Projektas „Viena diena kitoje mokykloje“

Per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje įvyko didelių demografinių ir socialinių pokyčių. Tokiomis temomis, kaip mažėjančio vaikų gimstamumo pasekmės, poreikis vykdyti švietimo tinklo reformą, yra jau ne kartą kalbėta ir diskutuota. Šįkart apie žmogiškąjį faktorių, pasirenkant kelius iš švietimo reformos įtampos lauko.

Nuo 2012 m. rugsėjo 1 d. Kunigiškių pagrindinė mokykla buvo reorganizuota, tapo kitos – Balbieriškio pagrindinės mokyklos – padaliniu. Šio padalinio likimas nuo rugsėjo jau dabar diktuoja priimamų sprendimų būtinybę: reikia spręsti ne tik mokytojų krūvių klausimus, būtina žiūrėti ir kiekvieno vaiko gerovės. Pradinių klasių mokiniams ir priešmokyklinio ugdymo grupės vaikams paliekama galimybė mokytis arčiausiai namų. Tačiau mokiniams nuo 5 klasės teks rinktis kitas mokyklas, o toks pasirinkimas kelia įtampų vaikams, tėvams ir, neabejotinai, mokytojams.

Dar mokslo metų pradžioje Balbieriškio pagrindinės mokyklos pedagogai ir administracija, jau kartu su Kunigiškių pagrindinio ugdymo skyriaus mokytojais, įvardijo labai svarbų mokyklų tinklo pertvarkos padiktuotą uždavinį – kartu organizuoti bendras veiklas, kurios padėtų mokiniams išvengti mokymosi nesėkmių dėl neišvengiamo mokyklos keitimo. Nesėkmių mokiniams tokioje situacijoje tikrai gali kilti įvairių: akademinių (mokymosi krūvis, skirtingi mokymosi standartai, vertinimas, mokytojų ir administracijos palaikymas ir individuali pagalba), socialinių (santykiai su bendraamžiais, mokykliniai kivirčai), psichologinių (stresas, nerimas, depresija, vienišumo išgyvenimas).

Žinodami, kad mokinių adaptacijos ir tolimesnio jų buvimo naujoje mokykloje sėkmė labiausiai priklauso nuo mokinių santykių su mokytojais, per mokslo metus stengėmės organizuoti mokiniams kuo daugiau bendrų veiklų. Kunigiškiuose balbieriškiečiai viešėjo projekte „Mokausi iš kino“, gausiai dalyvavo ekologinio plakato „Žemei reikia draugų“ konkurse. Kunigiškių pagrindinio ugdymo skyriaus mokiniams taip pat sudaromos sąlygos „prisiliesti“ prie kitos mokyklos formalaus ir neformalaus ugdymo. Galimybę iš arčiau pažinti Balbieriškio pagrindinę mokyklą, jos mokinius, mokytojus turėjome dalyvaudami projekte „Įkalinti mokykloje“, kartu švęsdami penktaklasių krikštynas, patys vesdami mokymus atliekų rūšiavimo tema „Šiukšlių kalnas“ mokiniams ir mokyklos bendruomenei, kartu vykdami į rajoninius renginius, dalyvaudami kitose veiklose.

Balandžio 30 dieną Balbieriškio pagrindinėje mokykloje vyko dar viena bendra veikla abiejų mokyklų 5-10 klasių mokiniams. Tai projektas „Viena diena kitoje mokykloje“. Projekto organizacinė komanda mokiniams pasiūlė mokytis vienoje klasėje su savo bendraamžiais, o pamoką tuo pačiu metu veda net du mokytojai. Jie dalyvavo įvairiose sportinėse varžybose.

Vienos dienos projekto akcentas buvo „Šauniausios klasės rinkimai“. Tą dieną žymiai didesnės mokinių skaičiumi klasės kovojo už šauniausios klasės vardą: galvojo klasių prisistatymus, šūkius, pagal duotą pradžią kūrė ketureilius, iš dainos fragmento spėjo dainas, vaidino patarles, piešė bei pristatė klasių herbus, atspindinčius jų gebėjimus, pomėgius, lūkesčius.

Visi buvo tokie kūrybingi, greiti, garbingi, kad komisijai buvo be galo sunku išrinkti nugalėtojus. Mokyklos direktorius Stasys Valančius negailėjo paskatinimo žodžių ir įteikė diplomus. Šaunia klase tapo devintokai (klasės auklėtoja Asta Marcinkevičienė), kurie tądien buvo vieniši, nes neturėjo jungtinės klasės (Kunigiškių pagrindinio ugdymo skyriuje 9 klasė nekomplektuota). Šaunesnės klasės titulą pelnė dešimtokai (klasės auklėtojos Reda Valančienė ir Laimutė Andriukevičienė), o pačiais šauniausiais buvo pripažinti šeštokai (klasės auklėtojos Rita Šalčiūtė ir Neringa Bindokaitė). Nominacijų nepelniusios klasės paklausė renginio vedėjos mokytojos Jurgitos Barkauskienės raginimo nenusiminti. Jos džiaugėsi saldžiaisiais paguodos prizais ir ypač galimybe prieš poilsio dieną likusią energiją išlieti diskotekoje.

Tikimės, kad tokie mokyklų kultūros mainai kitais mokslo metais Balbieriškio pagrindinės mokyklos ir Kunigiškių pagrindinio ugdymo skyriaus mokiniams ir mokytojams padės lengvai adaptuotis didesnėje mokyklos bendruomenėje, išlaikyti konstruktyvius santykius, skatins tarpusavio pagarbą ir toleranciją.

 

 

Neringa Zujienė,

direktoriaus pavaduotoja ugdymui

 

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close