Prieniškių šokiai ir dainos džiugino slovakų širdis

Birželio 12–16 dienomis Prienų kultūros ir laisvalaikio centro pagyvenusiųjų liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ (vad. Ligita Gediminienė) ir folkloro ansamblis „Gija“ (vad. Dalė Zagurskienė) vyko į koncertinę kelionę, į tradicinį 65-ąjį tarptautinį rusinų-ukrainiečių, slovakų folkloro festivalį Svidniko mieste (Slovakija).

Birželio 14 d. lankėmės Šiaurės Spiše, Nestvile parke, kur 10 val. 59 min. Slovakijos laiku parko varpinėje, kartu su visa Lietuva, tylos minute pagerbėme Lietuvos tautiečius, nukentėjusius nuo tremties ir kalinimų. Lyg pagal užsakymą po tylos minutės nuskambėjo 11 varpo dūžių. Nestvile miestelyje lankėme tradicinių liaudies amatų parodą, kuria siekiama pristatyti visą grūdų perdirbimą pagal tradicinius papročius, receptus ir liaudies amatus. Lietuviška daina skambėjo ir Aukštųjų Tatrų Hrebienok viršukalnėje ir garsiuose Belianų stalaktitų ir stalagmitų urvuose. Aplankėme ir Pieninų nacionalinį parką, nacionalinėje koliboje ant Dunajeco upės kranto susitikome su vietos bendruomene, ragavome slovakų nacionalinių patiekalų, turėjome galimybę paklausyti vietinių profesionalių muzikantų – goralų – atliekamos slovakų liaudiškos muzikos. Buvo labai džiugu išgirsti ir lietuviškų dainų melodijų, padainuoti kartu. Žaidėme slovakų nacionalinius žaidimus, turėjome galimybę išbandyti jėgas varžytuvėse, pristatėme ir lietuvių liaudies žaidimus, ratelius bei dainas.

Birželio 15 d. pagyvenusiųjų liaudiškų šokių grupė „Vajaunas“ ir folkloro ansamblis „Gija“ išskirtinių svečių teisėmis dalyvavo tradiciniame 65-ajame tarptautiniame rusinų–ukrainiečių, slovakų folkloro festivalyje Svidniko mieste. Festivalyje taip pat dalyvavo atlikėjai iš Ukrainos, Serbijos, Slovakijos. Mūsų delegacija turėjo unikalią galimybę stebėti kitų šalių meno kolektyvų koncertines programas. Su dideliu džiaugsmu stebėjome jų nacionalinius šokius ir dainas bei palaikėme juos plojimais.

Daugybė įspūdžių, naujų patirčių ir pažinčių, pasikeitimai meno programomis, galimybė perimti ir perduoti gerąją patirtį, pabendrauti su vietos bendruomenėmis, meno kūrėjais, o svarbiausia užmegzti ar sutvirtinti tarptautinio kultūrinio bendradarbiavimo ryšius.

Už nuostabią koncertinę kelionę dėkojame ekskursijos vadovui ir gidui Dariui Šlėderiui.

Už skirtą dalinę paramą nuoširdžiai dėkojame Prienų rajono savivaldybei.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close