Birštono kurortas nuo seno garsus savo mineraliniais vandenimis.Be mineralinio vandens ,,Vytautas“, Birštono kurortą garsina ir mineralinis vanduo ,,Birutė“.

Šis mineralinio vandens šaltinis iš pradžių buvo pavadintas ,,Lidija“, tuometės Birštono kurorto savininkės Lidijos Miller-Kochanovskajos garbei. Rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto dėka nuo XX a. 3-ojo dešimtmečio mineralinio vandens šaltinis imtas vadinti Birutės vardu.

Štai ką apie atrastą mineralinio vandens šaltinį prieš 111 metų, 1908 m. gegužės 31 d. ( birželio 13 d.) ,,Vilniaus žiniose“ (Nr. 120), rašė Birštono kurorto vedėjas gydytojas Pranciškus Grodeckis (Franciszek Grodecki):

,,Tose dienose, Birštone atrastas naujas gydomojo vandens šaltinis. Pernai aš pats nurodžiau to šaltinio ieškojimui vietą, o dabar švirkščia nuo 12 ligi 15 tūkstančių kibirų kasdien mineralinio vandens. Analizos dar nėra padarytos, bet reikia tikėties, jog susidės vanduo iš tokių pat dalelių kaip ir kituose gydomosiuose čia šaltiniuose, kurių vanduo yra maudymui vartojamas. Tokio šaltinio atradimas yra neišsakomai svarbus birštoniečiams, nes sukelia viltį, jog daug daugiau svečių – ligonių galės čia vykti gydyties. Lig šiol Birštono šaltiniai suteikdavo vos 6 lig 7 tūkstančių gydomojo vandens, dabargi galės ligi 20 tūkstančių kibirų“ (dokumento kalba netaisyta).

Pr. Grodeckio atrastas šaltinis ,,Lidija“ iš pat pradžių buvo apjuostas mediniu rentiniu, vėliau, t.y nuo 1929 m., įrengtas betoninis baseinas su čerpiniu stogeliu.

Birštono muziejaus vyr. fondų saugotoja Angelė Sabaliauskaitė

Prie šaltinio ,,Birutė“, XX a. 3 deš.(nuotr. iš Lietuvos nacionalinio muziejaus fondų.

Šaltinis ,,Birutė“, XX a. 4 deš. (atvirukas iš Birštono muziejaus fondų).

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close