20-ojo„Nemuno galiūno“ čempionato nugalėtojas – Vidas Blekaitis

Liepos 6-ąją, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo arba Valstybės dieną, Birštone kasmet vyksta tarptautinis „Nemuno galiūno“ turnyras. Šiemet šis sportinis renginys, kuriuo pažymima iškili mūsų valstybės diena, Birštono vasaros estradoje vyko jau 20-tą kartą.

Po Birštono savivaldybės mero pavaduotojo Vyto Kederio sveikinimo kalbėjęs „Nemuno galiūno“ iniciatorius, Birštono stipriausias ir galingiausias žmogus Vidas Blekaitis prisiminė pirmus turnyrus ir jų dalyvius, kaip reikėjo turnyrams ruoštis, kokias sugalvoti rungtis.

Pristačius visus 10 dalyvaujančių stipriausių Europos šalių vyrų –

 svečius Robertą Cyrwus (Lenkija), Mihkel Raadik (Estija), Didzis Zarinč (Latvija), Jevgenijų Savčenko (Baltarusija), Olegą Pylypiak(Ukraina) ir Lietuvos žinomus stipruolius Luką Mataitį (Radviliškis), Dainių Repšį (Rokiškis), Donaldą Andriulį (Kaišiadorys), Mindaugą Jarą (Vilnius) ir Vidą Blekaitį (Birštonas), buvo sugiedota „Tautiška giesmė“, o birštonietis Vidas Blekaitis aplink aikštę žingsniavo nešdamas valstybinę vėliavą.

Pirmąją rungtį – rąsto kėlimą pagal ištrauktus burtus teko pradėti Lukui Mataičiui, po jo į kovą stojo Vidas Blekaitis.

Rąsto kėlimo rungtyje geriausiai pasisekė galiūnui iš Lenkijos Robertui Cyrwus, kuris 170 kg rąstą pakėlė 7 kartus. 160 kg sveriantį rąstą 6 kartus pakelti pavyko dar trims stipruoliams: Vidui Blekaičiui, Olegui Pylypiak ir Didzisui Zarinč.

Antroji rungtis buvo ir įdomi, ir sunki, mat reikėjo traukti sunkiasvorį vilkiką. Sunku pasakyti, kas lemia sėkmę, tačiau šioje rungtyje geriausiai pasirodė Dainius Repšys. Vidas Blekaitis buvo antras, o lenkas Robertas Cyrwus – trečias.

Po dviejų rungčių paaiškėjo lyderių trejetas – lenkas Robertas Cyrwus buvo surinkęs 18 taškų, Vidas Blekaitis – 17, o Dainius Repšys – 13,5 taško. Vidui reikėjo rimtai susirūpinti, nes svečias iš Lenkijos lipo ant kulnų. Beje, iki pat turnyro pabaigos išliko intriga – kam atiteks „Nemuno galiūno“ titulas ir taurė.

Kaip ir ankstesniais metais, V. Blekaičiui gerai sekasi laikyti karaliaus Mindaugo kalaviją. Taigi, ir šį kartą 36 kg sveriantį ginklą ištiestoje rankoje jis išlaikė ilgiausiai – 27 sek. Antras šioje rungtyje buvo R. Cyrwus, trečioje vietoje liko D. Repšys.

Ko gero, sunkiausia rungtis buvo „pritūpimai su svoriu“. Ši rungtis mūsų galiūnui V. Blekaičiui nebuvo sudėtinga ir sunki, nes 330 kg svorį jis pakėlė ir pritūpė 6 kartus. Ši rungtis ir leido į priekį „išsimušti“ V. Blekaičiui, nes pagrindinis jo varžovas R. Cyrwus platformą iškėlė tik 2 kartus. Ukrainos atstovas Olegas Pylypiak tai padarė 5 kartus, Mihkel Raadik iš Estijos ir Didzis Zarinč – po 4 kartus. Kitiems galiūnams svoris buvo sumažintas iki 260 kg ir jų rezultatai nebuvo įspūdingi.

Daugeliui pasirodė sunki rungtis nužingsniuoti 20 m su 420 kg naščiais. Užduotis – kuo daugiau nueiti ir greičiau įveikti trasą.Pirmas pabandęs su tokiu kroviniu įveikti distanciją buvo M. Jaras. Deja, jam pavyko nužingsniuoti tik 1,50 m. Gerai sekėsi šioje rungtyje ir V. Blekaičiui, tačiau lenkas R. Cyrwus buvo dar greitesnis ir pademonstravo puikų rezultatą (10,47) . Antroje vietoje liko latvis D. Zarinč, o V. Blekaitis buvo trečias.

Birštoniečiai, kurie palaikė savąjį galiūną V. Blekaitį, su nerimu laukė galutinių rezultatų paskelbimo. Labai jau pavojingai prie jo buvo priartėjęs Lenkijos galiūnas ir, kaip parodė rezultatai, juos skyrė tik pora taškų. V. Blekaitis iš viso surinko 45 taškus, o jo konkurentas – 43 taškus. Trečią garbingą vietą laimėjo svečias iš Ukrainos O. Pylypiak.

Ketvirtąją vietą užėmė D. Zarinč (32,5 taško), penktąją – D. Repšys (30,5), šeštąją – M. Raadik (30 taškų), septintąją – L.Mataitis (18,5 taško), aštuntąją – J. Shavchenko (18 taškų), devintąją – D. Andriulis (12, taškų), o dešimtoje vietoje liko vilnietis M. Jaras.

Žiūrovus ir galiūnus pertraukėlių metu linksmino dainininkė Ella.

Prieš teikiant apdovanojimus nugalėtojams buvo prisiminta, kad prieš 20 metų vykusį pirmąjį „Nemuno galiūno“ turnyrą laimėjo taip pat birštonietis V. Blekaitis. Tradicija – svarbus veiksnys. Be to, namuose ir sienos padeda, o tuo labiau – žiūrovų palaikymas. Nugalėtojams apdovanojimus įteikė Birštono savivaldybės mero pavaduotojas V. Kederys ir Sporto centro direktorius Saulius Smailys. „Nemuno galiūno“ nugalėtojas V. Blekaitis buvo apdovanotas žinomo mūsų krašto medžio drožėjo ir renginio rėmėjo Algimanto Sakalausko sukurta medine, išskirtinio dizaino taure. Antros ir trečios vietų laimėtojai gavo taip pat tokias, tik kiek mažesnes taures.

Kaip pajuokavo renginį vedęs Vitalijus Cololo, tokios taurės jau bus neįmanoma kur nors pamiršti…

Kiti turnyro dalyviai buvo apdovanoti maisto papildais.

Galiūnų turnyrą organizavo Birštono sporto centras ir VšĮ „Birštono ąžuolas“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close