Ir kaime galima rasti įdomių užsiėmimų ir veiklų
Prieš porą metų, kai lankiausi pas Jiestrakyje gyvenančią Verutę Murauskienę, tada ji savo darže augino visą kolekciją, per 100 veislių, pupelių. Dabar Verutė pupelių asortimento nebeplečia, augina daugiausia savo reikmėms tik apie 30 veislių pupelių, pupų, pupuolių. Tai kuo dabar užsiima ši darbšti ir kūrybinga moteris?
Kaip ir reikėjo tikėtis, gražią ir saulėtą birželio pabaigos dieną Verutė su vyru ir sūnumi darbavosi darže. Juk čia visko tiek daug: žaliuoja lysvė braškių, kur gausu didelių ir raudonų uogų, ant sieto sienos kabo lauko agurkų kekės, lysvėse auga įvairiaspalvės cukinijos ir moliūgai, žaliuoja česnakai, žydi bulvės, jau didelės užaugo ir morkos. Gale daržo – nemažas plotelis šilauogių. Sunokusių dar labai nedaug, bet derlius, atrodo, bus gausus.
Vyras Antanas ir sūnus Kaziukas įrenginėja dar vieną lysvę, kurioje bus sodinamos šilauogės. Vyrai iškastą tranšėją padengia vielos tinklu, kad šilauogių šaknų nepažeistų kurmiai.
Verutės daržas klesti kaip ir prieš porą metų. Čia viskas taip gražiai auga, kad atrodo, jog sausros kaip ir nebūta. Tačiau Verutė sako, jeigu nori, kad augalai būtų gražūs, o derlius geras, reikia prižiūrėti ir laistyti. Tiesa, šeimininkė patikina, jog mineralinių trąšų nepila, o stengiasi apsieiti su žolių raugais ar srutomis, kuriomis, atskiedus vandeniu, laisto daržoves.
Pupelių kolekcijos neplečia
V. Murauskienė keletą metų rinko ir kolekcionavo įvairių veislių pupeles. Apie kiekvieną veislę viską užrašė. Tik dabar jau nemato prasmės plėtoti pupelių auginimą. „Mūsų žmonės mažai domisi pupelėmis, nors jos yra labai vertingas ir maistingas produktas. Turguje prekiauti irgi neapsimoka, nes pirkėjai mažai apie jas žino. Sako, kad juodos ar tamsios neskanios, kad būna juodos ir išvirusios“, – sako Verutė.
Iš tiesų, tai skonio reikalas, kokias pupeles valgyti. Vieniems patinka baltos, kitiems – margos. Tačiau Verutė dabar nusprendė daugiau dėmesio skirti šilauogėms, kurios jos sode puikiai pritapo ir šakos linksta nuo gausaus derliaus. Reikia ieškoti rinkos, kur bus galima realizuoti šias skanias ir labai naudingas žmogaus sveikatai uogas.
Verutė, kaip ir anksčiau, mėgsta eksperimentuoti. Nemažai receptų randa internete, juos patobulina ir pritaiko gamindama ar konservuodama daržoves.
Domisi natūraliais saldumynais
Moteris savo sode augina nemažai uogų, iš kurių galima paruošti ne tik uogienių, sirupų ar sulčių, bet sudžiovinti, pasidaryti natūralių saldainių. Tačiau dabar Verutė sumanė dar įdomesnį gaminį. Internete radusi receptą, jį patobulino ir iš uogų ar vaisių pradėjo gaminti išklotines. Pirmiausia reikia uogas sumalti, susmulkinti, vėliau supilti plonu sluoksniu ant kepimo popieriaus ir džiovykloje išdžiovinti. Pakankamai sausą gaminį belieka suvynioti į ritinį ir supjaustyti norimo dydžio gabaliukais. Tokį skanėstą Verutė gamina iš braškių, serbentų, rabarbarų, slyvų. Tai natūralus, skanus ir saldus gaminys be jokio papildomo cukraus. Labai rekomenduojama vaikams, bet tinka ir suaugusiesiems. Tiesa, Verutė apgailestavo, kad vyšnias užpuolė varnėnai ir per keletą minučių nunešė visas uogas…
Verutė rodo pradedamas gaminti čiurchelas, kurios daromos iš įvairių riešutų, jas „apauginant“ vynuogių sultimis. Tačiau moteris sako, jog tam panaudos ne tik tradicines vynuogių sultis, bet ir kitų uogų sultis. Juk kiekvieną receptą galima interpretuoti ir tobulinti. Dabar darbo pradžios laukia tik suverti riešutų karoliai…
Dar Verutė ruošiasi gaminti nugą. Jau turi pasiruošusi susmulkintų kepintų riešutų. Nuga – tai tradicinis Rytų šalių skanumynas iš cukraus, medaus, kiaušinių baltymų ir kepintų riešutų, pridedant įvairių priedų skoniui išgauti. Kokią nugą pagamins Verutė, dar neaišku, bet jau turi pasiruošusi įvairių riešutų ir sėklų jos gamybai. Šiai moteriai išradingumo ir kūrybos netrūksta, jai gali pavydėti ne viena jauna moteris.Kol kas sveikata nesiskundžianti moteris visada ką nors naujo sugalvoja ir tuoj pat pradeda įgyvendinti. Savo idėjomis ji jau sudomino ir savo septynmetę anūkę Rugilę, kuri vasaromis vieši kaime. Rugilė padeda močiutei smulkinti riešutus, ruošti uogas ir labai mėgsta močiutės darže išaugintas bulves bei agurkus. Mergaitė įsitikinusi, kad jos močiutė pati geriausia ir sumaniausia, nes kartu su ja kepa labai skanius keksiukus su kisieliumi ir daro kitus labai įdomius darbus, kurie labai patinka anūkėlei. Kitas anūkėlis, darželinukas Ignas dar nieko nepadeda, tačiau irgi labai mėgsta senelių sodo ir daržo gėrybes bei žaisti kieme smėlio krūvoje.
„Reikia galvoti, kuo dar verstis, kad galėtume gauti ir pajamų. Juk pensija maža, vos 150 eurų ir jos nedidina. Išauginau 5 vaikus, tai dar gaunu virš 100 eurų. Bet tiek neužtenka norint pragyventi. Reikia ir tvorą užtverti, kad kaimynų gyvuliai daržo neniokotų, svetimi šunys palaidi po kiemą nelakstytų, reikia ir naujesnio televizoriaus. Viskam reikia pinigų, kad pradėtum kažką daryti“, – sako pašnekovė.
Sode auga ir spanguolės
Murauskų sode auga visko. Čia ir riešutais gausiai aplipę riešutmedžiai, šilauogės, lysvė spanguolių, bruknių, darže lysvė iš sėklų išaugintų gražiausių žemuogių. Šeimininkė sakė, jog pereitais metais iš nedidelio plotelio spanguolių pririnko 4 kibirus uogų. Auga nemažai serbentų, aviečių, juodųjų aviečių, agrastų ir dar kitokių uogų. O prieskonių užauga „Verutės darželyje“.
Šeimininkė visada turi puikių minčių, kaip vienas ar kitas uogas panaudoti, sugalvoja, ką iš jų galima pagaminti skanaus ir sveiko, kad būtų galima valgyti ir vaikams, ir vyresnio amžiaus žmonėms.
„Jeigu ko nors neturiu, o noriu, arba sugalvoju, tai būtinai turiu padaryti“, – šypsodamasi sako pašnekovė.
Natūralūs prieskoniai auga darže
Verutė kiekvienais metais priaugina savo darže paprikų, baklažanų, salierų, morkų, burokėlių, svogūnų ir česnakų. Iš kai kurių gamina prieskonių rinkinius, kurie šeimininkėms labai praverčia žiemos metu, kai šviežių daržovių ne tiek jau daug.
Paprastai vasaros pabaigoje Verutė konservuoja įvairiais būdais agurkus, pomidorus, Jau dabar moteris rodo agurkus, užkonservuotus su ciberžole, sūdytus savo sultyse. Viską, ką randa receptų knygose ar internete, pati išbando ir tik tada gali siūlyti kitiems.
Rūsio lentynose gausu įvairiausių gėrybių. Uogienės, džemai, sultys, sirupai, marinuotos paprikos, netgi pienių medaus yra. Sunku suskaičiuoti ir susigaudyti visoje toje gausybėje. Ir prieskoniai, ir įvairiausios daržovės auga čia pat, darže. Pasak Verutės, jai malonu, kad darže visko pilna. Ir augalai (daržovės) ne tik auga, bet tiesiog klesti. Matyt, dėl to, kad moteris mėgsta tai, ką daro, ir tai daro iš visos širdies.
Visa daržo ir sodo priežiūra reikalauja daug dėmesio ir laiko, Tačiau kai užsiimi širdžiai miela veikla, galvoje vis gimsta ir naujų idėjų bei sumanymų.
Dar pradėjo daryti vazas
Rūsyje Verutė dar turi įsirengusi dirbtuves, kur gamina vazonus iš cemento. Moteris pažymi, kad jeigu ką pamato įdomaus ir tai ją „užkabina“, būtinai turi padaryti. Taip buvo ir su šiais vazonais, kuriais jau papuošė savo namų aplinką.
„Pamačiau, perskaičiau ir padariau. Nieko čia sunkaus nėra. Iš pradžių kaip pagrindą paėmiau megztą žieminę kepurę. Ir štai, pažiūrėkit, kaip neblogai gavosi“, – sako Verutė, rodydama savo kūrinį.Taigi pasitvirtina patarlė: „Ne šventieji puodus lipdo“…
Vieni skundžiasi, kad kaime nėra ką veikti, kuo užsiimti. Verutė tuo netiki. Ji turi tiek daug darbų, kad nejučia susimąstai, kada gi ji miega? Daržas išpuoselėtas, daržovių ir vaisių atsargų pilnas rūsys, sode pilna uogų ir riešutų…Dar kieme žydi gražiausios gėlės, kurioms taip pat reikia dėmesio.
Produkciją galima realizuoti tik mugėse
Tai, ką turi prigaminusi ir ką dar ruošiasi gaminti, gali būti parduodama tik mugėse, nes paprastame ūkiniame turguje parduoti sunku. Sūnus siūlo įsikurti ir internetinę parduotuvę. Galima tikėtis, kad nemažai mamyčių, kurios gyvena sveikai ir to moko vaikus, tikrai susidomės natūraliais saldumynais. Šie natūralūs saldumynai tinka įvairaus amžiaus žmonėms, taip pat sergantiesiems diabetu.
Verutė rodo paruoštas gražias dėžutes, į kurias planuoja fasuoti vaisių ir uogų išklotines, taip pat galvoja, kaip reikės supakuoti kitus skanėstus – čiuchelas ir nugą.Tai puiki dovanėlė vaikams ar einant į svečius, tiks prie kavos ar arbatos.Taigi, ką gamina ir siūlys kitiems Verutė, gal pamatysime artimiausiose mugėse mūsų rajone, o gal jų galės paskanauti ir kitų rajonų gyventojai.Baigiantis mūsų susitikimui, pavaišinta Rugilės ir Verutės keptais keksiukais, išprašiau ir receptą. Taigi, galite pabandyti pasigaminti ir jūs.
Keksiukai su kisieliumi
250 g kisieliaus, 3 šaukštai miltų, 3 kiaušiniai, 200 g sviesto ar margarino ir kokių nors uogų.
Pirmiausia išplakti kiaušinius, suberti išsijotus miltus, supilti kisielių ir gerai išmaišyti, po to supilti ištirpintą sviestą ar margariną. Dar kartą gerai išmaišyti, sudėti uogas ir vėl išmaišyti. Tada masę supilti į keksiukų formeles ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie pusę valandos.