„Tautiška giesmė“ skambėjo jau dešimtą kartą

Liepos 6-ąją Lietuvos gyventojai ir įvairiausiose pasaulio vietose gyvenantys lietuviai dešimtą kartą vienu metu 21 val. iškilmingai giedojo „Tautišką giesmę“.

Galima drąsiai sakyti, kad Karaliaus Mindaugo karūnavimo arba Valstybės dieną giedamas tautos himnas – graži ir prasminga Lietuvos žmonių sukurta ir dešimtmetį besitęsianti tradicija. Mes tuo didžiuojamės, nes esame vienintelė tauta pasaulyje, kuri kasmet tą pačią valandą kartu gieda savo šalies himną, kuris apskrieja visą Žemės rutulį.

Karalius Mindaugas buvo vienintelis karūnuotas Lietuvos valstybės karalius, iškilmingai vainikuotas 1253 metų liepos 6 dieną. Šis jo karūnavimas užbaigė valstybės kūrimą, o Lietuvą pripažino to meto pasaulis.
Kaip ir daugelį metų, birštoniečiai ir kurorto svečiai,minėdami šią visai Lietuvai svarbią datą, liepos 6-ąją, rinkosi prie Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytauto paminklo, Vytauto kalno papėdėje. Daugelis buvo pasipuošę tautiniais rūbais, turėjo rankose Valstybines vėliavas. Liepos 6-osios vakaras buvo itin ramus, jaukus ir iškilmingas, jautėsi visų čia susirinkusių žmonių bendrumo jausmas. Vieni buvo įsitaisę grupelėmis ant pievutės, kiti – su šeimomis, su vaikais gražiai leido laiką bendraudami tarpusavyje.

Iki pat 21 val. prie Nemuno skambėjo lietuviškos dainos, kurias atliko folkloro ansamblis „Raskila“, vadovaujamas Romos Ruočkienės.

Kaip niekad gausiai susirinkusius giedoti „Tautišką giesmę“ sveikino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, primindama šios dienos reikšmę dabartiniam mūsų gyvenimui.

21 val. „Tautišką giesmę“ pradėjo Kauno Prisikėlimo bazilikos choras „In Vivo Dei“, kuris vėliau atliko dar keletą savo repertuaro dainų.

Birštone paminint Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną vyko 20-asis tarptautinis galiūno turnyras „Nemuno galiūnas“, o Birštono Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už Lietuvą ir vyko sakralinės muzikos festivalio „Gaudete Birštonas“ koncertas, kuriame dalyvavo dainininkė Inesa Semėnaitė-Rutkauskienė ir saksofonininkas Kasparas Bagdonas.

Gražus ir jaukus vakaras tęsėsi, nes nemažai žmonių panoro pažiūrėti po atviru dangumi demonstruojamą Donato Ulvydo filmą „Valstybės paslaptis“.

2019-ieji Lietuvai ypatingi ir tuo, kad balandžio mėnesį LR Seimas paskelbė liepos 6-ąją ne tik Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo, bet ir „Tautiškos giesmės“ diena.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close