home Laisvalaikis Alyvuogių nauda mūsų sveikatai

Alyvuogių nauda mūsų sveikatai

Liepos 4-ąją Birštono „Carito“ namuose vyko paskaita ir alyvuogių aliejaus degustacija. Paskaitą skaitė ir kvietė degustuoti alyvuogių aliejaus žinovė Liana Davletšina. Ji – vienintelė Lietuvoje profesionali alyvuogių aliejaus degustuotoja ir someljė.

Alyvuogių aliejaus žinovė dalijosi savo patirtimi ir žiniomis apie aliejaus naudą mūsų organizmui, sveikatai ir kai kurių ligų prevencijai.

Susirinkusiems buvo siūloma paragauti ir pauostyti alyvuogių aliejaus, kad galėtume pajusti jo kvapą ir skonį. Žinoma, mums, nelabai išmanantiems aliejaus subtilybes, skonio savybės mažai skyrėsi. Aišku, tai visai kitaip junta aliejaus žinovas, kuriam svarbu ne tik spalva, kvapas, bet ir kiti poskoniai.

L. Davletšina paminėjo, kad pasaulyje auginama per 2700 alyvuogių veislių. Aliejus gali būti gaunamas iš vienos ar kelių alyvuogių veislių, o kaip tai daryti, nusprendžia pats gamintojas.

Alyvuogių aliejaus žinovė pasakojo, kad kasmet išleidžiama knyga, kurioje aprašoma 500 geriausių alyvuogių ūkių, įvertintų 98 iš 100 balų.

Ekstra klasės alyvuogių aliejus gaminamas iš žalių, nesunokusių alyvuogių. Tik nuskynus iškart spaudžiamas aliejus, uogos turi būti stangrios, šviežios, nepažeistos. Pats naudingiausias ir sveikiausias tas alyvuogių aliejus, kai juntamas jo aštrumas ir kartumas, jis tada turi daug vitaminų, mineralų. Alyvuogių aliejuje esantys antioksidantai stabdo senėjimo procesą, t.y. neleidžia organizmui oksiduotis.

Tai kas gi yra alyvuogių aliejus? Tai – unikalios cheminės sudėties augalinės kilmės riebalai, kuriuose dominuoja nesočiosios riebalų rūgštys (omega-9 ir kt.), polinesočiosios bei nedidelis kiekis sočiųjų riebalų rūgščių. Proporcijos priklauso nuo aliejaus kokybės.

L. Davletšina paminėjo, kad Lietuvoje ekstra klasės aliejaus suvartojama nedaug. Norint pajusti alyvuogių aliejaus naudą organizmui, reikėtų per metus suvartoti apie 50 litrų vienam asmeniui, kaip tokiose šalyse kaip Italija ir Ispanija.

Nuo kokių ligų gali padėti alyvuogių aliejus?

Kaip paaiškino L. Davletšina, alyvuogių aliejaus rekomenduojama vartoti norint išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, įvairių rūšių vėžio, kaulų retėjimo, diabeto, nutukimo, cholesterolio, turint virškinimo problemų. Aliejus turi antioksidacinį poveikį, malšina skausmą ir priešuždegiminius procesus. Geriausia vartoti šviežią alyvuogių aliejų, dar nevalgius.

Ypač tyras alyvuogių aliejus būna labai mažo rūgštingumo, pagaminto iš žaliųjų alyvuogių nesiekia net 0,5-0,2. Tokį aliejų galima kaitinti beveik iki 240 laipsnių. Rūgštingumas labai svarbus kepimo procesui. Kaitinant aliejų antioksidantai apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų susidarymo. Kuo kokybiškesnis aliejus, tuo saugiau kepti. Rafinuoti aliejai yra žalingi žmogaus organizmui ir jų vartoti žinovė nerekomenduoja. Tik bėda, kad ypač tyri alyvuogių aliejai yra brangūs...

Alyvuogių aliejų rekomenduojama laikyti tamsiuose buteliuose kambario temperatūroje.

Daug įdomaus sužinojome apie alyvuogių spaudimą bei laikymą, naudojimą ir kokybę.

Dar L. Davletšina pasakojo ir apie daugelio mūsų mėgstamas juodas ir žalias alyvuoges. Pasirodo, juodų alyvuogių gamtoje iš viso nebūna. Juoda spalva gaunama žalias alyvuoges laikant sūryme su kitomis medžiagomis, kurios yra netgi nuodingos.

VšĮ „Tėviškės namų“ atstovas Eimantas Stoškus dalijosi sveikos gyvensenos mitybos paslaptimis ir pristatė sveikuolišką produkciją, vartojamą su alyvuogių aliejumi. Su malonumu visi ragavo valgomosios rietmenės košės, pagardintos aliejumi ir uogų milteliais.

„Tėviškės namų“ bendruomenė rekomenduoja tonizuojamąją dvigubos fermentacijos siauralapio gauromečio arbatą, kuri papildo organizmą vitaminais, saugo nuo peršalimo ligų, padeda išvengti ir gydo gastritą bei skrandžio opas, vartojama priešvėžinių susirgimų profilaktikai.

„Tėviškės namų“ krautuvėlėje galima įsigyti įvairių vaistinių arbatų ir natūralių maisto produktų. Pasak E. Stoškaus, bendruomenės specializuotos krautuvėlės tikslas – ne tik pateikti kuo daugiau natūralių sveikatai palankių produktų, vaistažolių ir jų preparatų, bet ir patarti, kaip juos vartoti.

Štai, arbata „Žara“ vartojama cholesterolio mažinimui, „Darna“tinka po chemoterapijos ir kt.

O limfos apytaką gerina arbata „Styler Tea“ (gaminama Vengrijoje). Arbatos sudėtyje esanti afrikinio medžio lapačio žievė lemia medžiagų apykaitą skatinančias savybes. Ši arbata gerina limfos apytaką, šalina iš organizmo šlakus, skysčio perteklių, mažina apetitą.

Paskaitos dalyviai galėjo paragauti ne tik rietmenės košės, bet paskanauti arbatų, o norintys ir įsigyti.

Savo produkcija „Tėviškės namų“ krautuvėlė prekiauja mugėse, rengia sveiko maisto edukacijas, skaito paskaitas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close