezultatas priklausys tik nuo pačių žmonių“, – sakė R. Opolskienė, tikėdamasi, kad sodininkai ne tik atsakingai tvarkys savo atliekas, bet ir bus nepakantūs tiems, kas šiukšlina jų aplinką. „Atliekos pačios prie konteinerių neateina ir į krūvas nesugula. Jas atneša ir į krūvas sumeta žmonės. Netoleruokime tokio elgesio. Perspėkime juos, o nepavykus sutramdyti – užfiksuokime ir praneškime savivaldybės aplinkosaugininkams“, – sakė R.Opolskienė.

ARATC nuotr. Prie „Gijos“ sodų buvusio šiukšlyno nebeliko, sodininkams išdalinus individualius mišrių atliekų konteinerius, o rūšiavimo konteinerius patraukus toliau nuo bendro kelio. 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close