Šiais metais Joninių šventė Klebiškyje buvo kiek kitokia nei įprasta.

Birželio 23 d. 12 val. Klebiškio kaimo gyventojai susirinko į Šilavoto bažnyčią dalyvauti mišiose už Klebiškio kaimą. Po mišių visi, kas galėjo, atvyko į šventinę Joninių arbatėlę Klebiškio bendruomenės salėje, kur buvo vainikuota ir apdovanota varduvininkė Janina. Visi, kam pasisekė teisingai atsakyti į klausimus, susijusius su Joninių tradicijomis, turėjo galimybę dalyvauti Joninių loterijoje, kurią linksmai ir išradingai organizavo Laima ir Aistė.

Antroji Joniniu dalis – vakaras prie Klebiškio piliakalnio. Susirinko nemažas būrys norinčiųjų prisiminti Joninių tradicijas. Džiugu, kad į šventę atėjo ir vaikai iš Klebiškio bendruomeninių vaikų namų.

Pirmiausia vainikavome atvykusius varduvininkus ir dovanojome po liepinę vantą, kad Joninių naktį būtinai nusipraustų gydomųjų galių įgavusiu vandeniu.

Susirinko ir daug mergelių, pasipuošusių vainikėliais. Apžiūrėjom, kurios vainikėlis margiausias, kokios spalvos gėlių kiekvienos vainikėly daugiausia, išsiaiškinom spalvų reikšmes. Mergelės vainikėlius mėtė į žolynais pakaišytą, žibintais švytintį kupolių medį, norėdamos sužinoti, po kelerių metų ištekės. Smagu buvo ir vainikėlius plukdyti piliakalnio papėdėje tekančiu Kiauliškės upeliu.

Dėl sausros šiemet Joninių laužo nekūrėm, tik prisiminėm laužų kūrenimo tradicijas. Bet kaipgi Joninės be ugnies? Kaip žiloj senovėj išsirinkom kelis ugnies sergėtojus. Jie papuošė piliakalnį degančiais fakelais ir prižiūrėjo viso renginio metu. Dėkojame Kasparui ir Artūrui.

Ieškojom ir simbolinio paparčio žiedo, prieš tai išklausę nuorodas, kaip jį surasti, o kad geriau sektųsi paieškos, ugnies sergėtojai ant piliakalnio įžiebė simbolinį laimės žiburį, kuris ir nušvietė kelią žiedo ieškotojams. Laimingoji Ugnė, suradusi paparčio žiedą, buvo apdovanota prizu.

Po visų smagių apeigų seniūnaitė Vida ir jos dukra Lina visus vaišino labai skania žirnių koše su spirgučiais. Pasistiprinę šokom ir trypėm Joninių ratelį, sudainavom ilgiausių metų varduvininkams, užgesinom ugnies fakelus ir išsiskirstėm ieškoti to tikrojo paparčio žiedo. Kiekvienas prie savo namų…

Bendruomenės pirmininkė Aistė Černevičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close