Į amžinybę iškeliavo Antanina Aleknavičienė

Liepos 30-osios naktį į amžinybę iškeliavo Prienų krašto muziejaus įkūrėja, mokytoja, TAU dekanė, knygų sudarytoja Antanina Aleknavičienė (g. 1931).

A. Aleknavičienė gimė Sarginės kaime, Prienų rajone. Antaninai tebuvo devyneri, kai užgriuvo negandos: mirė tėtis, prasidėjo karas, okupacija. Motinai teko vienai užauginti ir išleisti į mokslus penkis vaikus. Atkaklumas ir užsispyrimas Antaninai leido baigti „Žiburio“ gimnaziją, po to, negavus charakteristikos studijuoti, įsidarbinti mokytoja Stakliškėse, vėliau Kašonyse, mokytis Vilniaus valstybiniame pedagoginiame universitete.

1966 m. A. Aleknavičienė pradėjo dirbti Prienų rajono švietimo skyriuje. Ėjo inspektorės pareigas, vėliau buvo metodinio kabineto vedėja. Domėjimas krašto istorija, kultūra, patirtis organizacinėje veikloje buvo tvirtas pagrindas kuriant Prienų krašto muziejų. 1995 rugsėjo 16 d. muziejus atvėrė duris, Aleknavičienė pradėjo eiti direktorės pareigas. Direktorės iniciatyva išleistos kelios kraštiečių kūrybos knygos, surengta daug renginių, susitikimų su rašytojais, kraštiečių dienos, atgaivintos kalbininko Jono Kazlausko ir keliautojo Mato Šalčiaus tėviškės, sutvarkyta ir atnaujinta ekspozicija muziejaus padalinyje Pilotiškėse (Vinco Mykolaičio – Putino tėviškėje).

2002 m. liepos 6 d. Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus už nuopelnus Lietuvai Antaninai Aleknavičienei įteikė Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordino I laipsnio medalį.

Nuoširdžiai užjaučiame velionės artimuosius.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close