Kauno apskrityje 1,5 tūkst. gyventojų – VMI priminimai deklaruoti pajamas ir turtą

2019 m. liepos 29 d., Kaunas. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) dar kartą primena gyventojams apie jų pamirštą pareigą deklaruoti 2018 m. gautas pajamas – jie turi pateikti GPM308 deklaracijas. Pajamas už praėjusį mokestinį laikotarpį privalėjo deklaruoti apie 152 tūkst. apskrities mokesčių mokėtojų, iš jų, naujausiais duomenimis, deklaravo 136 tūkst. Likusių deklaracijų mokesčių administratorius kol kas laukia, o šiomis dienomis priminimai pasiekė per 1,5 tūkst. Kauno apskrities gyventojų.

„Deklaravimo terminas jau pasibaigė, tačiau kasdien vis dar sulaukiame gyventojų 2018 m. gautų pajamų deklaracijų. Užmaršūs mokesčių mokėtojai, privalantys pateikti šias deklaracijas, sulaukia VMI raginimų – tokius priminimus Kauno apskrityje šiomis dienomis gavo daugiau nei 1,5 tūkst. gyventojų. Priminimai deklaruoti ir informaciniai pranešimai, skirti gyventojams, yra talpinami Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) bei siunčiami nurodytu e. paštu, o jo nenurodžius – paštu mokėtojo deklaruotos gyvenamosios vietos adresu“, –  teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, akcentuodama, kad patogiausia deklaruoti e. būdu, naudojantis EDS. 

VMI primena, kad iki š. m. gegužės 2 d. deklaracijas privalėjo pateikti tie gyventojai, kurie pernai vykdė individualią veiklą su pažyma ar buvo įsigiję verslo liudijimus (net ir tuo atveju, jei negavo pajamų), pardavė trejus metus nuosavybėje neišlaikytą transporto priemonę ar dešimt metų nuosavybėje neišlaikytą nekilnojamąjį turtą, gavo nuomos pajamų iš gyventojų ar bet kokių pajamų iš užsienio valstybių ir kt.

Deklaruoti pajamas turėjo ir gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl šios priežasties jie privalėjo perskaičiuoti metinį NPD. Kaip ir anksčiau, deklaruoti pajamas turėjo mokesčių mokėtojai, kuriems buvo privalu pateikti turto deklaracijas dėl jų pačių ar sutuoktinių užimamų pareigų (politikai, valstybės tarnautojai, kt.), taip pat individualių įmonių savininkai ir mažųjų bendrijų bei ūkinių bendrijų nariai, gavę pajamų iš šių įmonių ar bendrijų.

VMI pažymi, kad pranešimai siunčiami ir tiems gyventojams, kurie pajamas yra deklaravę, tačiau jų deklaracijose mokesčių administratorius randa neatitikimų arba turi klausimų dėl pateiktų duomenų.  

VMI duomenimis, visoje šalyje už 2018 m. mokestinį laikotarpį pajamų deklaracijas iš viso pateikė 1 mln. 322 tūkst. gyventojų. Daugiau nei 697 tūkst. mokesčių mokėtojų pateikė deklaracijas su grąžintina GPM suma, jiems buvo grąžinta beveik 110 mln. eurų GPM permokų. Beveik 379 tūkst. Lietuvos gyventojų pateikė deklaracijas su mokėtina GPM suma, jie turėjo sumokėti 172 mln. eurų GPM.

Visą aktualią informaciją apie 2018 m. gyventojų pajamų ir turto deklaravimą gyventojai gali rasti VMI interneto svetainėje, skiltyje „2018 m. pajamų ir turto deklaravimas”, konsultuotis su mokesčių specialistais įvairiais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 260 5060.  VMI Mokesčių informacijos centro trumpuoju telefonu 1882 teikiamos konsultacijos įrašomos ir yra lygiavertės rašytinėms.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close