Policija ragina ir vasarą neprarasti budrumo

Vasarą – atostogų metas. Daugelis atostogauja arba dar atostogaus, tačiau policijos pareigūnai ragina ne tik džiaugtis vasaros malonumais, bet pasirūpinti savo ir savo turto apsauga.

Prevencinė akcija – pirmą kartą

Birželio 19 dieną Europoje minima vagysčių iš gyvenamųjų patalpų prevencijos diena. Šiemet pirmą kartą prie ši diena buvo minima ir Lietuvoje.

Alytaus AVPK Prienų r. PK Veiklos skyriaus vyriausioji tyrėja, bendruomenės pareigūnė Ina Raškevičienė pasakojo, kad Prienuose toks renginys tądien vyko Prienų rajono savivaldybės socialinių paslaugų centre. Pareigūnė Senjorų grupės lankytojams priminė, kaip rūpintis asmeninio turto, butų, namų, sodų namelių saugumu, kaip elgtis net ir trumpam išvykus iš namų. Ji taip kvietė pasinaudoti nemokama paslauga – daiktų žymėjimu.

Renginyje dalyvavo ir„Lietuvos draudimo“ Prienų skyriaus vadovas Linas Mikalainis. Jis pateikė daug svarbios ir naudingos informacijos apie savo ir savo turto apsaugą, pristatė „Lietuvos draudimo“ atliktą tyrimą, kuris atskleidė, kada vagims būna sudėtinga ar lengva patekti į būstą, koks turtas yra patraukliausias.

Policija pataria būti atsakingiems

Kad netaptume ilgapirščių aukomis, pirmiausia patys turime būti atsakingi už savo turtą, nes, pasak bendruomenės pareigūnės I. Raškevičienės, dažniausiai vagys įsisuka į neužrakintas patalpas.

Itin budrūs turėtume būti socialiniuose tinkluose ir neskelbti informacijos, kurios neturi žinoti mūsų nepažįstantys žmonės – kada, kur ir kuriam laikui planuojame išvykti (kelionės įspūdžiais pasidalinsite sugrįžę). Taip pat į socialinius tinklus nekelkime namų ir naujų daiktų nuotraukų.

Pasirūpinkite, kad niekas į jūsų namus negalėtų patekti be jūsų pačių, įvertinkite durų ir jų užrakto tvirtumą, pasirūpinkite papildoma langų apsauga. Įsitikinkite savo sandėliuko ar garažo saugumu, nepalikite ten vertingų daiktų. Domėkitės naujausiomis turto apsaugos galimybėmis ir priemonėmis.

Įvykus vagystei moralinių nuostolių neišvengsite, tačiau materialiniai nuostoliai bus kompensuoti, jei apdrausite savo namus ir turtą.

Bendraukite su kaimynais ir dalyvaukite saugioje kaimynystėje. Jei jūsų kaimynystėje veikia saugios kaimynystės grupė, perspėkite jos narius, kad išvykstate atostogauti, ir paprašykite, kad jie prisidėtų prie jūsų namų saugumo: surinktų korespondenciją, esančią pašto dėžutėje ar prie durų, o kilus įtarimams dėl besilankančių nepažįstamų asmenų praneštų pagalbos telefonu 112.

Prevencinis daiktų žymėjimas

Siekdami apsaugoti savo daiktus (dviračius, mobiliuosius telefonus, kompiuterius, vaizdo ir garso, automobilių garso aparatūros įrenginius ir kt.) nuo ilgapirščių, galima pasinaudoti nemokamai teikiama policijos pareigūnų paslauga ir pažymėti vertingus daiktus. Daiktai žymimi akcijų metu arba individualiai, o pareigūnai daiktus gali pažymėti policijos komisariate arba namuose (kompiuterius ar kitus didelius, sunkiai transportuojamus daiktus).

Ant daiktų specialiu raižikliu ir žymekliu užrašomas numeris, užregistruojama apskaitos žurnale, priklijuojamas įspėjantysis lipdukas. Tokia prevencinė priemonė padeda lengviau išsiaiškinti, kam priklauso pavogtas daiktas, ir atskleisti nusikaltimą. Vagystės atveju nukentėjusieji turėtų būtinai pranešti policijos pareigūnams, kad daiktas buvo pažymėtas.

Norint užregistruoti bei pažymėti vertingus daiktus, reikia pateikti daikto įsigijimą patvirtinantį dokumentą ir asmens dokumentą.

Nusikalstamos veikos ir žiemą, ir vasarą panašios

L.e. Prienų r. PK vadovo pareigas Andriaus Rupeikio teigimu, ir žiemą, ir vasarą užregistruojama daugiausiai tų pačių nusikalstamų veikų. Tai – smurtas artimoje aplinkoje, vagystės ir neblaivūs vairuotojai. Praėjusią savaitę Prienų rajono policijos komisariato aptarnaujamoje teritorijoje buvo užregistruoti 5 smurto artimoje aplinkoje atvejai, 4 vagystės ir nustatytas 1 neblaivus (daugiau nei 1,5 prom.) vairuotojas.

Atšilus orams padaugėja girtuokliaujančių paežerėse, paupiuose, todėl budintys pareigūnų ekipažai dažnai „patikrina“ populiariausias poilsio vietas.

„Prie vandens telkinių ne tik vartojamas alkoholis, bet pasitaiko, kad pailsėję bei „prisivaišinę“ poilsiautojai sėda ir prie automobilio vairo“, – kalbėjo laikinasis Prienų rajono policijos vadovas.

Jo teigimu, ir kišenvagiai vasarą neišeina atostogų. Visais metų laikais jie ypač aktyvūs masinio susibūrimo vietose, turgavietėse, parduotuvėse.

Be visoje Europoje numatytų eismo dalyvių kontrolės akcijų, kai tikrinamas vairuotojų blaivumas, važiavimo greitis, pavojingas ir chuliganiškas vairavimas, saugos diržų, šalmų naudojimas, vaikų vežimo automobiliuose taisyklių laikymasis, naudojimasis mobiliojo ryšio priemonėmis ir pan., vasarą daug dėmesio skiriama pėstiesiems, dviratininkams, motorolerių ir mopedų vairuotojams.

Vaizdo stebėjimo kameros – naudinga investicija

Jau daug metų žadama, kad Prienų mieste bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tačiau kol kas jų nesulaukiama. Pasak A. Rupeikio, nemažai reikia investuoti į kamerų įrengimą, tačiau investicijos atsiperka – kameros ir atbaido nusikaltėlius, ir, įvykus nusikaltimui, padeda jį atskleisti. A. Rupeikis prisiminė neseną atvejį, kai Prienų turgavietėje buvo užpultas žmogus, kuris po užpuolimo pasigedo piniginės. Pareigūno manymu, jei turgavietėje būtų veikę vaizdo stebėjimo kameros, būtų nesunku nustatyti nusikaltimą padariusį asmenį.

Ragindamas neatsipalaiduoti, A. Rupeikis primena visiems žinomą tiesą: „Niekas kitas jūsų ir jūsų turto geriau neapsaugos, nei jūs pats“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close