Nemirsetos paplūdimys skelbiamas laikina karine teritorija – vyks pratybų BALTOPS 2019 karių išsilaipinimo operacija

Birželio 16 d. Nemirsetos paplūdimio teritorijoje vyks tarptautinėse jūrinėse pratybose BALTOPS 2019 dalyvaujančių pajėgų parodomoji operacija, kurios metu NATO ir partnerių šalių pajėgos treniruosis vykdyti jūrų desanto išsilaipinimą pajūrio zonoje.

Operacijoje dalyvaus jūrų pėstininkai iš Jungtinės Karalystės, Jungtinių Amerikos Valstijų ir Portugalijos, taip pat Lenkijos ir JAV desantiniai laivai „Gniezno“ ir USS „Fort Mchenry“, aviacinę paramą vykdys Ispanijos atakos lėktuvai AV-8B, Jungtinės Karalystės ir JAV sraigtasparniai „Merlin“, „Sea King“ ir „Black Hawk“. Lietuvos karinių jūrų pajėgų laivai „Sėlis“, „Aukštaitis“ ir gelbėjimo laivas „Šakiai“ operacijos metu vykdys rajono apsaugos funkcijas.

Parodomąją sąjungininkų pajėgų išsilaipinimo operaciją stebėti planuoja Lietuvos valdžios atstovai, krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis, Lietuvos kariuomenės Mokymų ir doktrinų valdybos vadas brigados generolas Gintautas Zenkevičius, JAV 2-ojo karinio jūrų laivyno vadas viceadmirolas Andrew Lewis, NATO Jungtinių pajėgų vadavietės Brunsume vadas generolas Erhard Buhler, NATO Jungtinių jūrinių pajėgų vadas viceadmirolas Keith Blount ir kiti aukšto rango Lietuvos kariuomenės ir užsienio šalių pareigūnai.

Iš viso Baltijos jūros regione birželio 9–21 d. vykstančiose pratybose dalyvauja daugiau nei 8 tūkst. įvairių karinių pajėgų atstovų, 50 karo laivų ir 40 orlaivių iš 16 NATO ir 2 partnerių šalių: Belgijos, Danijos, Estijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, JAV, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Prancūzijos, Rumunijos, Suomijos, Švedijos, Turkijos ir Vokietijos.

BALTOPS (angl. Baltic Operations) – tai Jungtinių Amerikos Valstijų vadovaujamos kasmetinės jūrinių pajėgų pratybos Baltijos regione. Šiais metais tai jau 47-osios BALTOPS pratybos ir joms vadovauti yra paskirtas JAV 2-asis karinis jūrų laivynas, kuris buvo atkurtas 2018 m. pavasarį JAV karinių jūrų pajėgų sprendimu.

Pagrindinis pratybų BALTOPS 2019 tikslas – sustiprinti pajėgumų reikalingų skubiam reagavimui į krizes ir regioniniam stabilumui koordinaciją, skatinti taiką ir saugumą Baltijos regione.

Pratybų organizatoriai atsiprašo gyventojų ir pajūrio svečių dėl galimų nepatogumų ir informuoja, kad pratybų metu nuo birželio 15 d. 00.00 val. iki birželio 16 d. 23.59 val. Lietuvos kariuomenės vado įsakymu Nemirsetos paplūdimio teritorija ir oro erdvė virš jo yra paskelbta laikina karine teritorija. Visų nuotoliniu būdu valdomų orlaivių naudojimas šioje teritorijoje yra griežtai draudžiamas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close