Kitais metais mūsų namus pasieks išmanieji skaitikliai

2020 m. pabaigoje ESO (Energijos skirstymo operatorius) planuoja pradėti diegti išmaniuosius skaitiklius, kurie, kaip teigia ESO specialistai, duos ilgalaikę naudą ne tik vartotojams, visai Lietuvos ekonomikai, bet ir elektros energijos skirstymo tinklui. 

Galimybė sutaupyti

Vienu svarbiausiu išmaniųjų apskaitos prietaisų su nuotoline apskaita privalumu specialistai laiko tai, kad vartotojai turės galimybę nuolat stebėti elektros energijos suvartojimą ir, vertindami savo elektros naudojimo įpročius, taupyti.

ESO ryšių su visuomene atstovo Tomo Kavaliausko teigimu, išmanieji skaitikliai saugiu ryšiu siųs rodmenis į nuotolinį duomenų centrą, todėl klientams nebereikės kas mėnesį patiems užrašinėti skaitiklių rodmenų, o ESO darbuotojams vykti pas klientus dėl planinių patikrinimų. 

ESO vykdytas bandomasis projektas bei tarptautinė kitų šalių patirtis parodė, kad įdiegus išmaniuosius skaitiklius pastebimai sumažėja energijos vartojimas – suvartojama vidutiniškai iki 6 proc. elektros energijos mažiau.

2017 m. vykdyto bandomojo projekto metu Lietuvoje įdiegta beveik 3 tūkst. pirmosios kartos išmaniųjų skaitiklių – Vilniuje, Šiauliuose, Alytuje, Šilutės, Trakų, Varėnos ir Vilniaus rajonuose. 

Projekte dalyvavusiųjų apklausa atskleidė, kad net 75 proc. jų išmaniųjų apskaitos prietaisų įdiegimą įvertino 10 balų, o bendras vertinimo vidurkis – 9,3 balo. Projekte dalyvavusieji ypač teigiamai įvertino tai, kad turint išmanųjį skaitiklį nebereikia kas mėnesį užrašinėti skaitiklio rodmenų.

Beje, neslūgstant klientų susidomėjimui, ESO po bandomojo projekto pasiūlė mokamą pirmosios kartos išmaniųjų skaitiklių (dabar tai – automatizuotos apskaitos) paslaugą. Bandomojo projekto metu naudoti skaitikliai atliko ir atlieka vienintelę funkciją – siunčia rodmenis, o būsimieji – išmanieji – skaitikliai klientams bus gerokai naudingesni: jie ne tik siųs skaitiklio rodmenis, bet ir suteiks ESO daugiau duomenų apie tinklo ar skaitiklio būklę, o tai leis operatyviai reaguoti į gedimus, planuoti investicijas ir pan.

Pasak T. Kavaliausko, įdiegus išmaniuosius skaitiklius, sumažės ir ESO patiriamos sąnaudos. Nebebus būtinybės vykti pas klientus atlikti skaitiklio techninės apžiūros, nes svarbiausia informacija apie skaitiklių būklę bus gaunama nuotoliniu būdu. Dėl geresnės skirstymo tinklo gedimų stebėsenos bei operatyvesnės reakcijos į gedimus klientai trumpesnį laiką bus be elektros. ESO specialistams bus lengviau identifikuoti rizikingas, problemines vietas ir atitinkamai planuoti investicijas, tikslingai vykdyti rekonstrukcijos ir kitus darbus. Taip pat tikimasi, kad mažės tinklo nuostoliai.

Preliminariais skaičiavimais, finansinė nauda per visą laikotarpį gali siekti iki 250 mln. eurų.

Iš viso iki 2023 m. pabaigos Lietuvoje planuojama įdiegti apie 1,2 mln. išmaniųjų skaitiklių. Pirmiausia išmanieji skaitikliai bus diegiami daugiau elektros naudojantiems klientams, nes jie sunaudoja apie 90 proc. visos elektros, vėliau – kitiems ESO klientams.

Lietuva seka Europos šalių pavyzdžiu

Išmanioji apskaita įdiegta arba diegiama beveik visose Europos šalyse. Išmanieji skaitikliai jau veikia visose Skandinavijos šalyse, baigiami diegti Estijoje, Latvijoje. Vokietijoje išmanieji skaitikliai pirmiausia diegiami didiesiems elektros energijos vartotojams, taip pat tiems, kurie gamina elektrą iš atsinaujinančių energijos šaltinių. Masiškai diegti išmaniuosius skaitiklius nuo 2020 m. planuojama Prancūzijoje – visuose namų ūkiuose planuojama įdiegti iki 2021 m.

Pirmoji išmaniąją apskaitą dar 2007 m. įdiegė Italija, o jau 2017 m. ėmėsi visiško sistemos atnaujinimo. Panašiu keliu eina ir Švedija.

Vartotojams niekuo rūpintis nereikės– viskuo pasirūpins ESO

Skaitikliai bus keičiami neatsižvelgiant, nori to vartotojai ar ne. ESO teigimu, skaitiklis – elektros tinklo elementas, priklausantis ESO, todėl atsakomybė už jo sklandų veikimą, keitimą ir priežiūrą tenka ESO. Planuojami diegti išmanieji skaitikliai prisidės prie pagrindinių Lietuvos ir ES energetikos strateginių tikslų ir kartu padės pagerinti energijos naudojimo efektyvumą.
Išmaniųjų skaitiklių diegimas numatytas ir Seimo 2018 m. patvirtintoje Nacionalinėje energetinės nepriklausomybės strategijoje. ES direktyvos rekomenduoja atlikus kaštų ir naudos analizę ir gavus teigiamus rezultatus išmaniuosius skaitiklius diegti klientams. Atlikta kaštų ir naudos analizė parodė, kad Lietuvai naudinga diegti išmaniuosius skaitiklius. Analizės rezultatai ir konkretūs investicijų planai šiuo metu derinami su Energetikos ministerija bei Valstybine energetikos reguliavimo taryba.

Dar vienas svarbus klausimas, kurį užduoda elektros energijos vartotojai – kiek jiems kainuos skaitiklio pakeitimas?

ESO teigimu, klientams išmaniųjų skaitiklių pirkti ir už juos mokėti nereikės. Viskuo pasirūpins ESO.

Jei skaitikliai bus keičiami nemokamai, ar dėl to nebrangs elektra? Pasak elektros skirstytojo, elektros kainas kitiems metams nustato Valstybinė energetikos reguliavimo taryba. Elektros kainos kasmet kinta: vienais metais elektra pinga, kitais – brangsta ir tai priklauso nuo daugybės veiksnių. Kitų šalių patirtis ir analizė Lietuvoje parodė, kad ekonominis ir socialinis rezultatas – teigiamas, t.y. visos naudos ir taupymai įdiegus išmaniuosius skaitiklius yra didesni nei diegimo kaštai.

Lyginant dabartinius skaitiklius ir išmaniuosius, pastarieji fiksuoja ir perduoda duomenis saugiu, šifruojamu ir patikimu ryšiu. Duomenys iš išmaniojo skaitiklio keliaus į duomenų centrą. Čia jie bus apdorojami, o klientas gaus tikslią, jau paskaičiuotą sąskaitą. Nereikės nurašinėti skaitiklio rodmenų, o sąskaitą išrašys paslaugos tiekėjas automatiškai. Klientui nereikės nieko skaičiuoti, jis iškart gaus sąskaitą, kurią beliks tik apmokėti.

Naujieji skaitikliai atvers naujas technologines galimybes: užtikrins nuotolinį duomenų perdavimą, bus labiau funkcionalūs, palyginti su dabartiniais skaitikliais. Išmanieji skaitikliai sertifikuoti, atitinka ES standartą ir yra tikslūs, kaip ir dabar naudojami. Naujųjų skaitiklių tarnavimo laikas – net 18 metų, tad gamintojas užtikrina, jog tokį laiką skaitiklis veiks tiksliai ir tinkamai. Tuo metu dabartinių skaitiklių metrologinės patikros laikas iki 12 m., todėl juos tikrinti reikia dažniau, tam reikia papildomų žmogiškųjų išteklių, skirti laiko, o tai kainuoja. Įdiegus išmaniuosius skaitiklius, ESO galės užtikrinti geresnes paslaugas klientui: sutrikus elektros tiekimui ESO specialistai galės greičiau nustatyti gedimą, stebėti elektros energijos tiekimo trikdžius, juos operatyviau šalinti ir fiksuoti galimas vagystes bei neteisėtą vartojimą, tikslingai planuoti tinklo atnaujinimo investicijas. Išsamiau apie pokyčius – www.ismaniejiskaitikliai.lt

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close