Lauktuvių – perversmą galintis sukelti vaistas. Akušerės-ginekologės Daivos Bartkevičienės komentaras apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją

Nors ir su tam tikromis išlygomis, tai vaistas nuo vienos dažniausių piktybinių ligų – gimdos kaklelio vėžio, galintis pakeisti daugelio moterų likimą. Tokią žinią iš neseniai Varšuvoje vykusio medicinos specialistų simpoziumo parvežė „Medicinos diagnostikos ir gydymo centro“ gydytoja akušerė-ginekologė doc. med. dr. Daiva Bartkevičienė. Pasak jos, naujausia klinikinė praktika rodo, kad su viena baisiausių moterų ligų galima kovoti pasitelkus gelį.

„Gimdos kaklelio vėžys – antra dažniausiai pasitaikanti moterų piktybinė liga po krūties vėžio, kasmet Europoje nusinešanti apie 15 tūkst. gyvybių, o tai yra beveik pusė diagnozuojamų šios ligos atvejų per metus. Jau žinoma, kad vienas didžiausių rizikos veiksnių šiai ligai vystytis yra žmogaus papilomos virusas (ŽPV), kurio sukeltos lytinių takų infekcijos siejamos net su 99 proc. gimdos kaklelio vėžio atvejų. Dėl to mokslininkai ir gydytojai nuolat ieško būdų, kaip ne tik efektyviai kovoti su jau pažengusia liga, bet ir kuo anksčiau užkirsti kelią jos išsivystymui. Šią vasarą Varšuvoje pristatyta Ispanijos specialistų patirtis klinikinėje praktikoje taikant „Papilocare“ gelį, kuris paspartina ŽPV viruso pasišalinimą iš lytinių takų, taip užkirsdamas kelią galimam gimdos kaklelio vėžio vystymuisi šiam dar nė neprasidėjus“, – pasakoja D. Bartkevičienė.

Pasak jos, tokia praktika Lietuvoje – naujovė ir kol kas nėra vietinės patirties, tačiau užsienio kolegų pateikti pavyzdžiai rodo daug žadančių rezultatų, galinčių sukelti reikšmingų pokyčių gimdos kaklelio vėžinių ligų prevencijos srityje. Gydymas natūraliu makšties geliu skiriamas pacientėms, kurioms nustatytas teigiamas ŽPV testas ir norima paspartinti šio viruso pasišalinimą arba siekiant pagreitinti gimdos kaklelio audinių gijimą nustačius jų pakitimų, taip pat siekiant pagerinti gimdos kaklelio epitelizaciją ir atkurti natūralią makšties mikrobiotą.

„Ilgą laiką vienintelė rekomendacija moterims, kurioms per patikrinimą buvo aptikta nežymių arba neaiškios kilmės plokščialąstelinių intraepitelinių gimdos kaklelio pakitimų, tebuvo stiprinti imunitetą ir stebėti situaciją. Toks neapibrėžtumas jau pats savaime moterims sukelia stresą, o bėgant laikui nerimas dėl sveikatos ir baimė tik stiprėja. Taigi, įvykęs postūmis ir galimybė imtis aktyvaus gydymo vos aptikus pakitimų ar nustačius teigiamą ŽPV testą, gali iš esmės pakeisti vienos pavojingiausių moterų ligų prevenciją“, – sako gydytoja.

D. Bartkevičienė atkreipia dėmesį, kad ŽPV infekcija yra viena dažniausiai lytiškai plintančių infekcijų. Tiek moterų, tiek vyrų genitalijų, taip pat kvėpavimo ir burnos gleivinėse randama daugiau kaip 40 ŽPV tipų, kurie gali sukelti įvairių susirgimų.

Anot gydytojos, nuo ŽPV nėra apsaugotas nė vienas. „Šis virusas taip plačiai paplitęs, jog skaičiuojama, kad lytiškai aktyvūs žmonės bent kartą gyvenime yra juo užsikrėtę, net ir tie, kurie turėjo tik vieną lytinį partnerį, nepriklausomai nuo žmogaus seksualinės orientacijos. Be to, ŽPV plinta ne tik lytinio akto metu, bet ir per manualinį-genitalinį kontaktą, odą ir jos mikropažeidimus. Negana to, ŽPV infekuota gimdyvė gimdydama gali perduoti šį virusą ir naujagimiui“, – sako D. Bartkevičienė. Ji pastebi, kad ŽPV užsikrėtę asmenys dažnai nejaučia jokių simptomų, tačiau vis tiek gali perduoti virusą kitiems.

Daugeliu atvejų, esant gana stipriai imuninei sistemai, žmogaus organizmas sugeba pats įveikti šį virusą be papildomo gydymo. Tačiau kai kurių moterų ir vyrų organizme šis virusas išlieka ilgesnį laiką ir sukelia lėtinį uždegimą ar kitų sveikatos sutrikimų. „Organizme esantis ŽPV per ilgą laiką gali sukelti gimdos kaklelio epitelio displaziją ir anomalių, t. y. nenormalių, ląstelių augimą, kurios gali išsivystyti į vėžinę ligą. Beje, tai aktualu ne tik moterims, nes ŽPV siejamas ir su varpos, išangės, tonzilių, liežuvio onkologinėmis ligomis“, – teigia gydytoja.

Anot D. Bartkevičienės, svarbų vaidmenį vaidina profilaktiniai patikrinimai. Jų metu galima aptikti dar ikivėžinius pakitimus ir užkirsti kelią galimam ligos vystymuisi. Ginekologė pastebi, kad didesnę tikimybę užsikrėsti ŽPV turi jaunesnio amžiaus moterys. Pasak jos, tam įtakos turi tai, kad jaunų moterų organizmas turi silpnesnį vietinį imuninį atsaką, o gimdos kaklelio transformacijos zona jautresnė įvairiems aplinkos veiksniams, taigi sukuriamos palankios sąlygos ŽPV virusui patekti į šią zoną. Nors su amžiumi tikimybė užsikrėsti ŽPV mažėja, didėja tikimybė, kad į organizmą patekęs virusas jame išliks ilgiau.

Gydytojos teigimu, kiekviena moteris ir vyras turi rūpintis savo sveikata ir reguliariai tikrintis, o pastebėję pokyčių neatidėlioti ir kreiptis į gydytoją.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close