Liepos 4-ąją Birštono kurhauze vyko ypatingas renginys – teatrinė-muzikinė impresija „Lietuviškų romansų vainikas“. Renginyje dalyvavo aktorė, renginių režisierė Virginija Kochanskytė, pianistė Edita Zizaitė ir dainininkė Giedrė Zeicaitė. Tai vienas iš projekto „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai vakarai Birštone 2019“ vakarų.

V. Kochanskytė pradėdama renginį, skirtą lietuviškiems romansams, nukeliavo į praeitį ir prisiminė, kaip radosi lietuviški romansai. Manoma, kad romansai yra kilę iš viduramžių Ispanijos, vėliau jie pasklido ir prigijo Italijoje, Prancūzijoje ir ypač Rusijoje. Kažkas yra sakęs, kad rusų romansas – meilės gramatika. Lietuviškas romansas sušvytėjo Juozo Naujalio, Česlovo Sasnausko, Juozo Gruodžio, Balio Dvariono kūryboje.

„Daugelio iš mūsų gyvenimo kelias prasidėjo nuo samanotos bakūžės, nuo romantiškų kaimo vakarų, kur pavasarį kaleno gandrai, kur kvepėjo liepų žiedai“, – sakė V. Kochanskytė.

Romantika, nostalgija kaimo ir gamtos grožiui atsispindėjo ir kūryboje. Nemažai kaimo jaunimo išvyko į miestus, o čia juos pasivijo romantiškas ilgesys, kuris virto eilėmis, dainomis.

Romansai pirmiausia paplito Kaune. Kompozitorių, poetų, rašytojų namuose burdavosi grupelės žmonių, neabejingų muzikai, dainoms. Pasak V. Kochanskytės, Aleksandro Kačanausko dukra savo prisiminimuose minėjo, kad jų namuose visada skambėjo daug muzikos. Juk ir tėtis, ir mama dainuodavo – tad užgrodavo nuostabus šeimyninis duetas.

Tuo metu Kaune buvo gerai žinomi Aleksandras Jakštas, Maironis, J. Naujalis, A. Kačanauskas , L. Gira, V. Krėvė, K. Binkis ir daug kitų žymių žmonių, poetų ir dramaturgų, kurie rinkdavosi į „Konrado“ kavinę. Ten vyko literatūriniai skaitymai, diskusijos, buvo dainuojama, o kartais ir šokama. Taigi to meto meno žmonės mokėjo dar ir linksmai ūžti, šokti čarlstoną ir fokstrotą…

Birštono kurhauze vykusiame literatūriniame vakare skambėjo lietuviški romansai, dainos bei eilės, buvo prisimenami žymūs Lietuvos kompozitoriai, kurie parašė muziką, ir poetai, kūrę eiles puikiems mūsų romansams. Visą to meto nuotaiką puikiai perteikė viešnios iš sostinės.

Už gražų renginį ir puikią nuotaiką Birštono viešosios bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė padėkojo atlikėjoms ir visiems susirinkusiems į renginį.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close