Šilavoto krašte pašventinti keturi paminklai kovotojams už Lietuvą

Birželio 29 d. Šilavoto bažnyčioje vyko šv. Mišios už laisvės kovotojus, partizanus, šaulius. Mišias aukojo Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas bei Šilavoto parapijos klebonas, kun. teol. lic. Remigijus Gaidys.

Po šv. Mišių visi maldininkai kartu su vyskupu pajudėjo iki Šilavoto ambulatorijos, buvusio „stribyno“, prie kurio dabar jau stovi vienas iš keturių paminklų, skirtų kovotojams už Lietuvos laisvę.

Kaip pasakojo vienas iš paminklų statybos organizatorių, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų skyriaus pirmininkas, Prienų krašto muziejaus direktorės pavaduotojas ūkio reikalams Leonas Sakalavičius, paminklas šioje vietoje pastatytas neatsitiktinai. Šis medicinos punktas prieš daugelį metų buvo vienintelis mūrinis pastatas visame Šilavote, todėl čia buvo įsikūrę saugumiečiai. Būtent šio pastato rūsiuose buvo kalinami bei tardomi partizanai ir kiti kovotojai už Lietuvos nepriklausomybę. Šio pastato rūsiuose kalinti kovotojai už laisvę netgi savo ranka yra išraižę ant sienų savo vardus. Neseniai dalis pastato buvo perduota Prienų krašto muziejui ir pradėti remonto darbai, po kurių šiuos įrašus galės pamatyti ir šio muziejaus padalinio lankytojai.

Vyskupui bei susirinkusiems svečiams, šilavotiškiams tarus atminimo žodį, buvo pašventintas pirmasis paminklas, skirtas Juozui Baltrušaičiui-Tigrui, ir visi atminimo akcijos dalyviai pajudėjo prie kito paminklo, skirto Juozui Stravinskui-Kardui, Žiedui. Šis paminklas pastatytas kovotojo už laisvę tėviškėje, netoli Šilavoto Davatkyno. Dar vienas paminklas pastatytas Degimų miške, čia vykusioms kautynėms atminti. Ketvirtasis paminklas iškilo Šaltiniškių kaime. Čia, vienoje iš sodybų, buvo Tauro apygardos partizanų rinktinės „Geležinis vilkas“ štabas. Šią rinktinę okupantai sunaikino 1952 metais. Paminklas skirtas šios sodybos šeimininkams atminti.

Paminklų idėją, gamybą ir statybą organizavo labai daug kraštiečių: Jonas Raginis, Alvydas Antanavičius, Romaldas Visockas, Juozas Kursevičius, Antanas Justinas Vilkas, Kostas Aleksynas, Arūnas Bendinskas, Rimas Baliūnas, taip pat Leonas Sakalavičius, Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės Prienų šaulių 206-osios kuopos vadas Egidijus Visockas, drožėjas Algimantas Sakalauskas. Artūras Klimas padėjo įsigyti ąžuolą, iš kurio Algimanto Sakalausko organizuotos jaunųjų restauratorių stovyklos metu buvo pradėti, o vėliau Alvydo Antanavičiaus pabaigti paminklai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close